Έλλειψη παλαιών αλλά χρήσιμων φαρμάκων διαπιστώνει η πρόεδρος του ΕΟΦ

Έλλειψη παλαιών αλλά χρήσιμων φαρμάκων διαπιστώνει η πρόεδρος του ΕΟΦ

Η Κατερίνα Αντωνίου αναφέρεται στην επάρκεια και τις ελλείψεις φαρμάκων, κάνοντας λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο

Έλλειψη παλαιών αλλά χρήσιμων φαρμάκων διαπιστώνει η πρόεδρος του ΕΟΦ
Οι αιτίες για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και η υποστελέχωση των φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία, μονοπώλησαν τις εισηγήσεις στο συνέδριο «Νοσοκομειακό Φάρμακο».
   
Την προσωπική του διαφωνία με το clawback (επιστροφή) εξέφρασε ο Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο. Σημείωσε ωστόσο, πως αφού έχει συμφωνηθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΟΦ Κ. Αντωνίου τόνισε ότι «υπάρχει έλλειψη παλαιών αλλά χρήσιμων φαρμάκων» και η α' αντιπρόεδρος του οργανισμού Δέσποινα Μακριδάκη, αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού στα φαρμακεία των νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διαγωνιστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα κάθε νοσοκομείο να επαφίεται στην έκπτωση που δίνει κάθε εταιρεία.
   
«Προσωπικά διαφωνώ με το clawback»

Κλείσιμο
   
Ο Γιάννης Μπασκόζος, γγ Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι προσωπικά διαφωνεί με το μέτρο του νοσοκομειακού clawback. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι η Πολιτεία, οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου με γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας.

«Δεν πρέπει να αγνοούμε το θέμα της μικροβιακής αντίστασης και των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πάνω σε αυτό το θέμα θα κριθούν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων» ανέφερε.
   
   
«Υπάρχει έλλειψη παλαιών αλλά χρήσιμων φαρμάκων»

   
Η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου αναφέρθηκε στην επάρκεια και τις ελλείψεις φαρμάκων, κάνοντας λόγο για πολυπαραγοντικό φαινόμενο.
   
Υπάρχει έλλειψη παλαιών, αλλά χρήσιμων φαρμάκων στην αγορά. Ένα μέτρο είναι ο περιορισμός των παράλληλων των εξαγωγών. Βασική προϋπόθεση η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικά για τα νοσοκομεία, όπως είπε, θα βγει συγκεκριμένη εγκύκλιος, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.
   
Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες, μίλησε για διαμόρφωση πρότασης νομοθετικών ρυθμίσεων σε συζήτηση με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και Πανελλήνια Ένωση Φαρμοκοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για προσδιορισμό νέου κανονιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. «Δεν πρέπει να χάνεται στην Ελλάδα ούτε μία κλινική δοκιμή!» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΕΟΦ.
   
Τέλος, τόνισε οτι θα έπρεπε να υπάρχουν νοσοκομειακά πρωτόκολλα και θα πρέπει να λειτουργούν. «Δεν προσθέτουμε νέα γραφειοκρατία και πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ γενοσήμων, off patent, καινοτόμων φαρμάκων και φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). «Ο εξορθολογισμός των δαπανών αποτελεί προτεραιότητα» είπε η κυρία Αντωνίου και συμπλήρωσε ότι «τα ΦΥΚ είναι φάρμακα που ακολουθούν τις κεντρικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις και πρέπει να μεριμνήσουμε για τον σωστό χρόνο έγκρισης αυτών των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, διευκολύνοντας τις διαδικασίες».
   
   
«Σε σύνολο 100 νοσοκομείων ΕΣΥ εργάζονται μόνο 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί»

   
Από την πλευρά της η Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρος ΠΕΦΝΙ και α' αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, τόνισε πως η κρίση έχει πλήξει οικονομικά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός καλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς, είπε και ανέφερε οτι σε σύνολο 100 νοσοκομείων ΕΣΥ εργάζονται μόνο 250 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, (1 φαρμακοποιός για 270 κλίνες). Σε 50 νομαρχιακά νοσοκομεία υπάρχει μόνο ένας φαρμακοποιός στο καθένα.
   
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι επιφορτισμένοι και με την επιστημονική ευθύνη στη διαχείριση των προμηθειών σε ένα νοσοκομείο. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διαγωνιστικές διαδικασίες και το κάθε νοσοκομείο επαφίεται στην έκπτωση που δίνει κάθε εταιρεία.
   
"Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις χορήγησης φαρμάκων όπως η χορήγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων, βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών, τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και η χορήγηση φαρμάκων για κλινικές μελέτες με την ενυπόγραφη πληροφορημένη συναίνεση των ασθενών. Οφείλουμε να δίνουμε επιστημονικό feedback στον ΕΟΦ και για τις τρεις περιπτώσεις και όχι μόνο για τις κλινικές μελέτες" επισήμανε.
   
Πρέπει να γίνει κεντρική μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και να συνδεθεί με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, είπε κλείνοντας: «Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός εντός νοσοκομείων είναι οριζόντια κομμένος και πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ». Τέλος η κ. Μακριδάκη υποστήριξε ότι η υποστελέχωση των νοσοκομειακών φαρμακείων δυσχεραίνει τη χορήγηση φαρμάκων και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
   
   
«Το 80% των ελλείψεων έχει να κάνει με την παραγωγή των νοσοκομειακών φαρμάκων»

   
Ο Δημήτριος Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα των ελλείψεων απασχολεί αρκετές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.
   
Το 80% των ελλείψεων στα νοσοκομεία, βάσει στοιχείων του FDA, οφείλονται σε ζητήματα παραγωγής. Πολλά δε φάρμακα παράγονται μόνο από έναν παραγωγό.
   
Τα βασικά μέτρα για απρόσκοπτη πρόσβαση είναι η έγκαιρη και συστηματική αναγνώριση όλων των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις και η θεσμοθέτηση ενός συστήματος αναφοράς για τα φάρμακα που καλύπτουν νοσοκομειακές ανάγκες.
   
«Το ΙΦΕΤ μπορεί να συμβάλει στην διευκόλυνση του ζητήματος των ελλείψεων, με προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για το Ινστιτούτο» δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης