Εκτός εαυτού έχει φέρει τους δικαστές ο Πολάκης

Εκτός εαυτού έχει φέρει τους δικαστές ο Πολάκης

Αφορμή τα όσα έγραψε στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για την υπόθεση του νοσοκομείου Τρικάλων - «Συνταγματική ασέβεια η παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 


Εκτός εαυτού έχει φέρει τους δικαστές ο Πολάκης
Εκτός εαυτού έχει φέρει για ακόμη μια φορά τους δικαστές και εισαγγελείς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης
, με τις δηλώσεις και τα σχόλιά του για τη Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά όμως δεν άφησε στο απυρόβλητο και την Ελληνική Αστυνομία.

Αναλυτικότερα, την περασμένη Κυριακή η Αστυνομία Τρικάλων συνέλαβε δύο διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου Τρικάλων, τον διευθυντή και υποδιευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας.

Κλείσιμο
Τα δύο στελέχη συνελήφθησαν, καθώς προσέλαβαν καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας και μετά από μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος καθαριότητας, αλλά και προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο δικαστής του τοπικού Πρωτοδικείου.

Αυτή ήταν η νέα αιτία που ξεσπάθωσε ο κ. Πολάκης αμφισβητώντας, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, από την μια μεριά την απόφαση της Δικαιοσύνης και την προσωρινή της διαταγή του Πρωτοδίκη και από την άλλη την επιβολή του νόμου από τα αστυνομικά όργανα. 



Οι δηλώσεις και τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τις δικαστικές ενέργειες στην πόλη των Τρικάλων, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πέντε δικαστικών Ενώσεων οι οποίες σε κοινή σκληρή ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι η στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας υποδηλώνει «νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική» και «εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς».  

Ακόμη, οι δικαστικές Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι οι δηλώσεις του κ. Πολάκη «είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των πέντε Ενώσεων, αναφέρει:


«Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του υπουργού Πολάκη, με αφορμή την υπόθεση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση σε υποθέσεις που αφορούν πολίτες και τον φυσικό δικαστή τους. Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτές εκτός του ότι μαρτυρούν έλλειψη στοιχειώδους αντιλήψεως των συνεπειών τους, είναι αντίθετες με το νομικό πολιτισμό μας, εκφράζουν απαξίωση στην ελληνική δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά νοοτροπίες και πρακτικές που δεν συνάδουν με τη θεμελιώδη αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της διάκρισης των λειτουργιών σε δικαστική, νομοθετική, εκτελεστική, εγείρουν ζητήματα συνταγματικής ασέβειας στους θεσμούς και αγνοούν ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συνέχεται κατ΄ ανάγκη με τον συνταγματικό έλεγχο και τον έλεγχο νομιμότητας, που είναι έργο της δικαστικής λειτουργίας, η οποία αποτελεί αναγκαία συνιστώσα και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε όλες τις δημοκρατικές χώρες»


Την εν λόγω ανακοίνωση εξέδωσαν οι: 1) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, 3) Ένωση Διοικητικών Δικαστών, 4) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και 5) Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Πάντως, δεν είναι πρώτη φορά που οι δικαστικές Ενώσεις αντιδρούν έντονα σε δηλώσεις του κ. Πολάκη.

Σχετικά πρόσφατα, τον περασμένο Ιούνιο, την οργή του δικαστικού σώματος προκάλεσαν οι συκοφαντίες του κ. Πολάκη σε ομιλία του στο Περιστέρι ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών, για να το πω κομψά, έχει δεσμεύσεις ή τέλος πάντων να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρόντος ή του παρελθόντος».

Και πάλι οι εν λόγω πέντε δικαστικές Ενώσεις σε ανακοίνωσή τους, χαρακτήρισαν (18 Ιουνίου 2016) «θλιβερές, ανεπίτρεπτες και  ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές  γενικεύσεις  τους δικαστικούς  λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη  στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και  την  λήψη επενδυτικών αποφάσεων  στη χώρα μας». 

Ακόμα, τον περασμένο Ιούνιο, οι Ενώσεις, μεταξύ των άλλων, στην ανακοίνωσή τους τόνιζαν: «Οι δημόσιες δηλώσεις για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα  της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές  και ψυχολογικές  παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας».

Την ίδια στιγμή η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή του κ. Πολάκη και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εγγυητή του πολιτεύματος να παρέμβει.

Η ΕΔΕ τόνιζε σε ανακοίνωσή της ότι ο κ. Πολάκης «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, τόνιζε η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις».
Παράλληλα, τα όσα ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προκάλεσαν την παρέμβαση και της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία ζήτησε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας για όσα ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε έρευνα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για να διαπιστωθεί αν έχουν βάση τα καταγγελόμενα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Η έρευνα έχει ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων του κ Πολάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης