«Όχι» της Ιεράς Συνόδου σε κήδευση όσων επιθυμούν την καύση 

«Όχι» της Ιεράς Συνόδου σε κήδευση όσων επιθυμούν την καύση 

Στο επίκεντρο της συνάντησης το προσφυγικό  -Απόφαση για επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, για τις αντιδράσεις από την επίσκεψη κληρικών σε σχολεία 


«Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας», αποφαίνεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας
της Ελλάδος, σχετικά με το θέμα αποτεφρώσεως των νεκρών και τη δημοσίευση του νόμου 4368/2016 στο ΦΕΚ Νο 21 της 21ης Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι κληρικοί της χώρας είναι πλέον υποχρεωμένοι να τελούν θρησκευτική κηδεία σε όσους επιθυμούν να αποτεφρωθούν άσχετα εάν κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την πρώτη για τον μήνα Μάρτιο, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, εξεδόθη ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο: «Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση του νέου νόμου 4368/2016, με τον οποίο: α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, αρκεί να μην προσκρούει στη δημόσια τάξη, δημόσια υγεία και τα χρηστά ήθη, β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών. Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές» και διευκρινίζεται «προς απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων, ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά νόμον οι τοπικοί Δήμοι και σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε η Εκκλησία να μη μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του ανακοινωθέντος εκφράζει την επιθυμία να καταθέσει την πρόθεσή της να συνεχίσει να βοηθά συντελώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. «Το έπραξε συνειδητά σε όλη τη δισχιλιετή πορεία της, το πράττει και σήμερα, και θα συνεχίσει να το πράττει όσο οι περιορισμένοι πόροι της και η μεγάλη καρδιά του λαού μας το επιτρέπουν», υπογραμμίζει σχετικά. Ωστόσο, δηλώνει ότι «κατανοούσα τη σχετική θέση της Ελληνικής Πολιτείας, θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί η μικρή μας πατρίδα, όσο φιλόξενη και αν είναι, να το αντιμετωπίσει μόνη. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, πρώτιστα με την επανεξέταση των αποφάσεων για φράκτες αλλά και με ουσιαστικές προσπάθειες για ανάσχεση των προσφυγικών ροών».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «Η Ιερά Σύνοδος παρατηρούσα με θλίψη τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων, τα οποία κατακλύζουν τη μικρή μας χώρα, επιθυμεί να απευθύνει έκκληση σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε αφ’ ενός μεν να σταματήσει ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, να πάψουν οι άνθρωποι να ξεριζώνονται από τις εστίες τους, αλλά και να υποστηριχθούν οι ήδη πρόσφυγες στην ανακούφιση του πόνου τους. Την έκκλησή της αυτή η Ιερά Σύνοδος τη συγκεκριμενοποιεί με σαφείς επιστολές προς τον κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και Αρχηγούς Εκκλησιών, ώστε από κοινού άνθρωποι με αρμοδιότητα αλλά και κοινωνική επιρροή να εργασθούν για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επιπρόσθετα, εκφράζει τη βαθιά της λύπη «για την εκατόμβη των θυμάτων που ο πόλεμος και η προσφυγιά έχουν προκαλέσει και εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων, αλλά και υπέρ αποκαταστάσεως της ειρήνης στο σύμπαντα κόσμο».

Επίσης, κατά τη σημερινή συνεδρία και με αφορμή την αναφορά του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι επισκέψεις του σε σχολεία της Μητροπολιτικής Περιφερείας του, η ΔΙΣ εξέφρασε ομόφωνα την έντονη δυσφορία της για τις αντιδράσεις αυτές. Γι’ αυτό αποφάσισε να υπάρξει επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο και θα επιδώσει σχετική επιστολή εκ μέρους της.ΣΧΟΛΙΑ (11)

Κε Φίλη

δεν θα έρθουν τα άγρια τώρα να διώξουν τα ήρεμα, τους ντόπιους και να περάσουν τα επίσης άγρια του Σύριζα δηλ. ότι τους καπνίσει κι μάλιστα σε μια χώρα που πρόσφερε κι προσφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο κι τιμά κι στηρίζει-στηρίζεται από την καλύτερη αντικειμενικά δυνατή Πίστη των Ορθόδοξων Χριστιανών. Κι οι πρόσφυγες κι οι κυβερνήσεις θα περάσουν, η πατρίδα κι η ορθή πίστη θα μείνουν κι θα υπάρχουν απλά γιατί δεν είναι μόδα κι δοκιμή-πείραμα πολιτικό αλλά διαχρονικά αληθινή πραγμάτωση.

Swiss

Κάποιοι εχουν μπερδέψει την Χριστιανοσύνη με την απαράδεκτη εκκλησία και τους παπάδες !!! Οχι άλλους άλλους παπάδες !!!

Ευτυχως !!!!

Υπαρχουν και πιο λογικοι απο κατι ορνια τυπου Φιλη ...

γατα ιμαλαιων

Κυριοι του Πρώτου Θέματος βγάλτε και ένα Θέμα με τον Υπουργό Παιδείας τρομάρα μας τον Φίλη (ναι αυτόν τον άνθρωπο που δεν έχει βγάλει καν μια σχολή και εμείς τον έχουμε υπουργό) που απαγόρευσε την είσοδο του Μητροπολίτη Μεσογαίας σε σχολείο που ήταν καλεσμένος.

@Σύντροφος

Παραμένουμε Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι όσο και να προσπαθούν οι μπαφοϊδεολόγοι αναρχοκουμμούνες.

Dr.

Έτσι όπως πάμε, σε λίγο οι Χριστιανοί στην Ελλάδα θα είμαστε μειοψηφία έτσι κι αλλιώς.

δικαιωμα λογου.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ...η Εκκλησια εχει δικιο να λεει οχι στη κηδευση.- αν θες να καεις..τραβα καψου. αλλά μη ζητας πρωτα κηδεια.-ΔΕΝ γινεται να αφαιρουμε απ την ΟΡΘΟΔΟΞΗ Θεολογια ...οτι μας φαινεται...ετσι ή αλλιως.- ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΠΙΠΛΈΟΝ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ και ο συκοφαντικος μυθος. οτι ΔΗΘΕΝ οι κληρικοι κοιτανε το κερδος. - ΟΧΙ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΔΟΣ....ΑΠΛΑ ΛΕΝΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ...ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ. Η ΚΗΔΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑΦΗ.................ΑΝ ΔΕΝ ΘΕς ΤΑΦΗ...ΤΡΑΒΑ ΚΑΨΟΥ..ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΠΟ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ.- ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ με το τυπικο.

ik

Που φτάσαμε;; Ποιοι τον ψήφισαν αυτό τον νόμο; Και αυτός "νύχτα" πέρασε... Η Εκκλησία πρέπει να αντιδράσει πιο δυναμικά ..! Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας!! Έλεος με τη δημοκρατία σας!

Ξενιτεμένος

Εδώ στις ΗΠΑ αυτή είναι πάγια τακτική της ελληνορθόδοξης εκκλησίας εδώ και πολλές δεκαετίες. Οποίος επιθυμεί καύση δεν κηδεύεται στην εκκλησία. Δεν το βρίσκω παράλογο.

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 15ου λυκειου Θεσ/νικης, ζητησαν απ τον Μεσογαιας που ειναι και επιστημων, να παει να τους μιλησει...δεχθηκε με χαρα ο ανθρωπος...εκανε το ταξιδι..αλλά οταν εφτασε στο σχολειο...τον εδιωξαν απ την διεθυνση...επικαλουμενοι εγκυκλιο του υπουργειου.!!!!!!!!!!!!!!! δηλαδη ο συριζα θελει την εκκλησια μονον για να ταιζει λαθρομεταναστες ? ΑΙΣΧΟΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1954685

Ο δράστης φοράει μάλλον μάσκα σιλικόνης, βγάζει από ένα σακβουαγιάζ ένα όπλο - Δίνει το σακίδιο στον ταμία ζητώντας τα χρήματα με το όπλο προτεταμένο- Εικάζεται ότι πρόκειται για τον ίδιο ληστή της τράπεζας στο Χαϊδάρι