Καμίνι η Αθήνα τα επόμενα χρόνια

Καμίνι η Αθήνα τα επόμενα χρόνια

Άνοδο της θερμοκρασίας 6 έως 7 βαθμούς στην Ελλάδα και 3 με 4 βαθμούς παγκοσμίως, προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας τις δραματικές κλιματικές αλλαγές που θα βιώσει ο πλανήτης μας. Ο καύσωνας του περυσινού καλοκαιριού ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 150 ετών και σύμφωνα με τους ειδικούς  εάν διαρκούσε περισσότερο, η χώρα μας θα θρηνούσε περισσότερα θύματα

Καμίνι η Αθήνα τα επόμενα χρόνια

Άνοδο της θερμοκρασίας 6 έως 7 βαθμούς στην Ελλάδα και 3 με 4 βαθμούς παγκοσμίως, προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια οι επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας τις δραματικές κλιματικές αλλαγές που θα βιώσει ο πλανήτης μας. Ο καύσωνας του περυσινού καλοκαιριού ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 150 ετών και σύμφωνα με τους ειδικούς  εάν διαρκούσε περισσότερο, η χώρα μας θα θρηνούσε περισσότερα θύματα από τους συνολικά 15 νεκρούς που ήταν ο τραγικός απολογισμός. Δυστυχώς οι συνθήκες ζωής στην πόλη αλλά και σε όλη την Ελλάδα προμηνύονται ακόμα πιο δύσκολες και οι καύσωνες θα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τις κλιματικές αλλαγές,  ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Λάλας: σε σχέση με την προηγούμενη τριακονταετία (1960-1990) την περίοδο 2070-2100 η αύξηση της θερμοκρασίας θα παρουσιάσει εκρηκτική αύξηση.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90, οι ζεστές μέρες με πάνω από 37C υπολογίζονται σε 195, ενώ από το 2070 οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες θα είναι πολύ πιο συνηθισμένες, καθώς υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχούν σε 1.925 μέρες. Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την άνοδο του υδραργύρου με πάνω από 40C. Την προηγούμενη τριακονταετία ο συνολικός αριθμός ημερών με καύσωνα στη χώρα μας ήταν 28. Από το 2070 και μετά υπολογίζεται ότι οι καυτές μέρες θα φτάσουν τις 1.100, σημειώνοντας αύξηση κατά 3.850%.   

Ασφυκτική η ζωή στην πόλη
Σύμφωνα με την περιβαλλοντολόγο κυρία Νίκη Γαϊτάνη, η πυκνή δόμηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, η έλλειψη πράσινου, η χρήση ακατάλληλων δομικών υλικών και η ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή θερμότητας από ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν συμβάλει σε μια δραματική αλλαγή του μικροκλίματος της Αθήνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ημερήσιου θερμοκρασιακού εύρους (διαφορά μεταξύ μεγίστης και ελαχίστης), την άνοδο της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης αλλά και στα δυτικά προάστια αλλά και τη σημαντική αύξηση της συχνότητας των μακρών περιόδων με υψηλή θερμοκρασία.

Η Ελληνική Εταιρεία προχώρησε σε βιοκλιματική αξιολόγηση της ευρύτερης περιοχής του Ψυρρή (τρίγωνο Αθηνάς-Ερμού-Πειραιώς) και πραγματοποίησε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2007 μετρήσεις των μετεωρολογικών παραμέτρων αλλά και της θερμικής καταγραφής των υλικών με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι τιμές των εξεταζόμενων μετεωρολογικών παραμέτρων εμφανίζονται πέρα από τα επιτρεπτά όρια. Στο 90% των μετρήσεων η μέγιστη θερμοκρασία του αέρα στην περιοχή κυμάνθηκε αρκετά πάνω από 32ºC.

Κλείσιμο

Επίσης η θερμική δυσφορία αυξάνεται από τα χαμηλά επίπεδα της ταχύτητας του αέρα που οφείλονται στους στενούς δρόμους και την πυκνή δόμηση της περιοχής, με αποτέλεσμα να μη γίνεται καλή κυκλοφορία. Υπολογίζεται ότι εάν υιοθετούνταν στρατηγικές ανάπτυξης πρασίνου (πράσινες στέγες, υπαίθριοι χώροι, ενεργειακά κτίρια), η βελτίωση του μικροκλίματος θα ήταν ιδιαίτερα καθοριστική: μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κατά μέσο όρο 2°C και μεγαλύτερη μείωση των επιφανειακών θερμοκρασιών του δομημένου περιβάλλοντος, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 10°C.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης