Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
«Νέα Μακεδονία» θέλουν οι Αμερικάνοι
«Μικρό καλάθι» κρατάει η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό. Μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη περιέγραψε την ελληνική θέση: «Επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα
«Μικρό καλάθι» κρατάει η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό. Μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη περιέγραψε την ελληνική θέση: «Επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την πΓΔΜ», επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φημολογία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ενθαρρύνουν» Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν στο όνομα «Νέα Μακεδονία».
Τις επόμενες έντεκα μέρες, μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η αμερικανική πλευρά και τυπικώς ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς θα προσπαθήσουν να συγκλίνουν τις θέσεις των δύο χωρών σε έναν κοινό παρονομαστή. Πέραν της υπόθεσης του ονόματος, η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο εύρος της χρήσης που θα συμφωνηθεί για την όποια συμβιβαστική ονομασία. Πέραν των διεθνών οργανισμών, θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί η χρήση του νέου ονόματος στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, ώστε και οι υπόλοιπες 120 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να αποδεχθούν τη νέα φόρμουλα.
Η πλευρά των Σκοπιανών δείχνει να υποχωρεί από την αδιάλλακτη στάση της, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει ωστόσο μέχρι πού μπορεί να φτάσει χωρίς να κινδυνολογήσει ότι απειλείται η σταθερότητα στη χώρα.
Αγνωστο παραμένει ποιες ήταν οι «σκέψεις και ιδέες» που κατέθεσε η αμερικανική πλευρά στη συνάντηση Μπακογιάννη - Μιλοσόσκι στην οικία της Αμερικανίδας μονίμου αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ κυρίας Βικτόρια Νιούλαντ. Ο άτυπος «επιδιαιτητής» κ. Ντάνιελ Φριντ επέβαλλε στις δύο πλευρές σιγή ασυρμάτου, σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τις προτάσεις που εμπνεύστηκε η αμερικανική διπλωματία.
Το πρωί του Σαββάτου η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Στη σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστούν οι χειρισμοί που θα ακολουθηθούν από την ελληνική διπλωματία το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο.
Το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχει οριστεί για την Τρίτη 25 Μαρτίου. Οι κύριοι Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νικολά Ντιμιτρόφ θα μεταφέρουν στον κ. Νίμιτς τις απαντήσεις των κυβερνήσεών τους στις προτάσεις που υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του κ. Φριντ. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η Ουάσινγκτον θα αποπειραθεί να εμφανίσει τυχόν επιβληθείσα λύση ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης υπό τον ΟΗΕ.
Η ελληνική πλευρά αναμένει με ενδιαφέρον τις αναφορές που θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους στην καθιερωμένη εκδήλωση της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής ανεξαρτησίας. Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μπους στο Σκοπιανό αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι επιλύσιμο («solvable» ήταν η ακριβής διατύπωση) μέχρι το τέλος Μαρτίου, «πρόβλεψη» που απομένει να επαληθευτεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr