LIVE

Κορωνοϊός

Η Ελληνίδα που εντόπισε τις αιτίες του Πάρκινσον

Η Ελληνίδα που εντόπισε τις αιτίες του Πάρκινσον

Η 33χρονη Δωροθέα Πινότση από την Καισαριανή, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, άνοιξε τον δρόμο για την πρόληψη

Μία (ακόμη) ελληνική υπογραφή προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των επιστημόνων που με επιμονή και υπομονή φωτίζουν τα σκοτεινά πεδία των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. 
 
Ανήκει στην 33χρονη Δωροθέα Πινότση, την επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και η οποία κατέγραψε πώς εκδηλώνεται η νόσος Πάρκινσον  – πρόκειται για μια σοβαρή νευροεκφυλιστική ασθένεια που «κλέβει» ποιότητα αλλά και χρόνια ζωής από τουλάχιστον 8 εκατ. εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προκαλώντας τρέμουλο (συνήθως στα χέρια), ακαμψία, δυσκολία βάδισης και, σε κατοπινό στάδιο, άνοια.
 
Η ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στην έγκριτη επιθεώρηση «PNAS», ανοίγει σημαντική δίοδο στην ιατρική κοινότητα σε ό,τι αφορά τα «πως» και «γιατί» εκδηλώνεται η συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση αλλά και στην αναζήτηση και τη χορήγηση νέων θεραπειών. 
 
«Φωτίζοντας τους μηχανισμούς πίσω από την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών όπως αυτές του εγκεφάλου, στοχεύουμε  στην εξέλιξη νέων μεθόδων τόσο για την έγκαιρη διάγνωσή τους όσο και για την αντιμετώπισή τους. Αυτό είναι και το πάθος και ο στόχος μου. Να συμβάλλω στην εξέλιξη τεχνικών που μπορούν να φωτίσουν ασθένειες» λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Πινότση. Η δική της ερευνητική διαδρομή για την αποκωδικοποίηση των ασθενειών του εγκεφάλου ξεκίνησε το 2006. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, έφυγε για την Ελβετία με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση για να κάνει Διδακτορικό στην εφαρμοσμένη Φυσική στο τμήμα Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ).
 
«Ασχολήθηκα με τη μελέτη κβαντικών φωτονικών φαινομένων και τις αλληλεπιδράσεις φωτονίων με την ύλη, με την προοπτική εξέλιξης των λεγόμενων κβαντικών υπολογιστών. Ασχολήθηκα επίσης εκτενώς με διάφορες οπτικές τεχνικές με τις οποίες μπορούσαμε να μελετήσουμε νανοδομές και τις αλληλεπιδρασεις τους με το φως» περιγράφει με όσο πιο…απλά λόγια γίνεται την απαρχή της διαδρομής της, δηλαδή το αντικείμενο του διδακτορικού της η κυρία Πινότση.
 
Η ολοκλήρωση του διδακτορικού – και πιθανότατα η οικογενειακή επιρροή καθώς η μητέρα της είναι γιατρός, ο πατέρας της καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  και ο αδελφός της ερευνητής Νευροεπιστημών στο ΜΙΤ της Βοστώνης-  την οδήγησαν από τη φυσική σε μια άλλη επιστήμη, την ιατρική: «άρχισα να μελετώ τις ιδιότητες βιολογικών συστημάτων και οργανισμών αλλά και κάποιες λειτουργίες ή δυσλειτουργίες που συσχετίζονται με παθήσεις όπως οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε τόσο λίγα για τους μηχανισμούς αυτών των παθήσεων: πώς εμπλέκονται στη ''γέννηση'' της ασθένειας, ποια είναι τα ενδιάμεσα στάδια και τι σκοτώνει τελικά τους  νευρώνες. Αυτή η περιορισμένη γνώση εμποδίζει όμως την εξέλιξη τρόπων αντιμετώπισης και έγκαιρης διάγνωσης».
 
Η επιθυμία της να βαδίσει στο δύσβατο δρόμο Βιοφυσικής, της επιστήμης δηλαδή που αξιοποιεί τις φυσικές μεθόδους για την ιατρική επιστήμη, έγινε πραγματικότητα το 2012, οπότε η Ελληνίδα ερευνήτρια έλαβε υποτροφία από τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας της Ελβετίας (Swiss National Science Foundation, SNF)) για να συμμετάσχει σε επιστημονική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου Cambridge με αντικείμενο τις νευροεκφυλιστικές νόσους, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, μέσα από την εξέλιξη νέων τεχνικών οπτικής μικροσκοπίας. «Έτσι, με τις γνώσεις που είχα αποκτήσει και τις τεχνικές που είχα αναπτύξει στο Διδακτορικό μου, άρχισα να μελετώ βασικές φωτοφυσικές ιδιότητες βιολογικών συστημάτων, και τους μοριακούς μηχανισμούς σε επίπεδο πρωτεϊνών που σχετίζονται με τα πρωταρχικά στάδια εξέλιξης της νόσου Πάρκινσον» εξηγεί.
Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται, όταν πρωτεΐνες παίρνουν αφύσικα σχήματα και, προσκολλώμενες μεταξύ τους, σχηματίζουν τελικά ινίδια αμυλοειδούς, γνωστά και ως σωμάτια Lewy, το «σήμα κατατεθέν» της πάθησης.
 
Χρησιμοποιώντας ένα οπτικό μικροσκόπιο υπερ-υψηλής ανάλυσης, η ομάδα κατάφερε  να μελετήσει σε πραγματικό χρόνο σε νευρώνες αρουραίων τη συμπεριφορά των διαφορετικών μορφών μιας πρωτεϊνης, της  άλφα-συνουκλεΐνης, η οποία έχει καταλυτικό ρόλο στην νόσο Πάρκινσον. Από την παρατήρηση σε νανοκλίμακα διαπιστώθηκε ότι η πρωτεΐνη, η άλφα-συνουκλεΐνη, ανάλογα με την τρισδιάστατη δομή που παίρνει κάθε φορά, μπορεί να λειτουργεί είτε προστατευτικά είτε τοξικά στα κύτταρα.
 
«Τα ευρήματά μας αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τη νόσο, επειδή δείχνουν ότι η ζημιά στους νευρώνες μπορεί να συμβεί, όταν απλώς υπάρχει έξτρα αφύσικη πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεϊνη στο κύτταρο. Είναι αυτή η πρόσθετη ποσότητα της εν λόγω πρωτεϊνης που φαίνεται να προκαλεί τις τοξικές επιδράσεις, που έχουν ως συνέπεια τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων» εξηγεί η ερευνήτρια, και προσθέτει ότι «με αυτές τις οπτικές τεχνικές μπορούμε πραγματικά να δούμε λεπτομέρειες που δεν ήμασταν σε θέση να δούμε πριν, έτσι πιθανώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την τοξική δράση σε πρώιμο στάδιο».
 
Όσο ενθουσιασμένη είναι για την όχι μακρινή προοπτική της έγκαιρης διάγνωσης ή και αντιμετώπισης της νόσου Πάρκινσον η 33χρονη φυσικός από την Καισαριανή, τόσο συγκρατημένη γίνεται όταν η συζήτηση περιστρέφεται στην Ελλάδα και στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι συνομήλικοι και οι συνάδελφοί της. «Με λύπη βλέπω τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού δυναμικού μας και κυρίως των νέων επιστημόνων ωθείται στο εξωτερικό» λέει. Άλλωστε και η ίδια το 2006 που έφυγε για την Ελβετία πίστευε ότι η διαμονή της θα ήταν προσωρινή και βραχεία στην αλλοδαπή. Πλέον θεωρεί ότι βρίσκεται σε δρόμο χωρίς (άμεση) επιστροφή: «τώρα όμως αισθάνομαι ότι οι προοπτικές επιστροφής είναι πολύ δύσκολες. Και είναι κρίμα γιατί αξίζει η χώρα μας να συμβαδίσει με τις άλλες χώρες στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις  που συντελούνται. 'Έχουμε το δυναμικό, έχουμε τους νέους με ενθουσιασμό, όνειρα, παιδεία και βάσεις. Δεν έχουμε όμως την ευκαιρία να έρθουμε πίσω και  να δημιουργήσουμε κάτι νέο, κάτι σημαντικό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Fed up

Τέτοια παραδείγματα χρειαζόμαστε τέτοιες ειδήσεις όχι την γύμνια τον Εξευτελισμό και την κατάταξη της γυναίκας σε αντικείμενο. Μπράβο μπράβο μπράβο !!!

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Θυμάμαι, κάποτε με τους Αλβανούς, πάλι τα ίδια γινόταν . Σε κάθε παρέλαση μπροστά σου τους έβλεπες. Μετά απόκτησαν περιουσία και την έκαναν για αλλού. Τώρα εμφανίστηκαν οι ''μαντήλες''. ..... έχω μια ιδέα! Γιατί δε μαζεύουμε όλες τις ''μαντήλες'' να παρελάσουν αυτόνομα, σαν μια μικρή ομάδα, για το δικό τους Έθνος, .... οι αριστεροί γιατί δε το σκεφτήκατε αυτό? ...ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ....αν και βλέπω του χρόνου, η μικρή ομάδα να είμαστε εμείς.... Υ.Γ. μια ξανθιά με ρώτησε αν θα της πάει η ''μπούργκα''

oeo

οι Έλληνες απανταχού τα πέρατα της γης και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα .. όπου και να πήγαν μεγαλούργησαν και ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ... στην Ελλάδα μέσα ... τζίφος ... τα καταστρέψαμε όλα ... φάτε τώρα το αραβικό δελτίο .. την παρέλαση με την μαντίλα ... τα κέντρα ΜΟΝΙΜΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ... την απαγόρευση στη Θεσ/νικη της πορείας αντι ισλαμοποίησης .... και το Τούρκο πρωθυπουργό μας να κατεβαίνει υποψήφιος όπως του είπε ο θειος Αχμετ στις επόμενες εκλογές στην Τουρκία.... το μόνο καλό είναι ότι θα πάρουμε 13η σύνταξη και θα αυξηθεί ο μισθό μας μετά το σκίσιμο του μνημονίου με τον ένα νόμο (γίδια) του τσιπροκαμμένου....

Να αποκτήσει

ταξική συνείδηση και να έρθει στην Ελλάδα να δουλέψει. Να παραδειγματιστεί από τον Καρανίκα και να βλέπει Μενεγάκη. Η καριέρα είανι χολέρα!

Chris

Όλοι το γνωρίζουμε, ότι το ερευνητικό έργο που γίνεται συνήθως γνωστό, είναι ότι αφορά στην ιατρική. Και λογικό βέβαια. Αλλά, ένα πράγμα είναι η διασημότητα του έργου, και το πόσο πιασάρικο είναι το θέμα του, και άλλο πράγμα η ουσιαστική συνεισφορά στην επιστήμη. Ανάλογο παράδειγμα στη μουσική, πόσους δίσκους (cd) πουλάει αυτήν τη στιγμή ο Μπετόβεν και πόσους η ριάνα? αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες Έλληνες καθηγητές που θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα τους, αλλά κανείς δεν θα τους ακούσει και ποτέ! γιατί το θέμα τους, δεν το καταλαβαίνει καν, ο συντάκτης ενός ενημερωτικού site, ώστε να το αναπαράγει! πόσο πιασάρικο είναι να πεις, ότι κάποιος είναι αυθεντία στo stochastic control? και από την άλλη κάποιος να είναι αυθεντία στις τεχνικές αντιμετώπισης του alzheimer? ποιος ξέρει καν τι είναι το stochastic control? και το πόσο επηρεάζει τη ζωή μας, σε κάθε της μορφή?

Epwnvmus

Κατ'αρχας ΜΠΡΑΒΟ σου Δωροθεα! Αυτο ισχύει για ολη σου την οικογένεια γιατι απο οτι διάβασα είστε ολοι σας εξαίρετοι, πολυ μορφωμένοι κ ικανοί! Να σε ρωτήσω ομως κατι. Με υπουργό Παιδείας τον Φίλη... υπουργό Υγείας τον Κουρουμπλή... κ πρωθυπουργό κάποιον τύπο σαν τον Τσίπρα,, αλήθεια.. ΤΙ ΕΛΠΙΔΕΣ εχουν για να κανουν αντίστοιχα πράγματα στην Ελλαδα μορφωμένοι νέοι οπως εσυ; ΜΗΔΕΝ.

CHRISK

Με ΕΟΠΥΥ δεχεται;

5Zalis

Η Ελλάδα ενώ διαθέτει κορυφαίους επιστήμονες με διεθνή επιρροή σε πολύ υψηλό ποσοστό, 30 φορές πάνω από την πληθυσμιακή αναλογία, ωστόσο το 85% αυτών μεγαλουργεί εκτός της χώρας...! Ποιο είναι το τραγούδι που λέει ... "η ελλαδα σκοτωνει τα παιδια της..."

Γιάννης

Επίσης, η Ελλάδα κάνει τα σκουπίδια της πρωθυπυργούς και υπουργούς.....

Γιάννης

Συγχαρητήρια στην κοπέλα και εις ανώτερα. Αλλά το Κομμουνιστικό Καθεστώς του Ελλαδιστάν διώκει την αριστεία και προσλαμβάνει καθαρίστριες για γραμματείς δικαστηρίων και αγράμματους για συμβούλους αγράμματων πρωθυπουργών. Οπότε, καλά κάνει η κοπέλα και κάθεται εκεί που κάθεται....

μπραβο

στην ελλάδα που βγαζει τον αποφοιτο λυκειου Φιλη στο παιδειας,Μπαλτα και Τσιπρα οι οποιοι κυνηγουν με μανια την αξιοκρατια,καθως η αριστεια ειναι ρετσινια δεν εχει θεση φυσικα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης