ΠΟΕΔΗΝ: Πλεόνασμα θράσους και ψεύδους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Πλεόνασμα θράσους και ψεύδους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

«Τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά μόνο στο…  Facebook Πολάκη», δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων Μιχάλης Γιαννάκος

«Πλεόνασμα θράσους και ψεύδους» και έλλειμμα κονδυλίων καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), παραθέτοντας τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων της τελευταίας τριετίας αλλά και τα δυσθεώρητα ληξιπρόθεσμα χρέη τους (1 δισ ευρώ).

Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποιεί 15  νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικό, φάρμακα, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, μηχανήματα ψύξης/θέρμανσης, πλυντήρια και φαγητό για τους ασθενείς, αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Μεταξύ άλλων, αναφέρει το νοσοκομείο Πάτρας καταγγέλλοντας τη σίτιση για τους ασθενείς, τα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Πανεπιστημιακό Λάρισας όπου λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν υπάρχει ο στοιχειώδης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, το νοσοκομείο Κιλκίς για τις συνθήκες των πλυντηρίων του και άλλα.

«Τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά μόνο στο…  Facebook Πολάκη. Προσπαθούν με ψευτιές να κρύψουν την πραγματικότητα. Οι τριτοκοσμικές εικόνες που εμφανίζουν τα νοσοκομεία τους εκθέτουν καθημερινά. Συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Αυξήσανε λένε την κρατική χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία είναι πλεονασματικά λέει ο κ. Πολάκης. Από πού προκύπτουν αυτά;» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται θέτει πλέον σε κίνδυνο  τη ζωή των ασθενών.

ΠΟΕΔΗΝ: Οι δύο μύθοι που θέτουν σε κίνδυνο το ΕΣΥ  

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τόσο το επιχείρημα της επιπλέον χρηματοδότησης στα νοσοκομεία σε σχέση με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις όσο κι εκείνο των πλεονασματικών προϋπολογισμών, είναι μύθοι. 

Όπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, το 2015 (ψηφισθείς προϋπολογισμός 2014) τα νοσοκομεία έλαβαν κρατική επιχορήγηση 1,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός προέβλεπε 1,117 δις ευρώ και μέσα στο έτος αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ (1,5 δις ευρώ). Το 2016, αντίστοιχα, τα νοσοκομεία έλαβαν 1,156 δις ευρώ ενώ και για το 2017 θα λάβουν 1,156 δις ευρώ. «Πού είναι η αύξηση της χρηματοδότησης;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο δεύτερος μύθος αφορά το πλεόνασμα των νοσοκομείων το οποίο επικαλείται συνέχεια και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης,  με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτά εμφανίζονται ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τρίτους ύψους 991.529.190 ευρώ, μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017. Από αυτές, τα 594.874.166 ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα (οφείλονται άνω των 3 μηνών).

Στενάζουν τα νοσοκομεία

Τα περισσότερα νοσοκομεία βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Ενδεικτικά, αναφέρονται το «Αττικό» με οφειλές  50.120.146 εκατ. ευρώ, ο «Ευαγγελισμός» με  50.576.412 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστημιακό Λάρισας με οφειλές  32.642.064 εκατ. ευρώ, το Παπανικολάου Θεσσαλονίκης με 32.810.942 εκατ. ευρώ.

 «Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων μειώθηκαν 60% τα τελευταία επτά μνημονιακά έτη. Πολλοί κωδικοί των προϋπολογισμών τους εμφανίζονται μηδενικοί όπως η συντήρηση των κτιρίων, οι επισκευές, το σέρβις του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η βελτίωση των υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής. Άλλοι κωδικοί εμφανίζονται συρρικνωμένοι με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού, να εμφανίζουν ελλείψεις φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αναλώσιμου υλικού τα οποία καλούνται να φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους. Δεν είναι σε θέση τα Νοσοκομεία να πραγματοποιήσουν απολυμάνσεις και απεντομώσεις γι’ αυτό και εμφανίζονται έντομα, ζωύφια ακόμα και σε θαλάμους νοσηλείας» επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ.

Χρεώνουν, μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ασφυκτική πίεση από τον κ. Πολάκη προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, ώστε  να μην δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στα υφιστάμενα εγκεκριμένα κονδύλια.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει ολονύκτια διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών , από το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης 15 Ιουνίου  μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουνίου. Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υπαλλήλων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, την αύξηση των δαπανών υγείας και τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ούστ ντενεκέ

Όταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα είχε φτάσει στα επίπεδα της...... Γερμανίας, που ήσουν ρέεεεεε; Τώρα είδες το φως το αληθινό;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limeniko1

Νωρίτερα σήμερα ανέβηκε ανάρτηση που ενημέρωνε το κοινό ότι “Μετά το μνημόνιο θα φανεί το πραγματικό προφίλ αυτής της κυβέρνησης και αυτό”, όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη

8
giatroi

Πρόκειται για «φίλια πυρά», καθώς η σκληρή διαπίστωση για έλλειμμα διαλόγου γίνεται από συνδικαλιστές γιατρούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές στην Υγεία κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων