LIVE

Κορωνοϊός

Νέα κόντρα υπουργείου Παιδείας - πρυτάνεων

Νέα κόντρα υπουργείου Παιδείας - πρυτάνεων

Μετά τα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το «ομόφωνο» ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων

Νέα κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων προέκυψε μετά τα σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν το «ομόφωνο» ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων.

“Τα δημοσιεύματα που αφορούν το «ομόφωνο» ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων της 3.11.2016 για το σ/ν «Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και Διδακτορικές Σπουδές» δημιουργούν εύλογες απορίες.” απαντά το υπουργείο Παιδείας

Με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: “Πρώτον, το «ομόφωνο» ψήφισμα δεν είναι και τόσο ομόφωνο. Αρκετοί πρυτάνεις δεν συμφώνησαν με το περιεχόμενο του κειμένου.

Δεύτερον, εμφανίζεται η σύνοδος να εκφράζει τη δυσφορία της για τη δήθεν διακοπή του διαλόγου με το ΥΠΠΕΘ. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο διάλογος ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο σε έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων που προκάλεσε η ίδια η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Η σύνοδος των πρυτάνεων αποσιωπά το ότι η δημόσια διαβούλευση παρατάθηκε ακριβώς, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους πρυτάνεις για την υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Επιχειρεί με το ανακριβές περιεχόμενο του ψηφίσματος να διαγράψει την απαξιωτική της συμπεριφορά προς την Πολιτική Ηγεσία με το ψήφισμα της 1.10.2016, μεσούσης της δημόσιας διαβούλευσης που παρατάθηκε κατόπιν αιτήματος της ιδίας. Αφήνει τέλος να διαφανεί μια το λιγότερο αδόκιμη άποψη περί διαλόγου, σαν να είναι ο διάλογος μια ατέρμονη συζήτηση χωρίς κατάληξη, που θα διαιωνίζει το υφιστάμενο άναρχο τοπίο.

Τρίτον, το ΥΠΠΕΘ πρέπει να επαναλάβει, ακόμη μια φορά, ότι με το υπό κατάθεση σ/ν λαμβάνεται πρόνοια για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

Της διασφάλισης του δημόσιου αγαθού της παιδείας και της εξασφάλισης συνθηκών ακώλυτης άσκησης του κοινωνικού δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Το ΥΠΠΕΘ επισημαίνει ότι με το άρθρο 16, παρ. 4 του Συντάγματος, παρέχεται το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας αφορά και τον δεύτερο και τον τρίτο κύκλο σπουδών”.

Το ΥΠΠΕΘ τονίζεται σε ανακοίνωση “υπερασπίζεται τη συνταγματική νομιμότητα, στην εξαιρετικά ήπια προσέγγιση της διασφάλισης του δικαιώματος της δωρεάν πρόσβασης στον δεύτερο κύκλο σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκφράζεται από τη πλειοψηφία του ΣτΕ στην υπ’ αριθμ. 2411/2012 απόφαση της Ολομελείας του: Σύμφωνα με αυτή, εναπόκειται στον κοινό νομοθέτη η επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές για την κάλυψη του κόστους των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, το ύψος των οποίων δεν θα πρέπει να είναι τέτοιο «ώστε να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής η συμμετοχή σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, διότι ένα τέτοιο μέτρο θα παρεβίαζε την γενική ελευθερία προσβάσεως στην παιδεία».

Ας αφήσουμε λοιπόν, κατά μέρος, δήθεν νομικά προσκόμματα στα οποία σκοντάφτει η πρόβλεψη πλαφόν και ας προσφέρουμε στη νέα γενιά αυτό που της οφείλεται”

Άμεση είναι η απάντηση της Συνόδου των πρυτάνεων που σε ανακοίνωσή της τονίζει:

 Η Έκτακτη Συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα Πέμπτη 3/11/16, με θέμα το σχέδιο Νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, κατέληξε
ομόφωνα στο εξής ψήφισμα:

“ Η Σύνοδος Πρυτάνεων, στην έκτακτη συνεδρίαση της, την Πέμπτη 3/11/16, με θέμα το σχέδιο Νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, κατέληξε ομόφωνα στα εξής :

Διαπίστωσε με απογοήτευση, ότι μετά την κατάθεση των θέσεων της για τα Μεταπτυχιακά και τα Διδακτορικά προγράμματα Σπουδών, διεκόπη ο διάλογος. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στην κατάθεση του σχεδίου Νόμου στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. 

Το σχέδιο νόμου έχει την κατεύθυνση της υπερ-ρύθμισης και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Σπουδών και τη ποιότητα των διδακτορικών Διατριβών σε όλα τα Πανεπιστήμια. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές συνδέονται άμεσα με την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και τα Πανεπιστήμια αποτελούν εγγύηση της λειτουργίας τους και της ποιότητάς τους.

Η Σύνοδος περιμένει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τη συνέχιση του διαλόγου, ώστε να προκύψει ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών.”
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης