«Aπλώνουν» τους μετανάστες σε όλη την Ελλάδα

«Aπλώνουν» τους μετανάστες σε όλη την Ελλάδα

Σχέδιο μεταφοράς 20.000 προσφύγων σε πόλεις με μικρό πληθυσμό - Η ενοικίαση διαμερισμάτων και τα κουπόνια δέλεαρ που τα τοπικά καταστήματα θα δέχονται ως αμοιβή είναι το κίνητρο για τις τοπικές κοινωνίες

Πολλές «Λιβαδειές» σε όλη τη χώρα επιδιώκει να δημιουργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση από τη διαμονή προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίο και τα hot spots. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται στο πρότυπο που η πόλη της Βοιωτίας δημιούργησε με τη φιλοξενία σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 290 περίπου προσφύγων, ο αριθμός των οποίων θα ανέλθει στους 500 το προσεχές διάστημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και σε ένα πλάνο που μελετά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υπάρχει στόχευση σε πόλεις με πληθυσμό ανάλογο της Λιβαδειάς (περίπου 10.000-15.000 μόνιμοι κάτοικοι) και με προφανή προβλήματα στην οικονομία τους, οι οποίες μπορούν να στεγάσουν ομάδες 500 έως 1.500 ανά περίπτωση προσφύγων με την ίδια ακριβώς μέθοδο: μέσω της ενοικίασης κατοικιών από τους κατοίκους των περιοχών (άρα να υπάρχει άμεσο οικονομικό όφελος) και με κουπόνια που τα τοπικά καταστήματα θα δέχονται ως αμοιβή για τρόφιμα ή άλλες υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι, για την επιβάρυνση, που θα υπάρξει από τη μεταφορά μουσουλμάνων κατοίκων να υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα για τις τοπικές κοινωνίες, άρα οι όποιοι αναμενόμενοι κραδασμοί να απορροφηθούν μέσω της ανάταξης της εκεί οικονομίας. 

Ηδη μετά τη Λιβαδειά ανάλογη έρευνα για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει επέκταση αυτού του μέτρου γίνεται σε πόλεις της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και γενικότερα στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας. Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνονται πόλεις που δεν βρίσκονται κοντά στα σύνορα, έχουν πληγεί από την κρίση και γενικότερα πρωταγωνιστούν στις λίστες με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας. Θα αποφευχθούν για προφανείς λόγους περιοχές όπως η Θράκη, όμως αυτό το οποίο φοβούνται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι οι πιθανές αντιδράσεις των τοπικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λιβαδειά λειτούργησε ως πόλη-πιλότος λόγω της δημάρχου Γιώτας Πούλου που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι δήμαρχοι άλλων πόλεων θα είναι τόσο θετικοί να λειτουργήσουν με το ίδιο μοντέλο, καθώς η ένταξη ενός πληθυσμού της τάξης των 1.000 προσφύγων σε πόλεις με 10.000 κατοίκους αποτελεί πρωτότυπο και σύνθετο πείραμα. Πάντως ήδη από το υπουργείο έχει ζητηθεί να υπάρξει πρόβλεψη και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τη δράση, ενώ ως νομοί ενδιαφέροντος είναι εκείνοι στους οποίους το κυβερνών κόμμα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση ώστε να υπάρξουν αναχώματα σε περίπτωση εντόνων διαμαρτυριών. 

Παράλληλο πάντως δέλεαρ με το οποίο το υπουργείο θα επιδιώξει να πείσει όσους θα «αντισταθούν» είναι οι αμοιβές που θα δίνονται σε όσους εργαστούν στις υποδομές φιλοξενίας. Οπως προκύπτει από έγγραφα που παρουσιάζουμε, ένα στέλεχος που εργάζεται αυτή τη στιγμή ως συντονιστής έργου στις δομές της Λιβαδειάς θα λαμβάνει ετησίως 24.933,33 ευρώ, ο οικονομικός διευθυντής του προγράμματος προσωρινής στέγασης θα λαμβάνει 22.666,66 ευρώ, ενώ οι αμοιβές είναι ανάλογου ύψους και για τις θέσεις διευθυντή Προσωπικού, Παροχών και Προμηθειών, λογιστών κ.λπ. Μόνο στη Λιβαδειά, πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκαν 24 τέτοιες καλά αμειβόμενες θέσεις, ενώ σε κάθε πόλη που θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Πρόκειται για διόλου αμελητέα έσοδα για ανθρώπους που μέχρι σήμερα είναι άνεργοι και τα οποία οπωσδήποτε θα αμβλύνουν αντιστάσεις και αντιδράσεις. Πάντως, πηγές μας αναφέρουν ότι οι προσλήψεις που μέχρι στιγμής προωθούνται δεν γίνονται με βάση την εντοπιότητα των στελεχών, αλλά αφορούν και πρόσωπα από όλη τη χώρα, με πολλούς αλληλέγγυους και πρώην ή νυν στελέχη ΜΚΟ να σπεύδουν. 

Ταυτόχρονα οι φόρμες ενοικίασης διαμερισμάτων τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι πολίτες λαμβάνουν και ήδη έχουν υπογραφεί στη Λιβαδειά δίνουν μισθώματα έως 400 ευρώ τον μήνα για διαμερίσματα 60-90 τ.μ., με ενεργειακό όμως πιστοποιητικό που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη και θέτουν μια σειρά προϋποθέσεων. Σκέψεις υπάρχουν τα ποσά αυτά να αυξηθούν για μεγαλύτερης επιφάνειας διαμερίσματα, ενώ έλεγχος για τη διάχυση αυτών των χρημάτων υπάρχει και από τον ΟΗΕ. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς παρουσιάζονται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: και στη Λιβαδειά υπήρξαν αντιδράσεις παρά την εικόνα συναίνεσης που επιχειρήθηκε να δοθεί, ενώ πολλοί πρόσφυγες αρνήθηκαν να μεταβούν εκεί ζητώντας να μείνουν κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή, προετοιμασία για το δύσκολο -όπως προδιαγράφεται- μέλλον στις Υπηρεσίες Ασύλου και τα hot spots κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς διαβλέπει περαιτέρω κινδύνους εξεγέρσεων των φιλοξενούμενων προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζουμε σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου με προσωπική εντολή ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πλήθους και ασφάλειας στην Υπηρεσία Ασύλου». Πρόκειται για την κάλυψη μιας επιτακτικής ανάγκης καθώς, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα υπάρξει προϋπολογισμός που θα φτάσει έως τις 621.240 ευρώ (σε δεύτερη φάση θα ανέλθει έως και τις 931.860 ευρώ λόγω περίπτωσης επέκτασής της) για υπηρεσίες φύλαξης του πλήθους στην Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου Αττικής, στο κέντρο μετεγκατάστασης στον Αλιμο, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στην Πάτρα, στη Σάμο, στη Θράκη και την Κρήτη. Το μεγαλύτερο ποσό θα δοθεί για το ΠΓΑ Αττικής (223.200 ευρώ), ενώ στις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν, εκτός του ελέγχου εισόδου και εξόδου των προσφύγων, θα είναι και η παρέμβαση σε περιπτώσεις που κάποιοι εξ αυτών θα παρεκτρέπονται.

Πρόκειται για μια ενέργεια εκτός κυβερνητικής πεπατημένης αν κρίνουμε από την προσπάθεια να πεταχτούν εκτός νοσοκομειακού συστήματος οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης και καθαρισμών και να επιβληθούν νέα δεδομένα με προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο. Οπως αναφέρει αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των θεμάτων, η εν λόγω επιλογή έγινε από την πλευρά του κ. Μουζάλα, καθώς ο ίδιος γνωρίζει τους κινδύνους που προκύπτουν, τον όγκο των φιλοξενουμένων σήμερα, αλλά και το τι πρόκειται να ακολουθήσει και για τον λόγο αυτό δεν θέλει να βρεθεί το υπουργείο του προ απροόπτου. Μάλιστα είναι άμεση ανάγκη να υπάρξουν φύλακες πεπειραμένοι που θα μπορούν να δώσουν λύσεις, αν και ήδη η Αστυνομία επιβλέπει χώρους που χρειάζεται να φυλαχθούν. Η χρηματοδότηση αυτής της υπηρεσίας βασίζεται στο Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης 2014-2020 με 75% πόρους από την Ε.Ε. και 25% από την Ελλάδα. 
ΣΧΟΛΙΑ (139)

Ισλαμο-Αριστερά

Μουσουλμανικές μειονότητες που θα ψηφίζουν Σύριζα και θα υποστηρίζουν την Τουρκία ΠΑΝΤΟΥ. Αυτό είναι το σχέδιο του Σύριζα για την "ανόρθωση" της Ελλάδας, ονομάζεται ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ...

Koύλnnnnnnn..... τα ερκovτίσιov να εivαι SIEMENS

As μην ανησυχούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (βλ. αφεντικά μας) μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκατομμύρια πρόσφυγες εδώ στην πατρίδα μας την Ελλάδα! Ο Αλέξης και ο Κούλης δεν έχουν ουδεμία αντίρρηση και στο προσφυγικό συμπλέουν -όπως σχεδόν σε όλα τα θέματα! Μόνο κάτι φασίστες, ξενοφοβικοί, ρατσιστές δεν θέλουν τους ξένους και νοιάζονται μόνο για τους Έλληνες! Ευτυχώς, αυτοί είναι μόνο το 7% ... εμείς το υπόλοιπο 93% αγαπάμε τους πρόσφυγες, τους θέλουμε στην χώρα μας ή αδιαφορούμε όσοι και να εισέλθουν!

τσου ρε τρολλάκι

για ποιο 93% μιλάς; της παρέας σου; γιατί για το 93% των Ελλήνων, δε νομίζω ότι έχεις εικόνα ούτε εξουσιοδότηση

Κάθε χοτ σποτ έχει & τον Τούρκο πράκτορά του

Όταν βγουν από τις κρυψώνες των χοτ σποτ τα όπλα και αρχίσουν οργανωμένα πλέον να κυνηγάνε Έλληνες και Ελληνίδες τότε να δούμε τι θα λένε και τι θα κάνουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου...

απλό:

Θα λένε ότι φταίνε οι τοπικές κοινωνίες γιατί ήταν ξενοφοβικές και δε βοήθησαν στην ενσωμάτωση των λάθρο.

Και τι να απλώσουν δλδ;

Τραχανά; Είπαμε είναι βλάχοι μεν, αχαίρευτοι δε...

pyrkla

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΕΧΤΗΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΤΩ ΠΟΤΕ ΜΟΥ.ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΕΡΘΟΥΝ !! ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΙΝΟΠΑΘΟΥΝ. ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΛΟΙΠΟΝ .

Λεφτά υπάρχουν

και σπίτια

Usa

Μελλοντικοί ψηφοφόροι του σαπιλοσυριζα

Dr.

Σχέδιο αντικατάστασης πληθυσμού, ''προσφορά'' στη χώρα μας από τους ψηφοφόρους του Τσίπρα.

Ισλαμ ο καρκινος τους πλανητη

Και η Αριστερα ειναι ο φορεας μου μολυνει το πλανητη με το Ισλαμ

ξυπνατε επιτελους!ελληνας απο εξωτερικο

το 2012 τυχαια ειδα μια ομλια του Τσιπρα στη Πατρα οπου ελεγε ξεκαθαρα "ολοι οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι και θα κανουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε"..τον ψηφισατε 2 φορες! κανεις δε τον ρωτησε πως ακριβως μια χρεωκοπημενη χωρα με το υψηλοτερο ποσοστο ανεργιας και χρεους στην Ευρωπη θα "βοηθησει" τα εκατομμυρια λαθρομεταναστες που ερχονται εδω?μην παραπονιεστε λοιπον όταν σας υποχρεωσει να δωσετε τα σπιτια σας και να τους ταιζετε από πανω ενώ εσεις ειστε ανεργοι αυτοι θα τρωνε και θα μενουν τζαμπα..εσας θα σας παιρνει τα σπιτια για το ενφια αυτοι θα απολαμβανουν τους κοπους σας..ξυπνατε!!!!τι άλλο περιμενετε να γινει?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης