LIVE

Κορωνοϊός

Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας

Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας

Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας σήμερα, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πετράκη, από το πρωί. Ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε τις εργασίες της συνόδου αναλύοντας την παρούσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στον τόπο μας σε σχέση με την Εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ιδιαίτερα την θετική σχέση της Εκκλησίας με τη νέα κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον οποίο συνάντησε δύο φορές και συζήτησε μαζί του τα εκκρεμή ζητήματα της Εκκλησί

Εκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας σήμερα, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Πετράκη, από το πρωί. Ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε τις εργασίες της συνόδου αναλύοντας την παρούσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στον τόπο μας σε σχέση με την Εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ιδιαίτερα την θετική σχέση της Εκκλησίας με τη νέα κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον οποίο συνάντησε δύο φορές και συζήτησε μαζί του τα εκκρεμή ζητήματα της Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “η κυβέρνηση αυτή στα πλαίσια του σχεδιασμού της για τήν αντιμετώπιση τρεχόντων ζωτικών θεμάτων του τόπου αλλά και στα πλαίσια του γενικώτερου προγραμματισμού της ήταν και είναι φυσικό να ασχοληθεί και με θέματα που έχουν σχέση και με την ζωή της Εκκλησίας που αγγίζουν την ανθρώπινη πλευρά της. Μερικά από αυτά δημιούργησαν και δημιουργούν κατ’ αρχήν ορισμένες επιφυλάξεις η αντιθέσεις. Δυστυχώς και εδώ επανελήφθη το σύνηθες σφάλμα, δηλαδή η γραπτή και ηλεκτρονική πληροφόρηση που ασφαλώς επηρεάζει και διαμορφώνει την κοινή γνώμη, να εκλαμβάνεται ως αυθεντία και ως αξιόπιστη πηγή. Στην παγίδα αυτή δυστυχώς περιπίπτουμε αρκετές φορές και πολλοί από εμάς με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να ταλαιπωρούμεθα και προβλήματα και ερωτηματικά να δημιουργούμε προς ζημία της Εκκλησίας μας και τελικά και οι ίδιοι να εκτιθέμεθα.”

Ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και την αλληλογραφία που αναπτύχθηκε μεταξύ Ιεράς Συνόδου και υπουργού Οικονομικών πρόσθεσε: “Θεωρούμε συνεπώς αυτονόητο, ότι ο διάλογος στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα ζητήματα αναφορικά με την φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ξεκινήσει σε μηδενική βάση. Για μας ο διάλογος και η ευρεία δημόσια διαβούλευση αποτελούν ζήτημα αρχής και προϋπόθεση φορολογικής μεταρρύθμισης.”

Επίσης τόνισε :

    α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

    β. Η Εκκλησία τής Ελλάδος, επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000,00) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

    γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους η ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος να συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα».

Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο διάλογο Εκκλησίας-Πολιτείας τονίζοντας οτι πάντοτε η Εκκλησία μας ήταν υπέρ του διαλόγου και πρόσθεσε : “Πρέπει κατά την άποψίν μου πάντοτε, την πρόσκλησίν μας αυτήν για διάλογο να την εκλάβουμε και σαν ευκαιρία εξέτασης της εσωτερικής κατάστασης της εκκλησιαστικής μας διοικήσεως και ποιμαντικής, ως και αφορμή αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων μας και αδιεξόδων που έχουν συσσωρευθεί επί δεκαετίες και δημιουργούν πολλές φορές ευτελιστικά φαινόμενα.

Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε τη θέση του για την αλλαγή του τρόπου εκλογής νέων ιεραρχών λέγοντας :

α. Είναι ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκλογής των Αρχιερέων και της πλήρωσης των κενών αρχιερατικών εδρών. Η ιστορία του θέματος αυτού έχει δημιουργήσει πολλά δεινά και περιπέτειες στο χώρο μας. Είναι καιρός πια να αντιληφθούμε ότι είναι άλλο πράγμα η Εξουσία και άλλο η Διακονία.

β. Το θέμα της στελεχώσεως της Εκκλησίας σε επίπεδο κληρικών και λαϊκών είναι ανάγκη να μελετηθή και να αντιμετωπισθή με σοβαρότητα.

γ. Η Μοναχική επιλογή ενώ μπορεί να είναι ένα θείο δώρο και ένας ζωογόνος πνεύμονας στη ζωή της Εκκλησίας μας υπάρχει κίνδυνος με τις διάφορες εκτροπές και αυθαιρεσίες, από όπου κι αν προέρχονται, να καταλήξει με τον καιρό σε μείζον εκκλησιαστικό πρόβλημα.”

Και ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε : “Πιστεύω, ότι υπό τίς παρούσες συνθήκες Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει και οφείλουν να καθήσουν και να εξετάσουν μαζί όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Τα μεγάλα θέματα του Έθνους και της Κοινωνίας μας περνούν μέσα από την Πολιτεία αλλά και από την Εκκλησία. Η απάλυνση του πόνου του συνανθρώπου μας, του συμπολίτου μας, το επίπεδο διαβιώσεως των παιδιών μας, των πιστών μας, η εθνική μας παιδεία, είναι θέματα ζωτικής σημασίας δια την Εκκλησίαν, η οποία ως Μητέρα αυτού του Έθνους αγωνιά, πονά και αγωνίζεται στο μέτρο των δυνατοτήτων της νυχθημερόν δια την συμβολήν της στην επίλυσιν μεγάλων προβλημάτων προς όφελος του συνόλου του Ελληνικού Λαού.Είμαι βέβαιος ότι και εις αυτήν την περίπτωση ο καθ’ ένας μας θα κάνει το χρέος του.”

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης