Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας από τρία υπουργεία

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας από τρία υπουργεία

Δείτε τους έξι πυλώνες στους οποίους βασίζεται το σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» - «Στοίχημα» για τα υπουργεία να φτάσει η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων τον Μάρτιο του 2018 στο 60% από το 20% που είναι σήμερα

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας από τρία υπουργεία
Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας παρουσίασαν την Πέμπτη τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας, υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης. Η χώρα έχει δεσμευτεί -μεταξύ άλλων- ότι η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων, που αποτελούν το βασικό προϊόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, θα φτάσει τον Μάρτιο του 2018 στο 60% από το 20% που είναι σήμερα. Ωστόσο, το 62% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν τα εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα. 

«Ο κλάδος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας επιλέχθηκε ως πιλότος στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Σχεδίου Δράσης σε κρίσιμους  βιομηχανικούς κλάδους, διότι είναι σημαντική η συμβολή του στο εθνικό ΑΕΠ και στην απασχόληση. Επιπλέον, το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό μεγάλης σημασίας»
είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης
, τονίζοντας την αναγκαιότητα της διασύνδεσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας με την έρευνα, την απασχόληση και την εξωστρέφεια.
 
Το σχέδιο, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» από τους αρμόδιους υπουργούς, βασίζεται σε έξι πυλώνες: α)στην ενίσχυση της ζήτησης των ελληνικών φαρμάκων, β)στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, γ) στην έρευνα και την καινοτομία, δ) στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, ε) στη διασφάλιση υποστηρικτικών υποδομών, στ) στη χρηματοδότηση.
 
Κλείσιμο
Η στρατηγική της προώθησης εγχωρίων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων είναι κρίσιμη προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό, κ. Ανδρέα Ξανθό.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ελλάδα το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών. Η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα και μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα συνήθη χρόνια νοσήματα αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας  προτεραιότητα και υποχρέωση» είπε ο κ. Ξανθός, προαναγγέλλοντας πλαίσιο κινήτρων για αύξηση της χρήσης γενοσήμων σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς.
 
Τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Υγείας και Παιδείας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και με τη συνεισφορά του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ, έχουν σχεδιάσει 18 δράσεις και 46 έργα. Τις δράσεις αυτές θα συντονίζουν έξι Ομάδες Εργασίας (μία για κάθε πυλώνα), ενώ οι εμπλεκόμενοι Φορείς θα αξιολογούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο που σημειώνεται. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ της ΠΕΦ και των συναρμόδιων Υπουργείων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2017.
 
Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Φωτάκης σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του πως «ο τομέας του φαρμάκου είναι ένας τομέας έντασης γνώσης, που μπορεί να δημιουργήσει θύλακες επιστημονικής και επιχειρηματικής ποιότητας για την έμπνευση και απελευθέρωση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας».
 
Η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη επισήμανε ότι «η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας εξυπηρετεί την περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ως απόρροια της επιδιωκόμενης αύξησης του μεριδίου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά έναντι των πρωτοτύπων, δεδομένου ότι τα γενόσημα αποτελούν και τα βασικά προϊόντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και την ανάσχεση του brain drain, δεδομένου ότι η φαρμακοβιομηχανία συνιστά έναν από τους κλάδους που μπορεί να προσφέρει απασχόληση και νέες θέσεις εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης».
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και στις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή της. «Σε μια περίοδο  που η οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί δραματικά,  καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις  για τις αναγκαίες συνθήκες που θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τρύφων.
 
Σαφείς αποστάσεις σε ό,τι αφορά την στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας κράτησε η πρόεδρος του ΕΟΦ, κυρία Κατερίνα Αντωνίου.
Λαμβάνοντας τον λόγο έπειτα από τον κ. Τρύφωνα και έπειτα από τον επικεφαλής της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Θανάση Γιαννακόπουλο – ο οποίος έθεσε το θέμα της υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακευτικές προς το κράτος μέσω του claw back και είπε χαρακτηριστικά ότι «κάναμε αγώνα για να μαζέψουμε τα χρήματα για τον Μπερσίμη του ΕΟΠΥΥ»- η κυρία Αντωνίου κάλεσε αμφότερους «να μην κλαίγεστε!».
 
Η πρόεδρος του ΕΟΦ υπενθύμισε τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας πόσο έχουν στηριχθεί από το κράτος με πολλούς έμμεσους τρόπους, και ιδίως στην τιμολογιακή πολιτική των γενοσήμων, και τόνισε πως ο ΕΟΦ μπορεί να τους συμβουλέψει πώς να συνεργαστούν προς όφελος της γενικότερης ανάπτυξης, αλλά και του δικού τους συμφέροντος. Σχολίασε μάλιστα και την αποστροφή του κ. Γιαννακόπουλου «διατηρώ τέσσερις μονάδες φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα και δεν έχω πάρει δάνειο ούτε ένα ευρώ» θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα προς τον κραταιό εκπρόσωπο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: «άμεσα δεν ήσαστε ποτέ κρατικοδίαιτος, εμμέσως όμως, μήπως ήσαστε κύριε Γιαννακόπουλε;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης