Υποχωρεί το πανδημικό κύμα

Υποχωρεί το πανδημικό κύμα

Εκτονώνεται το πανδημικό κύμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων -που έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα-  σε συνδυασμό με τις μειωμένες επισκέψεις σε γιατρούς αλλά και τις λιγότερες απουσίες των μαθητών από τα σχολεία δίδουν ισχυρές ενδείξεις στους ειδικούς ώστε να μιλήσουν για σημαντική υποχώρηση του πανδημικού

Υποχωρεί το πανδημικό κύμα
Εκτονώνεται το πανδημικό κύμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων -που έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα-  σε συνδυασμό με τις μειωμένες επισκέψεις σε γιατρούς αλλά και τις λιγότερες απουσίες των μαθητών από τα σχολεία δίδουν ισχυρές ενδείξεις στους ειδικούς ώστε να μιλήσουν για σημαντική υποχώρηση του πανδημικού κύματος και στην Ελλάδα. Μόλις 361 κρούσματα καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα έναντι των 807 της προηγούμενης, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 17.027.

«Βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης του επιδημικού κύματος νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν. Ωστόσο είναι σαφές ότι η δραστηριότητα της νόσου συνεχίζεται» επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η δραστηριότητα της γρίπης δεν χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς στο κείμενό τους ως υψηλή όπως γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας. Όμως επισημαίνεται  για πρώτη φορά από τους επιστήμονες το μείζον πρόβλημα της μη δημιουργίας ανοσίας αγέλης του πληθυσμού έναντι της νέας γρίπης. «Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού συνεχίζει να μην έχει ανοσία έναντι του ιού της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν και ως εκ τούτου ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία» αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση.

Η Αττική πρωταθλήτρια της νέας γρίπης

Από τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά διαπιστωμένων  κρουσμάτων της χώρας, περίπου τα μισά έχουν καταγραφεί στην Αττική (8.065). Ωστόσο σε «καλό» δρόμο σε ό,τι αφορά τη μετάδοση της ασθένειας βρίσκονται και άλλες περιοχές της χώρας. Στην Κρήτη καταγράφονται πλέον 1.962 κρούσματα γρίπης, στην κεντρική Μακεδονία 1.322 και στη Θεσσαλία 1.220.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι από την έναρξη του χειμερινού επιδημικού κύματος (την 3η εβδομάδα του περασμένου Οκτωβρίου) και  όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στους νοσούντες αλλά και τις επιβεβαιωμένες  απώλειες. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου η διάμεση ηλικία των νεκρών εξαιτίας νέας γρίπης  ήταν 49,5 έτη, έκτοτε όμως, δηλαδή τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες η πλειονότητα των θανόντων έχει μέση ηλικία τα 54 έτη.
Κλείσιμο
Ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με την έκθεση ανέρχεται σε 101. Από αυτούς οι 25 πέθαναν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Ωστόσο, δύσκολες εβδομάδες σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες προκύπτει πλέον ότι ήταν και η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και η 1η του Δεκεμβρίου οπότε και σημειώθηκε η κορύφωση της πανδημίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης