«3+1 εγκληματικά λάθη στον Ευαγγελισμό»

«3+1 εγκληματικά λάθη στον Ευαγγελισμό»

Ενα πανίσχυρο όπλο έχει πλέον στα χέρια της η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη προκειμένου να αποδείξει τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της νοσηλείας του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό». Πρόκειται για την έκθεση του χειρουργού κ. Σωτήρη Μπαράτση, ο οποίος ανέλαβε να υποβάλε-σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας- στην τέταρτη χειρουργική επέμβαση τον Νίκο Κακαουνάκη στο «Ιασώ».

«3+1 εγκληματικά λάθη στον Ευαγγελισμό»

Ενα πανίσχυρο όπλο έχει πλέον στα χέρια της η οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη προκειμένου να αποδείξει τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της νοσηλείας του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό». Πρόκειται για την έκθεση του χειρουργού κ. Σωτήρη Μπαράτση, ο οποίος ανέλαβε να υποβάλε-σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας- στην τέταρτη χειρουργική επέμβαση τον Νίκο Κακαουνάκη στο «Ιασώ».

Ο έμπειρος γιατρός σε ένα κείμενο-καταπέλτη επισημαίνει τα εγκληματικά λάθη που έγιναν στον «Ευαγγελισμό» από τον συνάδελφό του χειρουργό κ. Σωτήρη Στυλογιάννη και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του άτυχου εκδότη. Η έκθεση που ο κ. Μπαράτσης παρέδωσε στην οικογένεια του θανόντος δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Καρφί» και όπως εκτιμάται θα έχει καταλυτικό ρόλο στην απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου του Νίκου Κακαουνάκη.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του χειρουργού κ. Μπαράτση, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης γιατί επελέγη το ανοιχτό χειρουργείο και όχι η ενδοσκοπική αφαίρεση για τη συγκεκριμένη μορφή πολύποδα (έμμισχος) αλλά και η ίδια η χειρουργική επέμβαση που τελικώς πραγματοποιήθηκε και η οποία είχε ως αποτέλεσμα ότι «έκοψαν το έντερο στα τυφλά»! Επιπλέον ο γιατρός του «Iασώ» διαπιστώνει στην έκθεσή του ότι επί σειρά εβδομάδων υπήρχε πρόβλημα μόλυνσης (σήψης) στην κοιλιά του ασθενούς, η οποία (πρέπει να εξηγηθεί γιατί) δεν λύθηκε παρά τα τρία χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε από τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του συναδέλφου του, κ. Στυλογιάννη, περί της ύπαρξης ενός σπάνιου συνδρόμου το οποίο δύσκολα θεραπεύεται, ο κ. Μπαράτσης είναι περισσότερο από σαφής στην έκθεσή του. «Από δημοσίευση έξι περιστατικών 1990-2005 του Emory University Atlanta USA στο AMJ Pathology, 1 Ιανουαρίου 2006, προκύπτει από τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των 4 περιστατικών (μέσος χρόνος παρακολούθησης 48 μήνες) πως οι 3 ασθενείς ήταν υγιείς και ζωντανοί, ενώ ο 1 πέθανε από άσχετα με την πάθηση αίτια». Ο κ. Στυλογιάννης ισχυρίστηκε ότι οι πάσχοντες από το συγκεκριμένο σύνδρομο οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Η χειρουργική αντιμετώπιση στον «Ευαγγελισμό»

Κλείσιμο

1) Ο ασθενής, σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση, είχε έναν έμμισχο πολύποδα με 1 cm μίσχο (κοτσάνι) καλοήθη σύμφωνα με την ιστολογική εξέταση πριν από τη δεύτερη κολονοσκόπηση. Ο πολύποδας με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να αφαιρείται κολονοσκοπικά. Αναρωτιέται κανείς αν με άλλους ασθενείς σε έμμισχους πολύποδες με 1 cm μίσχο ακολουθείται η ίδια πολιτική και, τέλος πάντων, γιατί δεν ζητήθηκε και κάποια δεύτερη γνώμη γαστρεντερολόγου πριν από το χειρουργείο, όπως θα έπρεπε να γίνει.

2) Στο χειρουργείο οι χειρουργοί αναφέρουν ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιστορικό. Γιατί τότε δεν έκαναν το απλούστερο, να αφαιρεθεί με κολοτομή μόνο ο καλοήθης πολύποδας και όχι με εκτομή σε δύο κομμάτια (20 cm και 9 cm αντίστοιχα). Είναι απίθανο αυτό που λέγεται, ότι ένας πολύποδας 3,5 cm δεν μπορούσε να ψηλαφηθεί και έτσι αναγκάστηκαν να κόψουν το έντερο στα τυφλά.

3) Τη 12η ημέρα που επανήλθε ο ασθενής με πυρετό 39ο C και οξεία κοιλία, όπως αναφέρει ο κ. Στυλογιάννης, προφανώς κάτι σηπτικό υπήρχε στην κοιλιά, επακόλουθο της προηγηθείσης επέμβασης. Γι’ αυτό χειρουργήθηκε την επόμενη ημέρα, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί τελικά το αίτιο της οξείας κοιλίας.

4) Ο ασθενής συνέχισε και μετά το δεύτερο χειρουργείο να έχει πυρετό 39ο C (όπως ανέφεραν οι χειρουργοί, «την 4η μετεγχειρητική ημέρα παρουσίασε τα ίδια φαινόμενα οξείας κοιλίας») και οδηγήθηκε για 3η φορά στο χειρουργείο, όπου αναφέρεται «τοπική αντίδραση από ελάχιστη διαφυγή».

Η ιστολογική εξέταση πράγματι επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στο τυφλό άκρο του λεπτού εντέρου της αναστόμωσης, από το οποίο γινόταν διαρροή μολυσματικού υλικού και μικροβίων στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Το πρόβλημα του συνδρόμου

Η ιστολογική εξέταση του δεύτερου χειρουργείου έδειξε ετερότοπο μεσεντέριο οστεοποίηση, σύνδρομο που παρουσιάζεται σπάνια έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις. Το σύνδρομο αυτό προκαλεί κυρίως αποφρακτικό ειλεό λεπτού εντέρου.

1) Το σύνδρομο αυτό δεν οδηγεί αναπόφευκτα στον θάνατο, όπως αφήνεται να εννοηθεί από τις διάφορες αναφορές.

2) Πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, διαφορετικά το λεπτό έντερο δεν θα λειτουργήσει.

3) Η προτεινόμενη λύση είναι η αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου με το προσβληθέν μεσεντέριο και αφαίρεση του επίπλουν.

Η απόφαση για το τέταρτο χειρουργείο

Την 24η Δεκεμβρίου έγινε επιστημονικό συμβούλιο με συμμετοχή περίπου δέκα ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, όπου όλοι, ομόφωνα, αποφάσισαν ότι ο ασθενής αν δεν χειρουργούνταν σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σήψη της κοιλιακής χώρας -η οποία είχε προκαλέσει την πολυοργανική ανεπάρκεια, και που δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι τότε, θα κατέληγε.

Η αιτία θανάτου

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επέμβασης στην οποία υπεβλήθη ο ασθενής στο «Iασώ» οι καλλιέργειες έδειξαν ότι είχε μολυνθεί από τρεις ανθεκτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς -Κlebsiella pneumoniae, μύκητες, ψευδομονάδα-, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη σηπτικού παράγοντα μέσα στην κοιλιά του ασθενούς. Επίσης οι αιμοκαλλιέργειες έδειξαν ψευδομονάδα, που προφανώς προήρχετο από την κοιλιά. Ο θάνατος προέκυψε από σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης