Πρακτικός οδηγός για τους επιμελητές ανηλίκων από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Πρακτικός οδηγός για τους επιμελητές ανηλίκων από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σκοπός την εν λόγω έκδοσης είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει το εκδοτικό του έργο. Αυτή τη φορά εξέδωσε πρακτικό οδηγό 203 σελίδων για το έργο των επιμελητών ανηλίκων και των επιμελητών κοινωνικής αρωγής. 

Σκοπός την εν λόγω έκδοσης είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής, η συμβολή των οποίων στην αντεγκληματική πολιτική είναι σημαντική.

Σχετικά πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε στην Αγγλική και Αλβανική γλώσσα «Το αλφαβητάρι του κρατούμενου», όπως και τον πρακτικό οδηγό πρόληψης αυτοκτονιών, υπό τον τίτλο: «Αυτοκτονία στη φυλακή: Πώς να την προλάβω;».

Τώρα, ο νέος πρακτικός οδηγός για το έργο των επιμελητών ανηλίκων, κ.λπ. πρόκειται να διανεμηθεί στους επιμελητές ανηλίκων και επιμελητές κοινωνικής αρωγής και να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών και των δύο κλάδων.

Ακόμη, ο πρακτικός οδηγός εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την μεταρρύθμιση του Ελληνικού δικαστικού συστήματος, με τη συνεργασία του αυστριακού οργανισμού Neustart.

Η επίμαχη έκδοση περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες που είναι:

α) Θεωρητική και θεσμική αποτύπωση της ταυτότητας και του ρόλου των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής στη χώρα μας.
β) Δουλεύοντας με τον ανήλικο και ενήλικο δράστη: συμβουλευτικές δεξιότητες, ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα, διαχείριση του θυμού και
γ) Τεχνικές εργασίας και αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας δουλειάς των επιμελητών στον αυστριακό οργανισμό Neustart: η επιτήρηση, ο ρόλος του επιμελητή, η εργασία της συμβουλευτικής, η διαχείριση κινδύνου, δουλεύοντας με δράστες σεξουαλικών αδικημάτων, η δικτύωση, η διαμεσολάβηση μεταξύ δράστη και θύματος, η εργασία με ομάδες.

Υπενθυμίζεται, ότι οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής, ως περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, λειτουργούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη και υποστήριξη των ανηλίκων και ενηλίκων δραστών στους οποίους έχουν επιβληθεί εναλλακτικά μέτρα και ποινές, όπως επιμέλεια από επιμελητή ανηλίκων, κοινωφελής εργασία, αναστολή υπό επιτήρηση.

Στον πρόλογο της νέας έκδοσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σημειώνει: «Όταν πρόκειται για την επιμόρφωση λειτουργών που βρίσκονται σε επαφή με τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, η επιμόρφωση πρέπει να προσφέρεται σε βάθος και με όλα τα εργαλεία που διαθέτει η πολιτεία».
 
Ακόμη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία για τη πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής μέσω μετατάξεων, με σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών και την ανάδειξή τους σε βασικό εταίρο για την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης αντεγκληματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ste-eisods

Η απόφαση «δεν ήταν αναμενόμενη και δεν ήταν λογική» αφού υπήρχε η προηγούμενη απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

2
ΕΚΑΒ

Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την πράξη απόγνωσης του ηλικιωμένου άνδρα, που φέρεται να προδόθηκε από άτομα του στενού του περιβάλλοντος - Προσοχή, πολύ σκληρή εικόνα

1
koyfo_athens

Από τις 2 Μαΐου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 60 ενέργειες, δίχως να «ανοίξει μύτη» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Πανεπιστήμια στην Αθήνα, ΜΜΕ στην Πάτρα,  το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη οι τελευταίο στόχοι