Ιερώνυμος: Δεν θέλουν τον χωρισμό, θέλουν την υποταγή της Εκκλησίας

Ιερώνυμος: Δεν θέλουν τον χωρισμό, θέλουν την υποταγή της Εκκλησίας

«Δεν έχουμε αντίρρηση να έχουμε διακριτούς ρόλους, αλλά να έχουμε τίμιους διακριτούς ρόλους και όταν υπάρχουν ανάγκες να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος

«Αν και σε συνθήκες δουλείας, η Εκκλησία συνιστούσε στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της ελληνικής ταυτότητας είτε αυτή αποκαλείτο «το ελληνικόν», είτε το «γραικικόν» ή το «ρωμαίικον», καθώς υποχωρούσε η οικουμενική συνείδηση και πλέον η ορθόδοξη πίστη αποκτούσε για τους Έλληνες ανοικτά εθνική συνείδηση», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας όπου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η συμβολή του Ιερού Κλήρου στην επανάσταση του 1821».
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποίησε αναφορά στους κληρικούς που βρίσκονταν στα στρατόπεδα για να ετοιμάζουν εφόδια για τους αγωνιστές, στους ιερείς που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή, αλλά και στους μοναχούς-μέλη της Φιλικής Εταιρείας και στην προσφορά αργυρών σκευών για την πληρωμή του ελληνικού στρατού.
 
Επιπρόσθετα, παρέθεσε στοιχεία ιστορικών και ερευνητών σχετικά με τη συμμετοχή των αρχιερέων στην επανάσταση του '21 και επισήμανε πως «δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι η παρουσία και προσφορά τους κρίνεται ισότιμη και ισοβαρής με εκείνη των μεγάλων συναγωνιστών τους οπλαρχηγών». Ιδιαίτερα αναφορικά με τη συνδρομή των κληρικών, συμπλήρωσε ότι «η επανάσταση του ‘21 και ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία, ωρίμασαν ως κοινός καρπός της συνυφασμένης ελληνικής ψυχής και εκκλησιαστικής συνείδησης του λαού μας και πραγματώθηκαν ως έργο, σε μεγάλο βαθμό, του κλήρου».
 
Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για την «καταλυτική» συμβολή του κλήρου στην προαγωγή της παιδείας και του φωτισμού του γένους: «Κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια εκκινεί και τερματίζει με κέντρο και κατευθυντήρια γραμμή την Εκκλησία. Ιδρύονται σχολές όπου διδάσκονται και μεταφράζονται Έλληνες και δυτικοί συγγραφείς και κληρικοί λόγιοι αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές του νεοελληνικού διαφωτισμού» υπογράμμισε. Στο ίδιο δε, πλαίσιο, αναφέρθηκε στη συμβολή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην παιδεία με τη δημιουργία σχολείων σε όλη τη χώρα, αλλά και των αγίων Νικόδημου Αγιορείτη, Αθανάσιου Πάριου και του Αρχιεπισκόπου Κορίνθου Μακάριου Νοταρά, που υπήρξαν και οι γνήσιοι εκφραστές του κινήματος των Κολλυβάδων.
 
Αξίζει να αναφερθεί η έμφαση την οποία έδωσε, όταν απάντησε σε ερώτηση αξιωματικού για το «ποια θα είναι τα σύγχρονα κρυφά σχολειά σήμερα, στην περίπτωση που ο ισλαμικός φονταμενταλισμός χρησιμοποιήσει τον «δούρειο ίππο» των παράνομα εισερχόμενων προσώπων»: «Κρυφά σχολεία τότε δεν ήταν μόνο τα συστηματικά, αλλά κάθε πατέρας, κάθε μάνα, κάθε γονιός που ήθελε να μάθει γράμματα το παιδί του», τόνισε για να προσθέσει: «Ένα κρυφό σχολείο είναι ο πατέρας και η μάνα. Κάθε οικογένεια είναι ένα κρυφό σχολείο, εξαρτάται από τι οικογένεια θέλουμε». Όμως, αναρωτήθηκε «είναι η οικογένεια έτοιμη να στηρίξει τα παιδιά μας σήμερα; Μπορεί να τους δώσει αυτό που πρέπει; Είναι ένα μεγάλο θέμα», επισήμανε.
 
Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος αποφάνθηκε για τον χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους: «Είναι λανθασμένη φράση ο χωρισμός. Στην ποιμαντική της Εκκλησίας δεν υπάρχει βία. Είναι ελεύθερος ο καθένας. Όποιος θέλει φεύγει και μάλιστα δεν του λέμε να μην ξανάρθει. Η Εκκλησία είναι μάνα και δέχεται πίσω το παιδί της όταν επιστρέφει. Επίσης, δεν έχουμε αντίρρηση να έχουμε διακριτούς ρόλους, αλλά να έχουμε τίμιους διακριτούς ρόλους και όταν υπάρχουν ανάγκες να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου. Κανείς δεν θέλει τον χωρισμό της Εκκλησίας, την υποταγή της θέλουν, αλλά αυτό δεν γίνεται».
 
Μίλησε και για τη μισθοδοσία του κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία που έχει προσφερθεί στο κράτος, για να ολοκληρώσει την ομιλία του με τη σημείωση ότι «το μόνο που θέλουμε είναι να ωφεληθεί ο κόσμος, να υπάρχει τάξη και ειρήνη».
 
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ενώ στην υποδοχή τους ήταν ο διοικητής της Σχολής αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΠΝ).
 
Ο διευθυντής της Σχολής Εθνικής Άμυνας απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον θυρεό της Σχολής, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε με την προσφορά εικόνας με τον Απόστολο Παύλο στην Πνύκα, καθώς «από εδώ ξεκίνησε ο Χριστιανισμός».

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Τα είπαμε

Έλληνες αυτοχτονησαν το 2015

Nik

Κυβέρνηση ελέω Ιερωνύμου, μόνο εδώ και Ιράν. Μήπως θα βάλεις τον καμμένο να ρίξει την κυβέρνηση πάλι? Χωρισμός λεμε

Αποψη

Ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας είναι θέμα εθνικής ταυτότητας για το οποίο θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. Νομίζω ότι η πλειοψηφία δεν θα το ήθελε.

Αντ

Δυστυχώς όταν ο κόσμος είναι εξαθλιωμένος έχει την ανάγκη να δημιουργήσει εχθρούς για να ρίξει το φταίξιμο. Κατά την άποψη μου ένα δημοψήφισμα θα ήταν λάθος γιατί η συκυρία είναι πολύ κακή και τα μυαλά του κόσμου θολωμένα από τα προβλήματα. Μι στιγμή θα βρεθεί ένας λαοπλάνος και θα ρίξει το φταίξιμο στην εκκλησία..άστο λοιπόν!

παραδοση

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΩΝΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ ΟΣΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Καλά κάνετε και πουλάτε τρέλα

Δηλαδή η Εκκλησία θέλει να αναπληρώνει το κράτος στη κοινωνική πρόνοια ή δε θέλει; Αν το κάνει από ανάγκη ας αποχωρήσει ώστε και το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και το κρατικό ταμείο συγχρόνως να απαλλαγεί από τη μισθοδοσία των παπάδων και όλες τι φοροαπαλλαγές. Αλλά την Εκκλησία δεν τη συμφέρει όλο αυτό γιατί καρπούται κοσμική εξουσία στον εναγκαλισμό της με το κράτος. Οι πολιτικοί δεν το κάνουν γιατί η Εκκλησία επηρεάζει πολλούς ψηφοφόρους και κρατά εν υπνώσει ενα μέρος του "ποιμνίου". Εν ολίγοις Εκκλησία και Κράτος παίζουν βρώμικα . Γι αυτό και οι Έλληνες κλέβουν και το Κράτος και στην Εκκλησία πατάνε ίσα για Πάσχα και Χριστούγεννα. Από φολκλόρ δηλαδή. Αυτή είναι η αλήθεια και ξεκινήστε τώρα παπαγάλοι της θρησκείας να ψέλνετε.

Σεβασμιότατε το δέχομαι......

Στο 21 στα χρόνια που όλα τάσκιαζε η φοβέρα και ταπλάκωνε η σκλαβιά οτι η χριστιανοσύνη ένωνε το τότε έθνος και όλα αυτά που αναφέρετε ...αν και δεσποτάδες μερικοί δεν ήταν φίλοι με την επανάσταση, που πολεμούσε ο ελληνισμός και μέρος της εκκλησίας, ενάντια στους τούρκους.....Εντάξει βοηθήσατε, τι έλληνες είσασταν άλλωστε;.......Ομως τώρα πρέπει να πληρώνει τους ιερείς ο ρακένδυτος λαός επειδή βάλατε πλάτη πριν διακόσια χρόνια και ίσως είσασταν ακόμη και η ψυχή του λαού....Άλλωστε αυτό το ρόλο τον χάσατε λόγω οτι εκτελείτε πλημελώς τα καθήκοντά σας......Όσοι είχαν πόστο στα τελευταία σαράντα χρόνια μετά χούντας κλέψανε....ποιός ο ρόλος της εκκλησίας; (Ο Χριστός λέει ου κλέψεις).......Για να μη πάμε στα χρόνια της χούντας που είσασταν αγκαλιά με τους χουντικούς και κανείς σας δεν ήξερε για τα βασανιστήρια επειδή όλοι μα όλοι σπουδάζατε.....εκείνα τα επτά συναπτά έτη, που η εκκλησία γύρισε τη πλάτη στο ταπεινό......τα χρόνια που τάσκιζε όλα η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.......

Λογική

Χώρα που έχει άθεους κουμουνιστες ΕΙΝΑΙ καταδικασμένη. Κάτω η χούντα τον άθεων φασιστοκουμουνιστων.

Ch

Δεν υπάρχει ούτε υπηρε και ούτε θα υπάρξει ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ .Η εκκλησία του Θεού του ζωντος ,είναι ο στύλος και το εδραιωμα της αλήθειας .Αρα λοιπόν δεν εισθε πλέον ξένοι και παροικία ,αλλά συμπολιται των αγιων και οικείοι του Θεού ,εποικοδομηθεντες επι το θεμελιον των αποστολων και προφητών ,όντος ακρογωνιαιου λίθου αυτού του Ιησου Χριστού εν τω οποιω πάσα η οικοδομή συναρμολογουμενη αυξάνεται εις ναον αγιον εν Κυριω λεν τω οποιω και σεις συνοικοδομεισθε εις κάτοικητηριον του Θεού δια του Πνευματος. Όταν μιλά και λέει ότι οποιαδήποτε σαρκική δύναμη μπορεί να υποτάξει Την Εκκλησία του Χριστου ,όταν ο Χριστός συντριψε την κεφαλή του διαβολου στον Σταυρο του Γολγοθά μάλλον δεν γνωρίζει τι είναι Εκκλησία του Χριστού .Οταν ο Ιησούς είπε στον Πέτρο επι ταυτης της πέτρας θέλω οικοδομήσει την εκκλησία μου και πυλαι αδου δεν θελουσιν ισχύσει κατ αυτής .Ειπε για τον Παυλο στην Πνύκα ,Διατι δεν διδάσκει στον λαό τα λόγια του Αποστολου Παύλου ;Άραγε Γιατί ;

Thanos

Ρώτησε κανένας πο τους πρώην συναδέλφους τι μέλλον έχει ένα κράτος με 8000 γιατρούς του ΕΣΥ και 10000 παπάδες στη μισθοδοσία ; Ξυπνήστε επιτέλους και διαχωριστε την εκκλησία !!!!

Κρυφό σχολειό

Μόλις το κράτος δώσει πίσω την περιουσία που πήρε από την εκκλησια ...

Θανος

Και η εκκλησια απο που τα πηρε αρχικα? Απο τον κοσμακη

Olga Spanou

Ολοι οι αδιάβαστοι ή ανιστορητοι ή αθεοι ή πορωμενοι κατηγορουν συκοφαντουν και καταλρινουν την Εκκλησια κ τα εργα της , παρα την ιστορικη επαναλαμβανομενη κ βαθια προσφορα της στο Έθνος μας. Δυστυχως ομως ...καποιοι "ανεπαρκεις " ή επιδερμικοι κατακρίνουν κ συκοφαντουν την Εκκλησια μας...οσο κι αν υπηρετησει κ υπηρετει την Ελλαδα μας... Αιδώς υποκριτες !Αιδως Αργριοι!

Ολγάκι κούλαρε κι ασε τα μνημόσυνα

Για τη πραγματική ζωή και το παρόν θα μας πεις τίποτα ;Αυτός που δεν έχει ποιος να τον εξετάσει και περιμένει στην ουρά δε θα σε καταλάβει...ή να πάει στον παπά να τον διαβάσει και να περάσει ο πόνος; Έτσι κάνεις εσύ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

krimizismesaa

Τι απάντησε για όσα υποστήριξε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Βασίλης Μαγκλάρας - Αποκαλύπτει ότι πριν παραιτηθεί του ζήτησε συνάντηση αλλά εκείνος αρνήθηκε - Τον καταγγέλλει για αντιδεοντολογική και αντικανονική συμπεριφορά

6