Η ανάδειξη της Βυζαντινής Ιστορίας δημιουργεί προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

Η ανάδειξη της Βυζαντινής Ιστορίας δημιουργεί προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη

Μηνύματα από μέλη της κυβέρνησης, πανεπιστημιακούς, ιερωμένους, στην εκδήλωση, με θέμα τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» στο Μέγαρο Μουσικής

Η ανάδειξη της Βυζαντινής Ιστορίας δημιουργεί προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεσσαλονίκης διαχρονικά, αλλά με έμφαση στους βυζαντινούς χρόνους, στην επίδραση που άσκησαν στην ταυτότητα της πόλης αυτοκράτορες, πνευματικοί άνθρωποι και ιστορικοί ηγέτες, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της με βάση και την αξιοποίηση του ιστορικού της παρελθόντος, αναφέρθηκαν στις ομιλίες και στα μηνύματά τους μέλη της κυβέρνησης, πανεπιστημιακοί, ιερωμένοι, στην εκδήλωση, με θέμα τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην μακραίωνη ιστορική πορεία της πόλης και τις δυνατότητες της σήμερα αναφέρθηκε στο γραπτό του μήνυμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης. «Ως μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν δεύτερη, μόνο μετά την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη, καθιστώντας την ένα από τα μείζονα ευρωπαϊκά κέντρα της περιόδου» τόνισε στο μήνυμα του ο υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι λόγω της εμπορικής και στρατηγικής της θέσης εξελίχθηκε κατά τους νεώτερους ιστορικά χρόνους σε μια «πολυεθνική πόλη», με ένα μοντέλο «ειρηνικής συνύπαρξης» εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, «που όμοιο του δεν έχει παρατηρηθεί, εκείνη την εποχή στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Χρειάζεται, ωστόσο, να σταθεί κανείς σε μια συλλογική προσπάθεια επικαιροποίησης του βυζαντινού παρελθόντος της πόλης, απαλλαγμένου από προκαταλήψεις. Η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο παγκόσμιο δίκτυο βυζαντινών πόλεων, όπως και η προσέγγιση τουριστικού ρεύματος, το οποίο αναπτύσσεται γύρω από αυτή τη θεματική, είναι από τις πρώτες προκλήσεις που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.

Στους ιστορικούς λόγους που δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση των επιτευγμάτων του Βυζαντίου, μετά την κατάλυση του το 1452, σε αντίθεση με τη διαφορετική εξέλιξη που υπήρξε στις «προστατευμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης» και μάλιστα με τη συμβολή πνευματικών ανθρώπων του Βυζαντίου στην δυτική Αναγέννηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γραπτό της μήνυμα η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να εργαστούμε για την ανάκτηση, όχι μόνο της ιστορικής μας συνέχειας, αλλά και των επιτευγμάτων του Βυζαντίου που θάφτηκαν κάτω από τις ιστορικές εξελίξεις» είπε η κ. Κόλλια - Τσαρουχά και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια δε θα μπορούσε να ξεκινήσει από αλλού, εκτός από τη Θεσσαλονίκη. Γιατί η πόλη αυτή αποτελεί την ελληνική πόλη με την μεγαλύτερη ιστορική σχέση με το Βυζάντιο και με την ουσία της ύπαρξης του».
Κλείσιμο

Στην Ιστορία της πόλης, με έμφαση στο βυζαντινό της παρελθόν, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β', υπογραμμίζοντας ότι είναι η πνευματική και χριστιανική ταυτότητα της πόλης είναι δημιουργικό και προωθητικό στοιχείο και για την ανάπτυξη της και για την προοπτική της στο μέλλον.
Την επίδραση που άσκησε ο χριστιανισμός στην ταυτότητα της πόλης υπογράμμισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος.

«Η Θεσσαλονίκη έχει το εξαιρετικό προνόμιο ότι υπήρξε η ωραία πύλη, δια της οποίας, ο χριστιανισμός εισήλθε θριαμβευτικά στην Ευρώπη» τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ‘'Ανθιμος, αναφερόμενος στην έλευση του Αποστόλου Παύλου στην πόλη, το 54 μ. Χ., και μεταξύ άλλων, πρόσθεσε : «Κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, η Θεσσαλονίκη υπήγετο στο ρωμαϊκό κράτος και ήταν η πρώτη πόλη όλων των χωρών από την Αδριατική Θάλασσα μέχρι τη Εύξεινο Πόντο. Η μεγάλη πορεία της όμως και η προβολή της αρχίζει κυρίως από τον 6ο αι. μαζί με την άνοδο και το μεγαλείο του Βυζαντίου».

Σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την προβολή, διεθνώς, της Θεσσαλονίκης, με βάση και το στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής της ταυτότητας, σημειώνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας,.
Χαιρέτισαν, επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, εκ μέρους του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και η αντιδήμαρχος Αγγελίδου εκ μέρους του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. 

Παραβρέθηκαν, ακόμη, βουλευτές, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο διοικητής του Γ'ΣΣ, αντιστράτηγος, Αλκιβιάδης Στεφανής, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης