LIVE

Κορωνοϊός

Εγκατάλειψη: Χωρίς γιατρούς δεκάδες περιοχές της χώρας

Εγκατάλειψη: Χωρίς γιατρούς δεκάδες περιοχές της χώρας

Χωρίς παιδίατρο Ξάνθη, Κεφαλονιά, Λασίθι, Εδεσσα - Περιστέρι, Καλλιθέα δεν έχουν μονάδες ΠΕΔΥ - Παροπλισμένα και τα εργαστήρια με το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις να εκτελούνται σε ιδιωτικά κέντρα

Τέσσερις στις δέκα δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) είναι εκτός λειτουργίας. Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού  (ΠΟΣΕΥΠ) του πρώην ΙΚΑ
και νυν  ΕΟΠΥΥ, τα πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ και όλες οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ουσιαστικό ρόλο τους διότι δεν διαθέτουν προσωπικό ή εξοπλισμό. 

Παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Είναι ενδεικτικό ότι το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις που εκδίδονται από τους γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μόλις το 5% στις δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ. 

Σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται υγειονομική εγκατάλειψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αδιαφορεί για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τόσο οι πολίτες που δεν βρίσκουν γιατρό όσο και οι λίγοι επαγγελματίες Υγείας που καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, δεκάδες περιοχές βρίσκονται χωρίς γιατρούς ούτε εντός του ΠΕΔΥ ούτε συμβεβλημένους. Στην Ξάνθη υπάρχουν μόλις δυο γιατροί, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει 8. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο. 

Στην Κεφαλονιά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο.  Ο νόμος Λασιθίου το ίδιο. Στην Έδεσσα δεν υπάρχει ούτε παιδίατρος, ούτε παθολόγος. Στον Εβρο δεν υπάρχει παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ορθοπεδικός. Στο Κιλκίς οι πολίτες αναζητούν αποκλειστικά ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους. 

Στην Αττική περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, η Καλλιθέα έχουν  μείνει χωρίς μονάδες του ΠΕΔΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των δημοσίων νοσοκομείων και την ταλαιπωρία των πολιτών που χρειάζονται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Απο τους 5.000 γιατρούς που απασχολούνταν στο ΠΕΔΥ το 2014 σήμερα απασχολούνται λιγότεροι από τους μισούς, περίπου 2.300 γιατροί. Οι άλλοι αποχώρησαν επί υπουργίας Γεωργιάδη όταν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ιδιωτικού ιατρείου.

Απο τους 2.300 γιατρούς του ΠΕΔΥ οι μισοί απασχολούνται έχοντας κερδίσει δικαστικά μέτρα. Ωστόσο εργάζονται απλήρωτοι επί μήνες καθώς όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι τους το Υπουργείο Υγείας δεν έχει μεριμνήσει κι ενδιαφερθεί για την εξεύρεση κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που προωθεί το  Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί του ΠΕΔΥ που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 για να επιλέξουν είτε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ είτε τα ιδιωτικά ιατρεία. 

Η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σε ο,τι αφορά τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και στηλιτεύει τις προεκλογικές υποσχέσεις που τους δίδονταν αφειδώς από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νυν υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθο για επαναπρόσληψη τους και την ανακολουθία των λόγων και των έργων τους όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Καράντη Μαρία

Στην Αγγλία, πληρώνουν locum νυχτερινές εφημερίες Ειδικών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία του NHS 2.000 λίρες τη βραδιά. Στη Σουηδία οι ετήσιες αποδοχές, μαζί με τις νυχτερινές εφημερίες, ξεπερνούν τα 70.000 ευρώ. Στη Δανία, οι ετήσιες αποδοχές είναι αντίστοιχες, σε πληρώνουν κανονικά μέχρι να μάθεις τη γλώσσα, και μετά πηγαίνεις στο πόστο σου στο νοσοκομείο, η όλη διαδικασία εγγραφής/αναγνώρισης/εργασίας/κατοικίας ολοκληρώνεται σε 24 ώρες. Στη Γερμανία ψάχνουν απεγνωσμένα ειδικευόμενους και Ειδικούς ιατρούς γιατί έχουν 100.000 κενά στα Νοσοκομεία/Ψυχιατρεία/Γηροκομεία τους. Τρελά λεφτά δίνουν επίσης σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, κτλ, για όποιους αντέχουν τον εκεί τρόπο ζωής. Συνεχείς ελλείψεις Γενικών ιατρών υπάρχουν σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Αυστραλίας, με μισθούς που ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ το χρόνο. Για τους Γαλλόφωνους συναδέλφους ιατρούς, υπάρχουν γενναιόδωρα πακέτα για Βέλγιο/Λουξεμβούργο/Ελβετία. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι εξαίρετοι επιστήμονες μας επιμένουν ακόμη να γλείφουν αναρχικούς πολιτευτές Συνιστωσών, ώστε να διοριστούν σε κάποιο ορεινό Κέντρο Υγείας ή άγονο νησί, με διαμονή σε παλιά κοινοτικά σπίτια χωρίς θέρμανση, με μισθό πείνας, και με συνεχείς επαγγελματικές απαξιώσεις/εμπαιγμούς.

ΕΣΥτης

Εγώ πάλι μάλλον αύξηση βλέπω στους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο που εργάζομαι.

βλεπεις και κανεναν

απο ΤΟ Κομα? Για να σαι στο ΕΣΥ μαλλον οχι, αυτοι πανε στα ιδιωτικα δεν ειναι κοροιδα. Και μην ρωτησεις ποιο ειναι το Κομα. ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΑ. Κατι μου λεει βεβαια πως δεν θα ρωτουσες ποιο ειναι το κομα ουτως ή αλλως, ξερεις καλα ποιο ειναι ΤΟ ΚΟΜΑ, ξερεις πολυ καλα χρηστάκη παμπουτζη

Λούλης

Έτσι μπράβο. Όποιος ελληναράς θέλει νοσοκομείο, ας πάει σε ιδιωτικό. Εγώ που πληρώνω εδώ και χρόνια ιδιωτική ασφάλεια, δεν είμαι το κορόιδο.

όποιος θέλει γιατρό

να πληρώσει γιατρό, το τζάμπα πέθανε, εξαιρούνται οι μετανάστες που είναι φτωχοί και χωρίς εισοδήματα.

αλληλεγγυος

δεν υπαρχουν μεταναστες, υπαρχουν προσφυγες

Q

Ενω εμας μας τρεχουν τα λεφτα απο τα μπατζακια ε? Κανεις δεν εξαιρειται, οχι επειδη ετσι σε βολευει θα βγαζεις στην απ'εξω τα ταξικα σου αδελφια. Εμεις πληρωνουμε καλα καλα τις εισφορες μας και παλι δεν εχουμε σωστες υπηρεσιες υγειας. Τα λαθρα δεν πληρωνουν μια και τα εχουν ολα. Αυτο δεν ειναι ρατσισμος προς τους Ελληνες? Αλλα σιγα μη σε νοιαζει εσενα για τους Ελληνες. Τι σοι απογονος του Εφιαλτη θα σουν αν σε ενοιαζε! Και με αυτα που λες ομολογεις οτι εσκεμμενα απαξιωνατε την δημοσια υγεια τοσα χρονια, ευνοωντας τους ιδιωτες που αρπαζανε τα κερδη και τα στελνανε στο εξωτερικο. Παρεπιπτοντως, οτι οι ιδιωτες επιβαλλουν εργασιακο μεσαιωνα και με λιγο προσωπικο θελουν να βγαλουν ολη τη δουλεια, για να βαλουν τον χοντρο παρα στην τσεπη και σε offshore, αυτα στα πανε οι φιλοι σου, η σου δωσανε κανα φακελακι για να μας πουλας σανο πισω απο μια οθονη? Οτι τοσα χρονια κανανε πειραματα πανω σε ανθρωπους και γεροντακια με ανοια, τα υποβαλανε σε μια σειρα ατελειωτων εξετασεων μονο και μονο για να φουσκωνει ο λογαριασμος, αυτο στο πανε? Με κατι τετοια ριξατε εξω τα ασφαλιστικα ταμεια και τωρα ψαχνομαστε. Ησουν κι εσυ στο κολπο? Τουλαχιστον σε πληρωσαν καλα οι ινστρουχτορες σου η σε πιασανε κοροιδο και δεν καταφερες ουτε μια βιλιτσα της προκοπης στην Μυκονο να κανεις?

Ιδιώτης ιατρός

Ευτυχώς είναι το διαλυμένο και εγκληματικό δημόσιο σύστημα υγείας και δουλεύουμε κάπως εμείς οι ιδιώτες ιατροί. Αλλιώς θα κλείναμε. Καλύτερα να τα δώσουν σε εμάς παρά σε κινητά...

Στεφανος

Διορίστηκα σαν Γενικος Ιατρός σε νησί, γιατί ήθελα να είμαι στις επάλξεις, ο ανόητος. Μου νοίκιαζαν μόνο αν έφευγα το καλοκαίρι ΟΛΟΙ. Για πού; Έφυγα μια και καλή. Μην ψάχνετε γιατί φύγαμε όλοι για έξω, λοιπόν.

Τακης

Τι μισθο ειχες;

νησιωτης

Αφου ηθελες να εισαι στις επαλξεις, γιατι δεν κοιμοσουν στο κεντρο υγειας ή στο αγροτικο ιατρειο?? Ετσι θα ήσουν on call 24 ωρες το 24ωρο, 365 μερες το χρονο και θα αποδεικνυες οτι ηθελες πραγματικα να υπηρετησεις τον συνανθρωπο. Μηπως εισαι λιγο παρτακιας και ηθελες μονο να εισαι αραχτος στις παραλιες??

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΩΤΗΣ

ΜΟΝΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΠΑΡΟΧΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΔΥ!!!!!

γεο

ΕΝΝΟΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΗΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ? ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ !!

babis

Όλα τα λεφτά για τους ιδιώτες που δεν κόβουν και απόδειξη!Εσκεμμένα πλήρης απαξίωση του ΕΣΥ...

planet

Δεν θέλουμε δημόσια υγεία απαλλάξτε μας απο τον Δημόσιο υπάλληλο σε οποιαδήποτε μορφή του και απαλλάξτε μας και απο της ασφαλιστικές εισφορές.

Περιστέρα

Αδιάφορο. Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι αριστεροί που έχουν κάποια σημασία, σε ιδιωτικά νοσοκομεία πηγαίνουν (και αν είναι αρκετά σημαντικοί, σε ιδιωτική σουίτα).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης