Σίνδος και Σχιστό: Εδώ θα «λιάζονται» οι μετανάστες

Σίνδος και Σχιστό: Εδώ θα «λιάζονται» οι μετανάστες

Ανοικτού τύπου αλλά φρουρούμενα τα στρατόπεδα - Στόχος να μπορούν να φιλοξενηθούν 8.000 άτομα - Αγώνας δρόμου να ετοιμαστούν όλα μέσα σε 15 ημέρες - Αγωνία για τις προθεσμίες υπό την απειλή εξόδου από την Σένγκεν - Δήμαρχος Κερατσινίου–Δραπετσώνας: «Στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει νέα Αμυγδαλέζα»

Σίνδος και Σχιστό: Εδώ θα «λιάζονται» οι μετανάστες
Ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενα, θα είναι τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό που παραχωρεί ο στρατός για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων
και
μεταναστών συνολικής χωρητικότητας 8.000 ατόμων.

Κλείσιμο
Ήδη, στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό υπάρχει μια κινητικότητα, καθώς σχεδιάζονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε ο χώρος να μετατραπεί άμεσα σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας. Αρχικώς, και στα δυο στρατόπεδα θα μεταφερθούν 500 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον 4.000 το καθένα. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεταφορά και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους.




Το στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό


Οι συσκέψεις στο υπουργείο Άμυνας είναι συνεχείς, ενώ, με βάση ασφαλείς πληροφορίες, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι οι εργασίες να γίνουν εντατικά και στα δυο στρατόπεδα, ώστε να είναι όλα έτοιμα μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτή η ημερομηνία είναι η άτυπη διορία που έχει δοθεί στη χώρα μας για την ολοκλήρωση των εργασιών τόσο στα πέντε hotspots στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στα δύο στρατόπεδα σε Σχιστό και Σίνδο.




Το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στη Σίνδο


Ένας από τους χώρους το στρατοπέδου, στο Σχιστό, που θα φιλοξενήσουν τους μετανάστες


Με ανοικτή την απειλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξοδο από την Σένγκεν, η κυβέρνηση τρέχει τώρα να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ παράλληλα το προσφυγικό αναδεικνύεται σε μείζον εσωτερικό πολιτικό ζήτημα, όπως δείχνει η πολιτικοποίησή του από το Μέγαρο Μαξίμου και η έντονη κινητικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ορισμένα από τα σπιτάκια που θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες στο στρατόπεδο της Σίνδου


Σημειώνεται πως στο πλαίσιο αυτό το περασμένο Σάββατο (30/01) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης


Πηγή φωτο από το στρατόπεδο Σίνδος: www.thestival.gr

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης