Εβδομάδα εκδηλώσεων στα σχολεία για τον σχολικό εκφοβισμό μέχρι 10 Μαρτίου

Εβδομάδα εκδηλώσεων στα σχολεία για τον σχολικό εκφοβισμό μέχρι 10 Μαρτίου

Με αφορμή την 6η Μαρτίου - Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού - bullying

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αφιερώσουν χρόνο σε δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού, έως 10 Μαρτίου 2017, με στόχο την ευαισθητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων και την επαγρύπνηση όλων των μελών τους για την έγκαιρη παρέμβαση, με αφορμή την 6η Μαρτίου - Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Tο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ετοίμασε , ενημερωτική αφίσα με τίτλους βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας που αφορούν στον σχολικό εκφοβισμό με σύνθημα «Με σύμμαχό σου τα βιβλία, διώξε τη Βία από τα σχολεία».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με μια συγκινητική εκδήλωση, τιμήθηκε η πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, σε κεντρικό κινηματογράφο των Αθηνών.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχαν η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ και η Ντόρα Πάλλη, σύμβουλος κοινωνικών θεμάτων και πολιτευτής με την Νέα Δημοκρατία.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε η συγκινητική ταινία κινουμένων σχεδίων - που μεταξύ άλλων ήταν υποψήφια για όσκαρ - MΑ VIE DE GOURGETE (ελληνική μετάφραση ,"Εγω ο Κολοκυθακης") ενώ ακολούθησε συζήτηση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί νέοι και γονείς καθώς και παιδιά από το Χαμόγελο του Παιδιού και πρόσκοποι. Συμμετείχαν επίσης, οι Ολυμπιονίκες Αιμιλία Τσούλφα, Εύη Μωραϊτίδου, Γεωργία Ελληνάκη και Βιργινία Κραβαριώτη.

Στην εισήγησή της μεταξύ άλλων η κυρία Σπυράκη ανέφερε: "Μιλήστε στους γονείς σας, μιλήστε στους δασκάλους σας, μιλήστε στους συμμαθητές σας. Μην αφήνετε κανέναν να σας μειώνει." Αυτό είναι το μήνυμα μου για την Παγκόσμια Ημέρα σχολικού εκφοβισμού. Θεωρώ το bulling ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά όλους μας και για το λόγο αυτό αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τον προϋπολογισμό που μου διαθέτει το ΕΛΚ για να καλύψω το κόστος των πνευματικών Δκαιωμάτων της τανίας "εγω ο Κολοκυθάκης" ώστε να προβάλλεται δωρεάν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν όλα τα παιδιά" ενώ η Ντόρα Πάλλη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "η μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι μια μάχη που αφορά όλους.Την ελληνική πολιτεία καταρχήν ,η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί αλλά και τον κάθε πολίτη. Ο αγώνας κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι μια ευκαιρία για μια ολόκληρη κοινωνία να επανατοποθετήσει αξίες και προτεραιότητες".

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ηλιακά παιχνίδια

Καταρχήν, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πρέπει να τονίσουμε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον εκφοβισμό (bullying) και στο απλό πείραγμα. Έτσι, ενώ ο εκφοβισμός πραγματοποιείται από πρόθεση, συστηματικά και με σαφή στόχο να πληγώσει κάποιον σωματικά, ψυχολογικά ή και τα δύο , το απλό πείραγμα γίνεται συνήθως μεταξύ φίλων και δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει πόνο. Επιπλέον, ο εκφοβισμός συνήθως χαρακτηρίζεται από ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ατόμων που εμπλέκονται, αφού στόχος είναι ο θεωρούμενος ασθενέστερος. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και διαφόρων φορέων, ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση και συνεργασία, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ας μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι περιστατικά εκφοβισμού και βίας είναι πολλές φορές αποτέλεσμα παρόμοιων καταστάσεων που βιώνουν τα παιδιά στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή πλημμελούς εποπτείας από τους γονείς τους. (www.solar-toys.gr)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Palia_Vouli

Tην Α’ Εθνική Συνδιάσκεψη στην Παλαιά Βουλή στις 21, 22 και 23 Οκτωβρίου συγκαλεί η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, με αιχμή το ζήτημα της ελληνικότητας της Μακεδονίας και όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας, στα Βαλκάνια και στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων 

school1

Μόλις 25 από τους 130 μαθητές που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως, του Δήμου Σερρών, κάθισαν σήμερα στα θρανία, με τους υπόλοιπους να απέχουν από το σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φοίτηση δέκα προσφυγόπουλων στο εν λόγω δημοτικό

41
kerk

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας έκανε λόγο για ένα σπάνιο περιστατικό ανατομικής ιδιαιτερότητας του ασθενή, αλλά παραδέχθηκε ότι το νοσοκομείο θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένο

375510

Εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών ζήτησαν νέα λεωφορειακή γραμμή που θα συνδέει τους δύο δήμους με το Μετρό «Αγία Παρασκευή» - Για διερεύνηση της πρότασης δεσμεύτηκε ο ΟΑΣΑ

maticars0

Νέες μαρτυρίες από τη δικογραφία για τις πυρκαγιές: «Η φωτιά στο Μάτι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί» κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου που την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς απουσίαζε για να επιστρέψει την επόμενη – Οι ενέργειες για την εκκένωση των οικισμών στην Κινέττα ρίχνουν φως στις τραγικές παραλείψεις για την τραγωδία στο Μάτι

2