Έχασε τη ζωή του σε 11 ημέρες γιατί οι γιατροί δεν διέγνωσαν το αλλεργικό σοκ

Έχασε τη ζωή του σε 11 ημέρες γιατί οι γιατροί δεν διέγνωσαν το αλλεργικό σοκ

Η τραγική ιστορία ενός 24χρονου στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο - Οι γιατροί που τον εξέτασαν του χορήγησαν φάρμακο χωρίς να τον υποβάλουν σε αλλεργικό τεστ - Στη συνέχεια και παρά τις παρενέργειες, διέγνωσαν από γαστρεντερίτιδα έως ανεμοβλογιά με αποτέλεσμα ο νεαρός να καταλήξει

Με άκρως μελανά γράμματα καταγράφεται η περίπτωση γιατρών της Κρήτης που από βαρύτατη αμέλεια ή επιστημονική άγνοια και ανεπάρκεια άφησαν να φύγει από τη ζωή ένας 24χρονος, με τη δικαστική εξουσία από την άλλη να τους ρίχνει στα μαλακά, αφήνοντάς τους να συνεχίσουν ανενόχλητα το έργο τους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάθε λογής ασθένειες διέγνωσαν γιατροί της Κρήτης σε νεαρό μάγειρα (εργαζόταν σε ξενοδοχείο), εκτός του ότι είχε υποστεί αλλεργικές παρενέργειες (σοκ) από το φάρμακο Septrin, η χορήγηση του οποίου είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του μέσα σε μόλις 11 ημέρες εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας, οφειλόμενης στα σύνδρομα Lyell και Stevens-Johnson.

Δεν πρόκειται για μια φανταστική ιστορία, αλλά για πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Ιούλιο του 1999 στην Ιεράπετρα και στο Ηράκλειο, συγκλονίζοντας την τοπική κοινωνία. Τώρα, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιδικάζοντας στους συγγενείς του άτυχου νέου μόλις 190.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους.

Το τραγικό είναι ότι οι γιατροί που τον εξέτασαν στις έξι επισκέψεις του στο νοσοκομείο διέγνωσαν τέσσερις άσχετες νόσους: 1ον) οξεία εμπύρετη γαστρεντερίτιδα, 2ον) πυώδη αμυγδαλίτιδα και γαστρεντερίτιδα, 3ον) ανεμοβλογιά, 4ον) ίωση και 5ον) μυκητίαση, αλλά κανείς δεν διέγνωσε την πραγματική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Μάλιστα, ένας από τους γιατρούς καθησύχασε τους συγγενείς του λέγοντάς τους ότι «είναι μια ίωση που θα κάνει τον κύκλο της και σε δυο μέρες θα περάσει».

Πάντως η Ποινική Δικαιοσύνη, δείχνοντας ιδιαίτερη επιείκεια, καταδίκασε τελεσίδικα τους δύο γιατρούς σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για τον από αμέλεια θάνατο του 24χρονου.

Το απόγευμα της 5ης Ιουλίου 1999 ο άτυχος άνδρας πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου - κέντρου υγείας Ιεράπετρας με υψηλό πυρετό, εμετούς και διάρροια.

Ο γιατρός που τον εξέτασε διέγνωσε οξεία εμπύρετη γαστρεντερίτιδα και του υπέδειξε να κάνει εξετάσεις. Παράλληλα, χωρίς να τον υποβάλει καν σε αλλεργικό τεστ, του συνταγογράφησε το αντιβιοτικό Septrin και άλλα φάρμακα για τις διαρροϊκές κενώσεις.

Ο ασθενής επέστρεψε στο σπίτι του, πήρε τα φάρμακα και την επομένη είπε στη μητέρα του ότι αισθάνεται πόνους σε όλο του το σώμα και ότι τα πέλματά του «μυρμηγκιάζουν», ενώ στο σώμα του είχαν ήδη εμφανιστεί φουσκάλες. Το δε θερμόμετρο έδειχνε πυρετό 40°C.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πήγε και πάλι στο νοσοκομείο, καθώς ο πυρετός δεν υποχωρούσε και οι διαρροϊκές κενώσεις συνεχίζονταν. Αυτή τη φορά εξετάστηκε από άλλον γιατρό, ο οποίος -όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις-, χωρίς να διαγνώσει ότι «το εξάνθημα και η εν γένει κατάσταση του ασθενούς προέρχεται από τη λήψη του φαρμάκου Septrin και να ενεργήσει αναλόγως, αφού κινδύνευε άμεσα η ζωή του, έδωσε εντολή να διακοπεί η χρήση του φαρμάκου και αντί αυτού χορήγησε άλλο».

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς επιδεινωνόταν. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πήγε για ακόμη μια φορά στο νοσοκομείο. Ο γιατρός όλως εσφαλμένα διέγνωσε πυώδη αμυγδαλίτιδα και γαστρεντερίτιδα, ενώ ο δερματολόγος, βλέποντας τις φουσκάλες στα πόδια, διέγνωσε μυκητίαση και του χορήγησε άλλα φάρμακα.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας ο ασθενής πήγε και πάλι στο νοσοκομείο, καθώς τα εξανθήματα είχαν πολλαπλασιαστεί σε όλο του το σώμα, κατά το βάδισμα οι φουσκάλες στα πέλματα έσπαγαν και έβγαζαν υγρό, ενώ είχε δυνατούς πόνους και τα μάτια του ήταν κόκκινα.

Αυτή τη φορά ο γιατρός του χορήγησε Zantac, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών.

Μέσα στην απελπισία του ο άτυχος νέος επισκέφθηκε ιδιωτική γιατρό η οποία διέγνωσε ανεμοβλογιά και του χορήγησε άλλο φάρμακο.

Παρ’ όλα αυτά επανήλθε στο νοσοκομείο, αυτή τη φορά όμως πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι, με τη βοήθεια του πατέρα του, καθώς εκείνος δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει.

Η κατάσταση της υγείας του είχε στο μεταξύ επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Υπήρχαν εξανθήματα σε όλο το σώμα και τα άκρα του, καθώς και στο κεφάλι του, δερματικές βλάβες στα πόδια, τα οποία ήταν καλυμμένα με φαρμακευτικά σκευάσματα (που του είχε χορηγήσει ο δερματολόγος) και χαρτοπετσέτες, είχε 40°C πυρετό και βλάβες στη βλεννογόνο του στόματος, ενώ ήδη είχε αρχίσει η ηπατική δυσλειτουργία.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, «παρ’ όλα δε τα εμφανή στοιχεία της αλλεργικής αντίδρασης του φαρμάκου Septrin στον ασθενή (εξάνθημα βλατιδοφυσαλιδώδες με αιμορραγικό περιεχόμενο που εντοπιζόταν σε κορμό, άκρα, παλάμες και πέλματα του ασθενούς, ο οποίος επιπλέον παρουσίαζε εκτεταμένες διαβρώσεις βαλάνου, οίδημα ακροπροσθίας, επιπολής διαβρώσεις οσχέου, εκτεταμένες διαβρώσεις στόματος και χειλέων και έντονο ερύθημα επιπεφυκότος και βλεννοπυώδες έκκριμα, δεν κατόρθωσαν να διαγνώσουν τη βαριά κατάσταση του ασθενούς που ήταν αποτέλεσμα των ανεπιθύμητων παρενεργειών του φαρμάκου Septrin».

Τελικά, μετά από πιέσεις των συγγενών του προς τους γιατρούς, ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ηρακλείου και εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ «πλέον η κατάσταση της υγείας του ήταν πολύ δύσκολα αναστρέψιμη, αφού η ανεπιθύμητη ενέργεια του φαρμάκου του προκάλεσε το σύνδρομο Stevens-Johnson».

Λίγο αργότερα (12.7.1999) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Αθήνας, όπου και απεβίωσε μετά από τέσσερις μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ (50)

terres

Το Σεπτρίν κάνει συχνά αλλεργίες. Η αρχική διάγνωση (γαστρεντερτις) μπορεί να ήταν σωστή, αλλά δεν έκαναν καλλιέργεια κοπράνων. Το σεπτρίν δεν δίνεται σε γαστρεντερίτοδες, αλλά αν υποψιάζεται ο ιατρός βακτήριο (μιας και συωήθως είναι ιογενείς) δίνει το σιπρόξιν (σιμποφλοξασίνη). Πάντως υπάρχει μια (δεν ξέρω το περιστατικό για να κρίνω) πιθανότητα ο ασθενής τελικά να μη πέθανε από αλλεργία, αλλά να πέθανε από το Toxic shock syndrome που οφείλεται σε σταφυλόκοκκο (συχνό σε γυναίκες με ταμπόν) ή από το παρόμοιο toxic shock - like syndrome από στρεπτόκοκκο που εμφανίζει όλα τα συμπτώματα που είχε ο ασθενής (και των δερματολογικών & παλάμες & πέλματα) που αποδόθηκαν σε αλλεργία. Το σεπτρίν δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα το σύνδρομο αυτό που θέλει εντατική και οφείλεται στην τοξίνη των μικροβίων (αν και ο σταφυλόκκοκος σε διάρροια δεν κάνει υψηλό πυρετό). To σύνδρομο Stevens- Johnson θα είχε συπτώματα και στα μάτια και ειδικό εξάνθημα (target lesions). Βλ. διαφορική διάγνωση: http://emedicine.medscape.com/article/229698-differential H τελική διάγνωση είναι ιστοπαθολογική (με βιοψία δέρματος). Αν όμως τελικά ήταν αλλεργία, τότε θα πρέπει να αναφέρω πως ο κάθε ιατρός πριν χορηγήσει οποιοδηποτε φάρμακο (ειδικά σε αντιβίωση) οφείλει να ρωτήσει (και να το καταγράψει) αν ο ασθενής έχει τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα και αν έχει γενικά αλλεργίες (αλλεργικό άσθμα, έκζεμα κτλ). Οι διαγνώσεις οι αρχικές και οι μετέπειτα των ιατρών στο περιστατικό ήταν μάλλον αφελείς. Ομοίως είναι γελοίο η υπόθεση να τελεσιδικεί σε 17 χρόνια, κάτι που δεν γίνεται ούτε στην Αφρική. Η διετή με αναστολή τιμωρία των ιατρών ήταν επιεικέστατη. Δεν διάβασα για τυχόν οικονομική αποζημίωση από το δημόσιο για τον θάνατο του νεαρού. Οι διακαστές δεν εκδίκασαν αποζημίωση? Αν όχι, προκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, και προτείνω στους γονείς να κάταφύγουν στα ευρωπαικό δικαστήριο. Τέλος, οι ιατροί που υποτίθεται πως έκαναν κακή πρακτική (malpractice) που κόστισε τη ζωή του παιδιού στερήθηκαν την άδειά τους από τον σύλλογο ή εργάζονται ακόμα? Σε γενικές γραμμές το περιστατικό αποτελει παράδειγμα για το πως η ιατρική δεν θα πρέπει να εξασκείται και να διδάσκεται σε όλες τις ιατρικές σχολές του κόσμου ως το παράδειγμα την χείριστης ιατρικής πρακτικής. Η Κρήτη έχει και άλλα παραδείγματα προς αποφυγή, όπως τον θάνατο της εγγύου από αιμορραγία (που πήρε τους ιατρούς μισή μέρα να καταλάβουν ότι αιμορραγούσε και πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία) και τον πρόσφατο θάνατο του 5χρονου παιδιού από αναισθησία.

MINA XANIA

ΤΟ 1999 ,19 ΕΤΩΝ ΤΟΤΕ, ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΛΟΓΩ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ . Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ . ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΤΥΧΗ ΜΕ ΕΙΔΕ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΕΜΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΜΕΤΟ ΚΑΙ Ο 40 ΠΥΡΕΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ SEPTRIN . ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ... ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ...

Γιατί να τα πληρώσει το κράτος κι όχι οι γιατροί;

Αυτό το ποσό συν τους τόκους να τα πληρώσουν όσοι γιατροί εμπλάκησαν στο συγκεκριμένο περιστατικό! Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σωστό και το πιο δίκαιο!

Πολύ σωστό σχόλιο

@22:52: Ακριβώς! Αυτό είναι το δικαιότερο!

Θάνος

Είναι η νομοθεσία τέτοια. Όταν ασκείται αγωγή σε ιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων και τελικά αυτοί καταδικάζονται, τότε πληρώνει το δημόσιο τις αποζημιώσεις... όταν ασκείται αγωγή σε ιδιώτη ιατρό και τελικά αυτός καταδικάζεται τότε πληρώνει ο ίδιος ή η κλινική στην οποία εργάζεται την αποζημίωση. Γι' αυτό δεν προσλαμβάνεται πλέον κανένας χειρουργός και κανένας αναισθησιολόγος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να έχει ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο σε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία για αστική ευθύνη.

Γιωργος

Τα συμπτωματα και η κλινικη εικονα που καταγραφουν τα βιβλια της ιατρικης αφορουν την εκδηλωση της νοσου σε στατιστικο αριθμο στο 80% στο 90% και οχι απολυτα! Δυστυχως !!! Ο παραγων ανθρωπος ειτε ειναι ο Ιατρος ειτε ο ασθενης παιζει και θα παιζει παντα ρολο!!

ampos

17 χρόνια χρειάστηκαν για να τελεσιδικίσει μια απόφαση. 17. Για αυτό δεν θα αλλάξει αυτός ο τόπος ποτέ.

Παμε ολοι μαζι, αλλη μια φορα!

Παμε ολοι μαζι, φταιει ο Συριζα, ο Μυριζα κι' ο Τζιτζιμητζικοτζιρας!

Χωριάτης

Όταν θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος και άδεια συνέχισης επαγγελματικής δραστηριότητας στους γιατρούς, θα έχουμε μεγάλη έλλειψη από γιατρούς στην Ελλάδα. Τώρα να τους βάλετε να δώσουν usmle, και εξετάσεις για διατήρηση του licence, όπως γίνεται στην Αμερική, δεν θα περάσει ούτε 1 στους 10 από τους Έλληνες γιατρούς

Στέλλα

δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο...όσοι καλοί μπορούσαν έφυγαν έξω και έμειναν λίγοι καλοί και πολλοι με αμφιλεγόμενα πτυχία-βλέπε ανατολικό μπλοκ-

Νικόλαος Λαγολιός

1. Το παλικάρι μπορεί εξ αρχής να είχε το σύνδρομο και να μην ήταν παρενέργεια από το φάρμακο, το σύνδρομο έχει αρκετά αίτια και όχι μόνο ένα 2. Τα νοσοκομεία στα οποία πήγε το παλικάρι (μετά την Ιεράπετρα δηλ του Ηρακλείου και της Αθήνας) γιατί αποποιούνται των ευθυνών τους? 3. Δεν γίνεται πριν από κάθε χορήγηση φαρμάκου να κάνεις αλλεργικό test. 4. Το σωστό όσο αφορά τους ιατρούς γενικότερα είναι κάθε 10 χρόνια να γίνεται ανανέωση της άδειας ασκήσεως όλων των ιατρών με πανελλήνιες εξετάσεις. Θα ήταν καλό και για τους ίδιους τους ιατρούς αλλά και για τους ασθενείς. 5. Πολύ κρίμα που χάθηκε το παλικάρι πραγματικά.

φαρμακοποιος

απορω γιατι χορηγησε αυτο το αντιβιοτικο. συνηθως χορηγειται σε δευτερης γραμμης θεραπεια στη γαστρεντεριτιδα βακτηριακης αιτιολογιας.. το χορηγησε ετσι η ρωτησε μηπως ο ασθενης ειχε ελλειψη g6pd?? κ steven johnson να μην παθαινε μπορει να ειχε την εν λογω ελλειψη πχ (ουκ σπανιο στην ελλαδα) κ να παθαινε αλλα.. εξισου ασχημα... τα μπραβο μου στο σχολιο απο κατω για τον κ διαμαντουρο αλλα για εναν επαγγελματια υγειας, λυπαμαι, δεν συγχωρειται, οχι να μην γνωριζει κατι (ανθρωποι ειμαστε) , αλλα να μην το ψαχνει.. μια απλη πεντε λεπτων αναζητηση σε medscape κτλ κ παιρνεις τις πληροφορίες που χρειαζεσαι... εξαλλου το steven johnson ειναι ενα σύνδρομο σπανιο μεν, αλλα συνδέεται ως παρενεργεια με παμπολλα φαρμακα.. κατι που καποιος με κλινικη εμπειρια(γιατρος/νοσοκομος κτλ) μια φορα στην επαγγελματικη ζωη, εστω κ ξοφαλτσα, θα χει πετυχει..

ΧΔ

Τι αναζήτηση, το περιστατικό έγινε το 1999, τότε πρόσβαση στο Διαδίκτυο είχαν ελάχιστοι γιατροί

Με αυτό το φάρμακο δείτε τι είχε γίνει το 2012!!

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ήρε τις αντιρρήσεις του και θα κοινοποιήσει, μετά από παρέμβαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, τις εκθέσεις που αναφέρονται στις παρενέργειες που προκαλούνται στους ασθενείς από το Septrin, ένα φάρμακο για την θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων. Ο κ. Διαμαντούρος, με ανακοίνωση του από το Στρασβούργο, συνεχάρη τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την απόφαση του, τονίζοντας ότι η δημοσιοποίηση εγγράφων που αναφέρονται σε ανεπιθύμητες παρενέργειες από την χρήση αντιβακτηριακών φαρμάκων αυξάνει την αποτελεσματικότητα του έργου του Οργανισμού στον τομέα προστασίας της δημόσιας υγείας. Το ζήτημα της απαγόρευσης σε έγγραφα που αναφέρονται σε παρενέργειες φαρμάκων έθεσε με επίσημη καταγγελία του προς τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ένα ελληνικό δικηγορικό γραφείο, που είχε ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να του δώσει τις σχετικές εκθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν οι παρενέργειες που δημιουργεί η χρήση του αντιβακτηριακού φαρμάκου Septrin. Ο Οργανισμός αρνήθηκε, με την δικαιολογία ότι στις εκθέσεις περιλαβάνονταν προσωπικά δεδομένα και απόρρητες εμπορικές πληροφορίες. Υστερα από την σχετική έρευνα, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής συμπέρανε ότι τα εν λόγω έγγραφα δεν περιείχαν εμπιστευτικές εμπορικές πληροφορίες και ότι τα αλλα προσωπικά δεδομένα που περιέχονταν σ' αυτές τις εκθέσεις θα μπορούσαν να αφαιρεθούν και να κοινοποιηθεί το υπόλοιπο από το περιεχόμενο τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ierapetra_xasisofuteia

Σε αγροτική περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας εντοπίστηκε αρκετά μεγάλη χασισοφυτεία και συνελήφθησαν οι καλλιεργητές – Καλλιεργούσαν 79 δενδρύλλια κάνναβης

vartholomaios_papas

Σε διεθνές συνέδριο στο Βατικανό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της εποχής μας -  «Ποτέ όσο σήμερα δεν διαθέταμε τόση επιστημονική γνώση, και δεν δρούσαμε τόσο βίαια και καταστρεπτικά κατά της φύσης και των αδελφών μας»