Στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα ο «Εθνικός Διάλογος» για την παιδεία

Στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα ο «Εθνικός Διάλογος» για την παιδεία

Δεκαπέντε λεπτά θα μιλήσει ο κάθε εκπρόσωπος –Τι θα πει ο πρόεδρος της ΔΟΕ

Στη Βουλή συνεχίζεται σήμερα ο «Εθνικός Διάλογος» για την παιδεία
Στην  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
με τους φορείς
ΟΛΜΕ
, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων και ΑΣΓΜΕ θα συνεχισθεί σήμερα ο Διάλογος για την παιδεία. 
Κλείσιμο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Γαβρόγλου θα κάνει την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ συνέχεια θα δοθεί στον εκπρόσωπο του κάθε φορέα χρόνο 15 λεπτών για να αναπτύξει τις προτάσεις του. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ο κ. Γαβρόγλου θα δώσει το λόγο στους Βουλευτές να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους των φορέων.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων  της Βουλής σχετικά με τον Εθνικό Διάλογο για την παιδείας, θα  αναφερθεί  στα τεράστια προβλήματα της δημόσιας  εκπαίδευσης  και συγκεκριμένα αναμένεται να τονίσει ότι: «Η ανταπόκρισή του στην πρόσκληση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την παρουσίαση των απόψεων και των θέσεων των Κλάδου, είναι μια ενέργεια που εντάσσεται στην παραπάνω πορεία δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει έντονος προβληματισμός και αμφισβήτηση της όλης διαδικασίας.

Ο κατ’ ευφημισμό «εθνικός διάλογος» τον οποίο έχει ανοίξει η πολιτική ηγεσία του
Υπουργείου Παιδείας με μεγαλοστομίες και καλλιέργεια προσδοκιών για την κοινωνία σ’ ένα τοπίο διάλυσης και απόλυτης υποβάθμισης (από την πλευρά των κυβερνώντων) της δημόσιας εκπαίδευσης, είναι ολοφάνερα προσχηματικός. 

Η επιλογή των συμμετεχόντων στις επιτροπές με κλειστές, κομματικές διαδικασίες, η επιδέξια ανάδειξη απόψεων «λαγών» (π.χ. άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριανταφυλλίδη, απόψεις ομάδας R.E.N.), οι συζητήσεις μικρών ομάδων ξένων προς την εκπαιδευτική πράξη, είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δεν πέφτει στην παγίδα της συναίνεσης σε μια στημένη θεατρική παράσταση για τα μάτια της απελπισμένης κοινωνίας ούτε όμως και της «εύκολης» και βολικής, για την κυβέρνηση, αποχής από την ανάδειξη των προβλημάτων και την κατάθεση προτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε την αγωνία, τον προβληματισμό και τις προτάσεις του Κλάδου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που θα πράξουμε και με την παρουσία μας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αλλά και κάθε φορά που θα μας δίνεται η δυνατότητα (όπως πάντα πράττουμε) αφού δεν θέλουμε να δίνουμε άλλοθι σε καμιά κυβέρνηση για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της.

Τονίζουμε το γεγονός ότι η όλη συζήτηση γίνεται σε μια εποχή όπου έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, μισθολόγιο άγριων περικοπών αποδοχών (που προσωρινά αποκρύπτονται με το τέχνασμα της προσωπικής διαφοράς) και εμπαιγμού των νεότερων εκπαιδευτικών των οποίων η μισθολογική εξέλιξη «ξεπάγωσε» στιγμιαία για να «ξαναπαγώσει» επ’ αόριστον .

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν δει τα τελευταία χρόνια το 40% των αποδοχών τους να χάνονται για πάντα και παραμένουν από τους χαμηλότερα αμειβόμενους εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή οι νέοι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης που αναμένουν τις ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις των «θεσμών» καταδικάζουν όλους τους εργαζόμενους σε συντάξεις πείνας που θα χορηγούνται στα βαθιά γεράματα.

Οι εκπαιδευτικοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Ας αναλογιστεί η πολιτεία την εκπαίδευση που θα απολαμβάνουν οι μαθητές από εκπαιδευτικούς με χαμηλότατο βιοτικό επίπεδο και υπερήλικες… Οι αγώνες των εργαζομένων θα ανατρέψουν τις απαράδεκτες αυτές πολιτικές».

  
Τα επόμενα βήματα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία"
Την  Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεδριάσει με τα Προεδρεία των Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, Προέδρων ΤΕΙ και του αντίστοιχου οργάνου των Ερευνητικών Κέντρων, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.
 
•    Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου: Συνάντηση με εμπειρογνώμονες.
•    Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου: Συνάντηση με πρώην Υπουργούς Παιδείας (Γ. Αρσένης, Μ. Γιαννάκου, Α. Διαμαντοπούλου).
•    Παρασκευή, 4 Μαρτίου: Συνάντηση ενημέρωσης με τους Μορφωτικούς Ακολούθους των χωρών της ΕΕ.
•    Τρίτη 8 και Τρίτη 15 Μαρτίου: Δύο συνεδριάσεις με παρουσία του Υπουργού, για να   ολοκληρωθεί η συζήτηση των τελικών εισηγήσεων και η σύνταξη του τελικού κειμένου του πρώτου κύκλου συζητήσεων.
•    Η πρώτη φάση των συζητήσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Στη συνέχεια, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου συζητήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης