ΣτΕ: 700.000 ευρώ σε συγγενείς φαντάρου που τον «χτύπησε» ρεύμα 20.000 volts

ΣτΕ: 700.000 ευρώ σε συγγενείς φαντάρου που τον «χτύπησε» ρεύμα 20.000 volts

Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε  φαντάροι όταν σήκωσαν το μεταλλικό  ιστό της σημαίας αλλά «βρήκε» στα  καλώδια της ΔΕΗ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υποχρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το ποσό των 700.000 ευρώ στους συγγενείς 20χρόνου φαντάρου ο οποίος μαζί με άλλους 4 οπλίτες βρήκαν τραγικό θάνατο σε φυλάκιο του Έβρου, όταν εκτελώντας εντολές προσπάθησαν να ανυψώσουν τον μεταλλικό ιστό της σημαίας, αλλά ο άνεμος έσπρωξε τον ιστό πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ  από όπου διερχόταν ρεύμα 20.000 volts.

Τον Απρίλιο του 2004 ο 20χρόνος  στρατιώτης
Πεζικού Τ.Α. υπηρετούσε την θητεία του στον ¨Εβρο και συγκεκριμένα στο φυλάκιο «Μανίτσας» στην Κορνοφωλιά (641 ΕΤΠ).

Το πρωί της 6ης Απριλίου 2004, ο επίμαχος οπλίτης έλαβε διαταγή  μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του να ανυψώσουν με τα χέρια το  μεταλλικό  ιστό  της σημαίας του φυλακίου, ύψους 7,87 μέτρων και βάρους 34 κιλών.

Τον ιστό έπρεπε να τον τοποθετήσουν πάνω σε βάση από μπετόν ύψους 0,55  μέτρων, μεταφέροντας τον από άλλη εφεδρική βάση, προκειμένου να επιδιορθωθεί στο σχοινί έλξης της σημαίας.

Η βάση από μπετόν ήταν κατασκευασμένη πάνω σε φυσικό ανάχωμα ύψους 1,85 μέτρων.
         
Οι φαντάροι  σήκωσα τον ιστό, αλλά  όταν όμως, άρχισε να παίρνει κατακόρυφη θέση, λόγω του ανέμου που έπνεε στην περιοχή, οι στρατιώτες έχασαν τον έλεγχο της ευστάθειας του ιστού.

Ο ιστός    πλάγιασε και ήρθε σε επαφή με τα γυμνά (χωρίς μονωτική κάλυψη) καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο και από τα οποία διερχόταν ρεύμα 20.000 volts.
         
Αμέσως υπέστησαν ηλεκτροπληξία και βρήκαν ακαριαίο θάνατο 5 στρατιώτες από τους 7 που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού. Οι άλλοι 2 οπλίτες τραυματίστηκαν ελαφριά.

Για το τραγικό αυτό περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με την οποία οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη.

Αντίθετα πειθαρχικά ελεγκτέοι  κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.

Οι συγγενείς ενός από τους 5 άτυχους φαντάρους προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν ύψους 4.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή του άτυχου φαντάρου διεκδίκησαν  από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και από 500.000 ευρώ ο παππούς και η γιαγιά του.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης επιδίκασε στους συγγενείς του  20χρόνου το συνολικό  ποσό των 700.000 ευρώ (μαζί με τους νόμιμους τόκους), καθώς έκρινε ότι οι φαντάροι δεν έχουν καμία ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό, αλλά αντίθετα    είχαν αποκλειστική ευθύνη οι  αρμόδιοι βαθμοφόροι στρατιωτικοί  οι οποίοι διέπραξαν παραλείψεις.

Αιτία του ατυχήματος ήταν το γεγονός  ότι ο μεταλλικός ιστός ήταν 2,13 μέτρα πάνω το ύψος που διερχόντουσαν  τα ηλεκτροφόρα καλώδια και η βάση του   ιστού ήταν πολύ κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου

Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε αναίρεση στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, όπου το   Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι αποκλειστική αιτία του ατυχήματος ήταν η έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, σύνεσης και επιμέλειας των φαντάρων, οι οποίοι δεν εκτίμησαν τον προφανή κίνδυνο που εγκυμονούσε το βάρος του ιστού και τον ισχυρό  άνεμο. Ακόμη, υποστήριξε  ότι ήταν μεγάλο το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε στους συγγενείς του 20χρόνου φαντάρου.

Το Εφετείο απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατος του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου  και την οικογενειακή του κατάσταση.

Και έκρινε ότι το ποσό που επιδικάστηκε, το οποίο αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε, είναι εύλογο.

Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επιδίκασε το ποσό των 700.000 ευρώ στους συγγενείς του άτυχου φαντάρου.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως απαράδεκτη  την αναίρεση του Δημοσίου και επικύρωσαν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.


 

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Nikos

Φταίνε τα παιδιά για τον θάνατό τους; Είναι ποτέ δυνατόν ρε αλήτες;

THEO

και την ώρα που οι αλήτες που κυβερνούν προσλαμβάνουν δίχως αύριο και μοιράζουν εκατομύρια, το δημόσιο προφανώς με εντολή του αρμόδιου υπουργού, έκανε αίτηση ανέραισης με αιτιολογία ότι την ευθύνη την είχαν οι φαντάροι. σεβασμός σε αυτή τη χωρά δεν υπάρχει ούτε καν στους γονείς ενός νέου ανθρώπου που πέθανε από ελλείψεις του σάπιου συστήματος. Αλήτες

ΛΑΜΠΡΟΣ

Σοβαρά;;;!! Αν είναι δυνατόν..

Koritsia

Xalaroste me th dikaiosunh sthn psarokostena.... o roupakias einai ekso, opos kai alloi tromokrates...

μπανε

Ημουν τυχερός που έφυγα ζωντανός από εκει.κάθε μερα ανεβαζαμε κ κατεβαζαμε ιστό 10 μετρα ύψος με τα ηλεκτροφορα καλωδια στα 15 μετρα!

ερωτηση

και απο το 2004 σημερα δικαιωσαν τα παιδια??? μαλλον επρεπε να ερθει ο συριζα για να βαλει μια ταξη γιατι ακουω συνεχως ιστοριες δεκαετιων που ηταν θαμενες να δικαιωνονται τωρα. τα προηγουμενα λαμογια τι εκαναν???

Δεν είναι έτσι

Και τώρα αν γίνει περιστατικό και πάει δικαστικά, σε καμιά δεκαετία θα βγει οριστική απόφαση, με κυβέρνηση τότε πιθανώς Ένωσης Κεντρώων. Πρέπει πρώτα να βγει το ποινικό για να επιδικαστούν οι αποζημιώσεις

jny

Έχεις ακούσει για ανεξάρτητη δικαιοσύνη?

Κρίμα τα παιδιά!!

Πρώτα -πρώτα αν διαβάσεις πιο προσεχτικά το άρθρο ,θα καταλάβεις πως το ποσό επιδικάστηκε μόνο στον έναν από τους 5 φαντάρους. Μακάρι να ήταν για όλα τα καημένα παιδιά!!! Δεύτερων- τόσα χρόνια κάνει για να βγει μία οριστική απόφαση (αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης).

Το κρατος

διπλα στον πολιτη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4595534

Τα επιχειρήματα για δήθεν δημιουργία υποδομών διαφυγής στο εξωτερικό καθώς και για δήθεν άρνηση διαβίβασης τραπεζικών στοιχείων στις ελληνικές αρχές έχουν πλήρως αποδομηθεί υποστηρίζει ο πρώην υπουργός

ekab12

Με βάση το σχέδιο που καταρτίζει το ΕΚΑΒ εξετάζεται το ενδεχόμενο εύρεσης σημείου στέγασης νέου Τομέα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης

kakopoiisi

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξη αλλά τον άφησε ελεύθερο με τον όρο να μην ξαναπλησιάσει το παιδί - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια μετά την καταγγελία που έκανε η γιαγιά του παιδιού στις Αρχές

1