Απεβίωσε ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης

Απεβίωσε ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης

Γεννήθηκε το 1922 στη Γαστούνη Ηλείας - Το πλούσιο συγγραφικό του έργο και η ανάδειξή του σε διδάκτορα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας

Απεβίωσε ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης. Γεννημένος το 1922 στη Γαστούνη Ηλείας, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λονδίνο (London School of Εconomics) και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ (Berkeley), του οποίου αναγορεύτηκε και διδάκτορας.

Κατά την επαγγελματική του πορεία, διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, αλλά και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Έντονη ήταν η συγγραφική του δραστηριότητα, καθώς έγραψε 18 βιβλία, από τα οποία ξεχωρίζουν: «Στην Άκρη του Αιώνα, Γαστούνη - Μπέρκλεϋ (1996), «Ανάλυση της Οικονομικής Ανάπτυξης» (1961), «Υπεράριθμο Εργατικό Δυναμικό στην Ελληνική Γεωργία» (1962) και «Κείμενα Οικονομικής Ανάπτυξης» (1965).

Κλείσιμο
Ακόμη, άρθρα του, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εξάλλου, διετέλεσε πρόεδρος στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (1995-1998), γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, πρόεδρος του Δ.Σ. Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (1988), διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1974-1981). Επίσης, ήταν ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης πληροφορούμενος το θάνατο του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση δήλωσε:
«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση. Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης ήταν εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός και ως διοικητής της ΑΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οικονομική πορεία της χώρας. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

ΝΔ: Η Ελλάδα χάνει μια εξέχουσα προσωπικότητα

Η ΝΔ εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του οικονομολόγου και πανεπιστημιακού Αδαμάντιου Πεπελάση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι ο Αδαμάντιος Πεπελάσης διέπρεψε ως πανεπιστημιακός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ ήταν εκλεκτό μέλος ελληνικών επιστημονικών φορέων, εταιρειών και σωματείων.

Ξεχώρισε για το πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό του έργο, αλλά και για την πολυετή του παρουσία μέσω δημοσιεύσεων -κυρίως οικονομικών άρθρων- στον ελληνικό και διεθνή τύπο.

«Η Ελλάδα χάνει όμως και μια εξέχουσα προσωπικότητα που αφιέρωσε μέρος της ζωής του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών και κεφαλαίων στην χώρα μας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», προσθέτει η ΝΔ.

Ποτάμι: «Άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ανασυγκρότηση και την ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας»

«O Αδαμάντιος Πεπελάσης ήταν μια σημαντική μορφή της οικονομικής σκέψης στην μεταπολίτευση και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ανασυγκρότηση και την ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή τους και συμπληρώνει: «Υπηρέτησε με συνέπεια την Ελλάδα από όποιο πόστο κλήθηκε να το κάνει, συνέβαλε στην οικονομική της εξωστρέφεια ως καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια και με τα δεκάδες συγγράμματα και μελέτες του μας άφησε μια σημαντική κληρονομιά. Ο θάνατος του μας αφήνει ένα μεγάλο κενό.»



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης