Σίκουελ της σύγκρουσης Παππά-καναλαρχών

Σίκουελ της σύγκρουσης Παππά-καναλαρχών

Τι αναφέρουν για την επιστροφή των χρημάτων οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τι απαντά ο υπουργός

Έπειτα από ένα μήνα ηρεμίας, καναλάρχες και κυβέρνηση επανήλθαν απόψε στην ανταλλαγή πυρών για τις τηλεοπτικές άδειες που εξελίχθηκε σε μετωπική αντιπαράθεση μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το απόγευμα η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας, κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει άμεσα τα 80 εκατομμύρια ευρώ, που κατέβαλλαν οι τέσσερις υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ταυτόχρονα σε ΝΟΝ PAPER που διέρρευσε η DIGEA τόνιζε οτι δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, καθώς παρήλθε ήδη το απώτατο χρονικό όριο των 90 ημερών που είχε η κυβέρνηση για την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στις δύο ανακοινώσεις αντέδρασε άμεσα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας οτι “πέρασε ο καιρός που τα κανάλια αποφάσιζαν ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι”, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους “αντί να ζητούν τα ρέστα, να ζητήσουν συγνώμη”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει:

Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες ο δημόσιος λόγος επιβαρύνεται  και συχνά δηλητηριάζεται από μία άνευ περιεχομένου ρητορική που ως άξονά της έχει μία πολλαπλώς εξαγγελθείσα δήθεν εξυγιαντική προσπάθεια στον χώρο των ΜΜΕ.  Απεδείχθη περίτρανα ότι η όλη προσπάθεια έπεσε στο κενό.  

Και τούτο γιατί η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και την ανάληψή τους από τον Υπουργό Επικρατείας.  Με αυτήν την κρίση το ανώτατο δικαστήριο, ακύρωσε τον άνισο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι, και κατέδειξε ποιος προσπάθησε με μεθόδους αεροπειρατή να ελέγξει την ενημέρωση στη χώρα.  Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου που προσέφυγαν για δικαστική προστασία είχαν ενεργό, ενεστώς και άμεσο έννομο συμφέρον για την προσφυγή τους.

Μετά ταύτα «ενεργοί συνεργοί στην αεροπειρατεία» επιχειρούν να δημιουργήσουν στρεβλές εντυπώσεις για ίδιο συμφέρον.  Ωστόσο η ίδια κρίση του ΣτΕ οδηγεί και στον αποκλεισμό κάθε μικροπολιτικής απόπειρας να αδειοδοτηθούν «προσωρινά» τηλεοπτικοί πάροχοι με την παράκαμψη του ΕΣΡ.  Ούτε με νόμο ούτε με υπουργικές αποφάσεις μπορούν να αδειοδοτηθούν πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου. 

Να υπογραμμίσουμε άλλωστε ότι στις 6/12/2016, παρήλθε η 90η ημέρα, οπότε σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού της αεροπειρατείας, ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να εκδώσει τις 4 άδειες υπέρ των 4 υπερθεματιστών. Ο διαγωνισμός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε από αναρμόδιο όργανο. Άρα το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να χορηγήσει τις «άδειες» που το ίδιο υποσχέθηκε.

Αντίθετα, όμως, το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί παρανόμως τα χρήματα που έλαβε από τους οριστικούς υπερθεματιστές του άκυρου διαγωνισμού, οι οποίοι κατέβαλαν το τίμημα που τους ζητήθηκε εμπροθέσμως.

Γιατί άραγε συνεχίζεται αυτή η παρακράτηση του τιμήματος, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου; Ποιος ωφελείται από αυτήν την κατάσταση; Μήπως, έτσι, γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά; Και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς; Εάν έτσι είναι τα πράγματα, πρόκειται πλέον για «αεροπειρατεία των αυθαιρέτων».

Συνεπώς η όλη συζήτηση είναι και άνευ αντικειμένου και εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες και τελικά η επίκληση της δήθεν νομιμότητας και της ισονομίας έχει ως απώτατο στόχο την κατάλυση των νόμων και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

H απάντηση του Νίκου Παππά

Η αντίδραση του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά ήταν άμεση και ιδιαίτερα έντονη.

«Ας το πάρουν χαμπάρι. Τα πράγματα άλλαξαν. Δεν αποφασίζουν οι καναλάρχες ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι. Αποφασίζει η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Είναι τουλάχιστον θράσος της κλειστής λέσχης των καναλαρχών να ζητούν και τα ρέστα” πρόσθεσε.

“Αντί να ζητούν τα ρέστα, πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη.

· Για την παράνομη, άνευ αδείας και συνεπώς αντισυνταγματική κατά το ΣτΕ τριακονταετή λειτουργία.

· Για τα χρήματα που όφειλαν και δεν κατέβαλαν στο Δημόσιο.

· Για το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες φοροδιαφυγής.

· Για τις άθλιες και χυδαίες επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς.

· Για τις συνθήκες εργασίας και τις καθυστερήσεις στους μισθούς εργαζομένων.

· Για την ενθουσιώδη στήριξη σε όσους έκλεισαν την ΕΡΤ.

· Για την ενθουσιώδη στήριξη των πολιτικών που κατέστρεψαν τη χώρα.

· Για την αεροπειρατεία των συχνοτήτων μέσω της DIGEA, μετά από ένα διαγωνισμό παρωδία με έναν συμμετέχοντα.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν καν άδεια, ενώ και το αντισυνταγματικό καθεστώς των “παρατάσεων νόμιμης λειτουργίας” δεν ανανεώθηκε στις 31/12/15.

Ας το πάρουν χαμπάρι. Τα πράγματα άλλαξαν.

Δεν αποφασίζουν οι καναλάρχες ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι.

Αποφασίζει η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της.

Τέλος, τις συστηματικές, χυδαίες και ανήθικες επιθέσεις στο πρόσωπό μου από τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τις καλωσορίζω».

ALPHA BANK: Ανοίγει ο δρόμος για το MEGA, αλλά...

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι του MEGA, πραγματοποίησαν χθες προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ALPHA BANK κι έγιναν δεκτοί από κ. Θεόδωρο Αθανασόπουλο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων, “ο κ. Αθανασόπουλος εκτίμησε ότι μετά την υπογραφή των επιπλέον δεσμεύσεων από το Δ.Σ. της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. αλλά και την καταβολή δύο μισθών στους εργαζομένους από τους κ.κ. Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση αποδέσμευση τιμολογίων που ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη μισθοδοσία των εργαζομένων αλλά και για κάποιες τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας του σταθμού. Σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση της λειτουργίας και χρηματοδότησης της εταιρείας ο εκπρόσωπος της ALPHA BANK διαβεβαίωσε ότι η βούληση των τραπεζών είναι να συνεχίσουν να στηρίζουν το MEGA εφόσον οριστεί διοίκηση και κατατεθεί ένα αξιόπιστο επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) από το Δ.Σ. της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τόνισε ότι αυτή πρέπει να γίνει αλλά το ύψος της είναι κάτι που θα καθοριστεί με βάση το business plan και τα τότε οικονομικά δεδομένα”.

Ακολούθησε συνέλευση των εργαζομένων στο MEGA, όπου έγινε ενημέρωση για όλα τα παραπάνω θέματα και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης την Παρασκευή στις έντεκα το πρωί και να ζητηθεί συνάντηση με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Στο μεταξύ non paper εξέδωσε η Digea στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Πριν από εξήντα χρόνια ελέχθησαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο δύο ιστορικές φράσεις.  Η μια ήταν «τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες» και η άλλη ήταν «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».  Και για τις δυο έχουν γίνει πάρα πολλές επικλήσεις.  Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να τις υπενθυμίσουμε μετά τον πολλαπλώς επαναλαμβανόμενο θόρυβο της εταιρείας Αlter Ego περί δήθεν μη τήρησης των νόμων εκ μέρους της DIGEA.

Οφείλουμε να θέσουμε υπόψη όλων τις βασικές παραμέτρους λειτουργίας παρόχων περιεχομένου ελεύθερης λήψης και συνεργασίας τους με τον αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου.

Η εταιρεία μας, ως πάροχος δικτύου, ελεγχόμενη από την ΕΕΤΤ, υποχρεούται εκ του νόμου και της άδειάς της να συνάπτει συμβάσεις παροχής των υπηρεσιών της με τους λειτουργούντες στην Ελλάδα παρόχους περιεχομένου ελεύθερης λήψης, όταν αυτοί έχουν αδειοδοτηθεί από τον αρμόδιο φορέα πάντοτε κατά τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
 
Περαιτέρω, η σύναψη σύμβασης της DIGEA για την ψηφιακή εκπομπή των υφιστάμενων παροχων περιεχομένου ελεύθερης λήψης έχει προβλεφθεί με νόμο, οι συγκεκριμένοι δε πάροχοι περιεχομένου  πληρούσαν και πληρούν μέχρι σήμερα όλες τις προβλέψεις της νομοθεσίας  με βάση τις οποίες δικαιούνται να μεταδίδεται το πρόγραμμά τους ελεύθερης λήψης.
 
Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει αδειοδοτηθεί κατά τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία, κατά συνέπεια ουδέποτε κατέστη και δεν είναι σήμερα πάροχος περιεχομένου ελεύθερης λήψης. Ως εκ τούτου, η εταιρεία μας αδυνατεί να συμβληθεί μαζί της, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παράβαση του νόμου και της αδείας της ως παροχος δικτύου.

Μετά ταύτα κάθε θόρυβος είναι αποπροσανατολιστικός και κάθε άλλο παρά αποσκοπεί στη νομιμότητα, παρά μόνο στην παραβίασή της.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Τσολιάς

Γι' αυτό λοιπόν, ας περιμένουμε το ΕΣΡ να κάνει μία σοβαρότατη και κανονικότατη αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών με περισσότερους απ' ό,τι σήμερα πανελλαδικούς, περιφερειακούς, τοπικούς, καθώς και θεματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, παλιούς και νέους, έτσι ώστε να μην ασχολούμαστε άλλο με τον κάθε κ. Παππά.

Αντί Αντιδραστικό Στοιχείο

Εάν μπλέξεις με αριστερά αυτά παθαίνεις. Έγιναν τα φράγκα φραπέδες.

Apolitique

Το κόστος διεξαγωγής διαγωνισμού (προγράμματα, υπάλληλοι, σεκιούριτι, κλπ) να το πληρώσει ο υπουργός όχι ο Ελληνικός Λαός.

Τσολιάς

Και να κάνει το ΕΣΡ έναν διαγωνισμό κανονικότατο, πολύ σοβαρό, με περισσότερους απ' ό,τι σήμερα πανελλαδικούς, περιφερειακούς, τοπικούς, καθώς και θεματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, για να έχουμε πιο καθαρή πολυφωνία και πλουραλισμό στην ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Yannos

Τετοια αλητεια ποτε δεν εχω ξαναδει. Θρασος και απειλες διχως καμια υποσταση. Ο και καλα καουμποης που απετυχε παταγωδως.

Tassos

γιατι δεν επιστρεφουν τα χρηματα? γιατι δεν υπαρχει ουτε σαλιο πλεον...?

Δημητρης

Σας τα εφαγε τα φραγκα η αριστερα

tasos

Αναρωτιέστε γιατί δεν επιστρέφουν πίσω τα λεφτά: Αυτό είναι το ήθος της Αριστεράς!

Χάχας

Υπάρχει έστω και ένας που να μη βλέπει ότι ο Παππάς τα έκανε σκατά;

ΕΙΣΑΙ...

ΣΩΣΤΟΣ...αλλα μπορεις να εξηγησεις γιατι αυτο το τσογλ..νι ειναι ακομα υπουργος, και μαλιστα υπευθυνος για ενα τομεα που τον εκανε ...σκατα?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

orma

Η αστυνομία κάνει λόγο για επεισόδια ανάμεσα σε μέλη αντιφασιστικής οργάνωσης και εκπροσώπους της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης – Έγιναν 22 προσαγωγές και από τις δύο πλευρές

21