Τέλος χρόνου για το MEGA

Τέλος χρόνου για το MEGA

Το κανάλι αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά τους μετόχους, οι οποίοι προς το παρόν δεν τα έχουν βρει για την αύξηση κεφαλαίου των 22,5 εκατ.

Τέλος χρόνου για το MEGA
Εξαντλούνται επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση του ΜΕGA, καθώς οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά τους μετόχους οι οποίοι συνεχίζουν τις μεταξύ τους διεργασίες χωρίς -προς το παρόν τουλάχιστον- να δεσμεύονται για τα 22,5 εκατ. ευρώ της αύξησης του κεφαλαίου. 

Αν η διελκυστίνδα για την αύξηση κεφαλαίου της Τηλέτυπος δεν διακοπεί τις επόμενες δέκα ημέρες, το ΜΕGA θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και η επιβίωσή του θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη, καθώς το κανάλι δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, ενώ οι τράπεζες ξεκινούν την καταγγελία των δανείων. Οι πιστώτριες τράπεζες, όσο οι μέτοχοι δεν δεσμεύονται έμπρακτα με την κατάθεση μέρους των χρημάτων της αύξησης των 22,5 εκατ. ευρώ,  αρνούνται να άρουν το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του MEGA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία της εταιρείας, καθώς όλες οι πληρωμές που γίνονται προς το κανάλι από διαφημιζομένους κ.λπ. δεσμεύονται από τις τράπεζες έναντι των δανειακών υποχρεώσεων της Τηλέτυπος. Ηδη το κανάλι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις του. Οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι, καθώς έχουν πάρει μόνο μέρος της μισθοδοσίας τους για τον Μάρτιο, ενώ η υπόσχεση ότι η εξόφληση των υπολοίπων θα γίνει έως τις 12 Απριλίου δεν τηρήθηκε. Μεταξύ των εργαζομένων επικρατεί αναβρασμός, ενώ ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας με αποτέλεσμα να μη μεταδοθεί το δελτίο ειδήσεων.

Κλείσιμο
Oι επαφές
Για να επιλυθεί το αδιέξοδο γίνονται επαφές μεταξύ των μετόχων (Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Μπόμπολας) και ενεργός παραμένει ο ρόλος του κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, που εκπροσωπεί το επενδυτικό σχήμα που έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεσή του να εισφέρει ποσό έως 15 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Φιλιππόπουλος, πέρα από τις αλλεπάλληλες επαφές με τους μετόχους, αυτή την εβδομάδα είχε συναντήσεις και με τις διοικήσεις των τραπεζών. Την Τρίτη έγινε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς, όπου προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πείσει τις τράπεζες να ξεμπλοκάρουν τους λογαριασμούς  του MEGA.  Η Πειραιώς είχε στείλει επιστολή στη διοίκηση του  ΜEGA ζητώντας να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί, να δηλώσουν οι μέτοχοι ποιοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση και να καταθέσουν σε δεσμευμένο λογαριασμό μέρος του ποσού που θα εισφέρουν στην αύξηση. Η τράπεζα έθεσε προθεσμία στους μετόχους έως την περασμένη Τετάρτη, προφανώς γι’ αυτό και έγινε η συνάντηση τραπεζιτών - Φιλιππόπουλου την Τρίτη. Κοινή επιστολή στη διοίκηση του ΜΕGA με το ίδιο περιεχόμενο έστειλαν και οι Εθνική, Αlpha και Eurobank, με τη διαφορά ότι το «τελεσίγραφο» για τη δέσμευση των χρημάτων έληγε την περασμένη Πέμπτη. Η Πειραιώς έχει διμερή δανειακή σύμβαση με την Τηλέτυπος, ενώ Εθνική, Αlpha και Eurobank συμμετέχουν σε κοινοπρακτικό δάνειο. 

Στάση αναμονής
Σε μια τόσο αρνητική οικονομική συγκυρία για την αγορά και ιδιαίτερα για τα μέσα ενημέρωσης, μια αύξηση που απαιτεί 22,5 εκατ. δεν είναι απλή υπόθεση και είναι αναμενόμενο να περιπλέκει και να δυσκολεύει τις σχέσεις μεταξύ των βασικών μετόχων. Πόσο μάλλον όταν οι όροι του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι ακόμη σε τελική μορφή, ενώ και το επενδυτικό σχήμα υπό τον κ. Φιλιππόπουλο είναι υποχρεωμένο να τηρεί στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου το due diligence.  

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να περιμένουν τους μετόχους να αποφασίσουν και ο χρόνος για το MEGA εξαντλείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες μετά την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών για δέσμευση χρημάτων έναντι της αύξησης προχωρούν στο επόμενο βήμα και στέλνουν κοινή  προειδοποιητική επιστολή για καταγγελία των δανειακών συμβάσεων. Πρόκειται για την τήρηση της συνήθους διαδικασίας και η καταγγελία των δανείων του ΜΕGA είναι πλέον ζήτημα ελάχιστου χρόνου. 

Η εξέλιξη αυτή ασκεί νέα πίεση στους βασικούς μετόχους της Τηλέτυπος. Η καταγγελία των δανείων γίνεται βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας και οι μέτοχοι έχουν περιθώριο λίγων ημερών να ανταποκριθούν ώστε να διακοπεί η διαδικασία. Το θέμα γίνεται σύνθετο γιατί σε περίπτωση καταγγελίας των δανείων, αν δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος -η παραίτησή του δεν έχει γίνει δεκτή-, η ευθύνη βαρύνει τα μέλη του Δ.Σ. 

Μέχρι τέλος του μήνα
Το ΜEGA βρίσκεται σε αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων του, καθώς τα έσοδα της εταιρείας μπλοκάρονται. Εκτός από τα οφειλόμενα σε εργαζομένους, προμηθευτές κ.ά., το νέο πρόβλημα είναι το δώρο του Πάσχα. Το κανάλι πρέπει να βρει μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 400.000-450.000 ευρώ για να το καταβάλει. Η μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που η δυσπραγία του ΜEGA οδηγήσει σε αδυναμία καταβολής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις από προμηθευτές του καναλιού και μόνο λόγω της αποχής των δικηγόρων δεν έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής. 
Η οικονομική κατάρρευσή του έχει οδηγήσει το κανάλι στο χείλος της αβύσσου. Αν μετά από δεκαπέντε ημέρες κατεβάσει ρολά, προφανώς η κυβέρνηση δεν θα στεναχωρηθεί για το λουκέτο, ούτε για τους 550 εργαζομένους. Πιθανόν όμως οι δραματικές εξελίξεις να αποδειχθεί τελικά ότι είναι μέρος της λύσης η οποία θα έρθει με μετοχικές ανατροπές, αν η κυβέρνηση υπογείως δεν επιδιώκει να κλείσει το ΜΕGA. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξέρουμε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης