Πρακτικός οδηγός για τους επιμελητές ανηλίκων από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Πρακτικός οδηγός για τους επιμελητές ανηλίκων από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σκοπός την εν λόγω έκδοσης είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει το εκδοτικό του έργο. Αυτή τη φορά εξέδωσε πρακτικό οδηγό 203 σελίδων για το έργο των επιμελητών ανηλίκων και των επιμελητών κοινωνικής αρωγής. 

Σκοπός την εν λόγω έκδοσης είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής, η συμβολή των οποίων στην αντεγκληματική πολιτική είναι σημαντική.

Σχετικά πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε στην Αγγλική και Αλβανική γλώσσα «Το αλφαβητάρι του κρατούμενου», όπως και τον πρακτικό οδηγό πρόληψης αυτοκτονιών, υπό τον τίτλο: «Αυτοκτονία στη φυλακή: Πώς να την προλάβω;».

Τώρα, ο νέος πρακτικός οδηγός για το έργο των επιμελητών ανηλίκων, κ.λπ. πρόκειται να διανεμηθεί στους επιμελητές ανηλίκων και επιμελητές κοινωνικής αρωγής και να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών και των δύο κλάδων.

Ακόμη, ο πρακτικός οδηγός εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την μεταρρύθμιση του Ελληνικού δικαστικού συστήματος, με τη συνεργασία του αυστριακού οργανισμού Neustart.

Η επίμαχη έκδοση περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες που είναι:

α) Θεωρητική και θεσμική αποτύπωση της ταυτότητας και του ρόλου των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής στη χώρα μας.
β) Δουλεύοντας με τον ανήλικο και ενήλικο δράστη: συμβουλευτικές δεξιότητες, ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα, διαχείριση του θυμού και
γ) Τεχνικές εργασίας και αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας δουλειάς των επιμελητών στον αυστριακό οργανισμό Neustart: η επιτήρηση, ο ρόλος του επιμελητή, η εργασία της συμβουλευτικής, η διαχείριση κινδύνου, δουλεύοντας με δράστες σεξουαλικών αδικημάτων, η δικτύωση, η διαμεσολάβηση μεταξύ δράστη και θύματος, η εργασία με ομάδες.

Υπενθυμίζεται, ότι οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής, ως περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, λειτουργούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη και υποστήριξη των ανηλίκων και ενηλίκων δραστών στους οποίους έχουν επιβληθεί εναλλακτικά μέτρα και ποινές, όπως επιμέλεια από επιμελητή ανηλίκων, κοινωφελής εργασία, αναστολή υπό επιτήρηση.

Στον πρόλογο της νέας έκδοσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σημειώνει: «Όταν πρόκειται για την επιμόρφωση λειτουργών που βρίσκονται σε επαφή με τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, η επιμόρφωση πρέπει να προσφέρεται σε βάθος και με όλα τα εργαλεία που διαθέτει η πολιτεία».
 
Ακόμη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία για τη πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής μέσω μετατάξεων, με σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών και την ανάδειξή τους σε βασικό εταίρο για την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης αντεγκληματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tzoker0

Στα εννέα εκατομμύρια εκτοξεύονται τα διανεμόμενα κέρδη για την επόμενη κλήρωση! - Δείτε τους αριθμούς που κληρώθηκαν

1
cache_728x3000_Analog_medium_598015_909007_21102018

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρεται στην ανεπίσημη συνάντηση Αναστασιάδη - Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη και τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών  για το Κυπριακό

elas-prostasias-politi708

Υστερα από έρευνες των αδιάφθορων της ΕΛΑΣ - Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση

image002

Nέα επιστημονική έρευνα που φέρει και ελληνική υπογραφή δείχνει ότι οι πλημμύρες και η διάβρωση των ακτών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή απειλούν μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στη Μεσόγειο - Μεγάλοι οι κίνδυνοι για την παλιά πόλη της Ρόδου και της Κέρκυρας, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο της Σάμου καθώς και για τη Δήλο 

4543297

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας περιγράφει πολύ αναλυτικά τα μεγαλόπνοα σχέδια του, Φου Τσενγκ Κούι, διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, για τον Πειραιά, που ήδη θεωρείται ως το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης με 16 εκ. επιβάτες ετησίως