«Έφυγε» σε ηλικία 81 ετών ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Πετρούνιας

«Έφυγε» σε ηλικία 81 ετών ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Πετρούνιας

Τίμησε με το πολύτιμο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό του έργο το πανεπιστήμιο και εκφράζονται τα συλλυπητήρια στους οικείους του

«Έφυγε» σε ηλικία 81 ετών ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Πετρούνιας
“Σπουδαίο πανεπιστημιακό δάσκαλο και λαμπρό γλωσσολόγο”, χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Ευάγγελο Πετρούνια ο οποίος “έφυγε” χθες σε ηλικία 81 ετών.

Ο Ευάγγελος Πετρούνιας είχε σπουδάσει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κλασική φιλολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Tubingen, γλωσσολογία και γλωσσοδιδαχτική στα Πανεπιστήμια της Lille, του Los Angeles, και του Saltzburg. Είχε διδάξει αρχαία, βυζαντινή, και νεοελληνική γλώσσα, φιλολογία, γλωσσολογία, και γλωσσοδιδαχτική στα Πανεπιστήμια της Tubingen, του Los Angeles, και της Θεσσαλονίκης, ενώ είχε διατελέσει τακτικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (“Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη”) του ΑΠΘ, ενώ, μεταξύ άλλων, είχε συντάξει τις ετυμολογίες του Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη (Θεσσαλονίκη 1998).

Σε ψήφισμα των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ αναφέρεται ότι ο εκλιπών τίμησε με το πολύτιμο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό του έργο το πανεπιστήμιο και εκφράζονται τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

"Ο εκλιπών ήταν ένας σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος και λαμπρός γλωσσολόγος, με βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας της. Ήταν ακόμη μαχητικός δημοτικιστής, συνεχιστής του πνεύματος του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, από τον οποίο εμπνεύστηκε σε όλη τη διάρκεια του επιστημονικού του βίου”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που εξέδωσε το Ινστιτούτο.

Κλείσιμο
Αντίστοιχα, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι “ο κόσμος των ελληνικών γραμμάτων αισθάνεται ως μεγάλη απώλεια την εκδημία του Ευάγγελου Πετρούνια”, υπογραμμίζει ότι “με τις ειδικές του γνώσεις εμπλούτισε την έντυπη και την ηλεκτρονική περιουσία του ΚΕΓ, συνεισφέροντας κείμενα που χαρακτηρίζονται από την προσήλωση στην επιστημονική αλήθεια και το έμπεδο δημοτικιστικό πάθος”.

 
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης