Μητροπολίτης Αμβρόσιος: Αποχωρώ μέχρι το τέλος του 2018

Μητροπολίτης Αμβρόσιος: Αποχωρώ μέχρι το τέλος του 2018

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ανακοίνωσε και επισήμως την πρόθεσή του να αποσυρθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, κλείνοντας τα 80 του χρόνια

Μητροπολίτης Αμβρόσιος: Αποχωρώ μέχρι το τέλος του 2018
Την επιθυμία του να παραιτηθεί από τη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας μέσα στον επόμενο χρόνο, οπότε και συμπληρώνει το 80ό έτος τής ηλικίας του αλλά και 40 χρόνια Ποιμαντορίας στην τοπική Εκκλησία
, επισημοποίησε σήμερα ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ωστόσο, έκανε γνωστό πως, παρά το ότι θα ακολουθήσει την έξοδο από την ενεργό Διακονία, θα παραμείνει στο Αίγιο, εδώ όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Θεός Τον έταξε για να Τον υπηρετήσει, εδώ όπου βρίσκεται ο τάφος των γονέων του, εδώ όπου βρίσκεται η καρδιά και η ψυχή του!

Κλείσιμο
«Μια από τις αρχές μου είναι το ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. Για αυτό τον λόγο σάς κάλεσα σήμερα εδώ (σημ.: Επισκοπείο), προκειμένου να γνωστοποιήσω μέσω υμών την απόφασή μου αυτή. Και εξηγούμαι: Όταν ο άνθρωπος γερνά, αρχίζουν και οι φθορές… Λόγω ηλικίας πιθανότατα θα αδυνατώ να ασκήσω 100% τα καθήκοντά μου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται η Μητέρα Εκκλησία. Έτσι, λοιπόν, θεωρώ πως, εάν φύγω, θα έρθει στη θέση μου κάποιος άλλος που θα πληροί (φυσικά) τις προϋποθέσεις αλλά και που θα έχει εκείνες τις δυνάμεις, κυρίως σωματικές, για να εργαστεί υπηρετώντας τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Πρόκειται για μια μορφή αυτοθυσίας, αν μου επιτρέπεται ο όρος, για την αγάπη και μόνο τού Θεού και της Εκκλησίας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αμβρόσιος.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως πριν δύο χρόνια αλλά και το 2013 είχε υποβάλει στην Ιερά Σύνοδο μια αναφορά, μέσω της οποίας ζητούσε να αποχωρήσει, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό.

«Το 2018 συμπληρώνω 40 χρόνια ως Ποιμενάρχης στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Στις 19 Νοεμβρίου 1978, ημέρα τής ενθρόνισής μου στο Αίγιο, στον λόγο μου σάς είχα πει πως θα είμαι μια λαμπάδα που θα καίγεται για να… φωτίζεσθε όλοι εσείς! Έφτασε λοιπόν η ώρα για να με κρίνετε! Τήρησα τις υποσχέσεις μου; Ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες σας; Αναμένω τις απαντήσεις σας. Θέλω, μετά την παραίτησή μου να σας νιώθω καλούς φίλους, που θα με πλησιάζετε και θα μου λέτε εάν κατάφερα να φέρω εις πέρας το συμβόλαιο που υπέγραψα το Νοέμβριο του ’78 ενώπιον Θεού και ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Και συνέχισε: «Στις 15 Αυγούστου τού προσεχούς έτους θα τελέσω, εάν βρίσκομαι εν ζωή, την τελευταία μου, ως Επίσκοπος, Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσω τη διαδικασία αποχώρησής μου, με στόχο, λήγοντος του 2018, να έχει εκλεγεί ο διάδοχός μου. Από κει και πέρα, θα μπορώ και εγώ να… γευθώ ακόμα περισσότερο το χάδι του Θεού, την γλυκύτητα του Ουρανού!

Θα μπορώ, δίχως επισημότητες, να μεταβώ σε ένα εκκλησάκι και να προσευχηθώ για την ψυχή μου, να αισθανθώ την ανάγκη τής περισυλλογής, της μετανοίας και της συντριβής διά την αμαρτωλότητά μου! Θα μπορώ να εξομολογώ προκειμένου να βοηθώ στην επίλυση πνευματικών προβλημάτων των συνανθρώπων μας! Και εν τέλει, θα έχω αρκετό χρόνο για να φροντίσω περισσότερο τα της ψυχής μου και να προετοιμαστώ για την έξοδό μου από τον μάταιο τούτο κόσμο…».

Τέλος, έκανε γνωστό πως μέσα στο προσεχές διάστημα η Ιερά Μητρόπολις θα κυκλοφορήσει ένα τευχίδιο – φυλλάδιο με τίτλο «Εις δόξαν Κυρίου», με στόχο να ανακαλέσει στη μνήμη των πιστών τής  περιοχής όσα εξήγγειλε ο ίδιος κατά την ημέρα ενθρονίσεώς του στο Αίγιο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν κατά πόσο τήρησε τις υποσχέσεις του κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς (σχεδόν) Διακονίας του.

Πηγή: www.patrastimes.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης