Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Σύγκρουση μέχρις εσχάτων για το ασφαλιστικό
Η πρόταση της αντιπολίτευσης να τεθεί σε δημοψήφισμα η απόσυρση ή μη του νομοσχεδίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια από την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά – εκτός απροόπτου – θα απορριφθεί, καθώς απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έως τότε, πάντως, τυπικά το νομοσχέδιο θα παραμείνει στο συρτάρι μέχρι να αποφασίσει η Ολομέλεια για το δημοψήφισμα.
Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον κ. <
Η πρόταση της αντιπολίτευσης να τεθεί σε δημοψήφισμα η απόσυρση ή μη του νομοσχεδίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια από την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά – εκτός απροόπτου – θα απορριφθεί, καθώς απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έως τότε, πάντως, τυπικά το νομοσχέδιο θα παραμείνει στο συρτάρι μέχρι να αποφασίσει η Ολομέλεια για το δημοψήφισμα.
Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον κ. Αλέκο Αλαβάνο. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόταση χθες το πρωί και μ’ αυτή συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έστω και από διαφορετικές οπτικές. Πάντως, ο αριθμός όσων συμφωνούν με το αίτημα ξεπερνά το όριο των 2/5 (120 βουλευτές) που απαιτεί το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.
Την πρόταση – που θα κατατεθεί σήμερα – συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, κ. Χρήστος Παπουτσής δέχθηκε την πρόταση του κ. Αλαβάνου. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όσον αφορά, όμως, μόνο στο χρόνο κατά τον οποίο έπρεπε να υποβληθεί το αίτημα.
Διαφορετικά αιτήματα θα υποβάλλουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ. Για το ΚΚΕ ισχύει, όπως έλεγαν βουλευτές του, ότι έχει μεν διαφορετικό σκεπτικό με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συμβάλλει στο κοινό αίτημα. Όσον αφορά στον ΛΑΟΣ, κανένα από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δέχθηκε συνυπογραφή του αιτήματός του με το κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής το πρωί της Τετάρτης, την ώρα που οι απεργοί διαδήλωναν έξω από τη Βουλή. Τόσο σ’ αυτήν την ψηφοφορία όσο και σ’ αυτές που ακολούθησαν χθες επί των ενοτήτων των άρθρων, και οι 151 βουλευτές της ΝΔ – συνεπικουρούμενοι από τον κ. Κώστα Κουκοδήμο – επέδειξαν σταθερότητα στην κομματική γραμμή και την πειθαρχία που τους υπαγορεύθηκε και δεν υπήρξε η παραμικρή διαφοροποίηση. Απ’ όλες τις ψηφοφορίες απείχε ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε απ’ τη διαδικασία μετά την ψήφιση επί της αρχής.
Το ίδιο σκληρή ήταν η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στις αλλαγές στο νομοσχέδιο, οι οποίες δεν ήλθαν ποτέ, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία. Πέρα από δευτερεύουσας σημασίας νομοτεχνικές βελτιώσεις, η υπουργός Απασχόλησης στη μόνη ουσιαστική αλλαγή κατήργησε το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν 37ετία.
Ζήτημα δημιουργήθηκε με την έκθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία κατέθεσε στα πρακτικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου. Ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στην έκθεσή του ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ για τις αλλαγές στους ασφαλισμένους του Ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης και τη βιωσιμότητα τη ΤτΕ.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας και η υπουργός Απασχόλησης, αντιμετώπισαν με διαφορετικό τρόπο την έκθεση Τρισέ. Ο μεν κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της ΤτΕ, ενώ η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις.
Η συζήτηση κινήθηκε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και εξαντλητικά ωράρια, καθώς η Βουλή συνεδρίαζε από το πρωί ως τις 4 τα ξημερώματα, προφανώς κατ’ εντολή της κυβέρνησης για να κλείσει το θέμα μια ώρα αρχύτερα.
Χθες το βράδυ, λίγο πριν την τελευταία ψηφοφορία, το λόγο πήραν ξανά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Αλαβάνος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «τεχνητή» την κυβερνητική πλειοψηφία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε τα τρία προεκλογικά «δεν» και επειδή ήταν απών από τη Βουλή. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «αν ο κ. Καραμανλής έχει διαβάσει το νομοσχέδιο».
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός είναι παρών σε κάθε ονομαστική ψηφοφορία και αυτό αρκεί». Πιθανότατα ο κ. Καραμανλής να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα, στην προ ημερησίας συζήτηση με θέμα τη γενιά των 700 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr