Ιερά Σύνοδος: «Όχι» στην καύση των νεκρών - Είναι σαν την ανακύκλωση απορριμμάτων

Ιερά Σύνοδος: «Όχι» στην καύση των νεκρών - Είναι σαν την ανακύκλωση απορριμμάτων

Τονίζει ότι ορισμένοι δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, δηλώνουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης

«Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο», απεφάνθη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη σημερινή, τρίτη συνεδρία της για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η Εκκλησία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε, θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα «όχι ως "στερεό απόβλητο", όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της».

Υπενθυμίζεται, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ' ευφημισμόν "αποτεφρώσεως " μετά την καύση της σορού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης "αποτέφρωσης νεκρών" και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων».

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η ΔΙΣ επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίας και εν συνεχεία ασχολήθηκε με το εκκρεμές νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», κατά το άρθρο 21 του οποίου καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον «τύπο τελετής της κηδείας» του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη». Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, «με την παραπάνω γενική διατύπωση παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν δια νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σορού του».

Δυστυχώς, υπογραμμίζει σχετικά η ΔΙΣ, ορισμένοι δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση.

«Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς», σημειώνεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.

Επίσης, η ΔΙΣ ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Καστορίας Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, καθώς και ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου επισκέφθηκαν τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, για να του επιδώσουν επιστολή που περιέχει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, η οποία υιοθέτησε την εισήγηση και την πρόταση του μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου.

ΣΧΟΛΙΑ (196)

giannis

AΛΛΟ Η ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙΓΟΤΑΝ Η ΑΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑΝΑ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΖΑΝ ΣΕ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΝΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΚΟΝΗ

Μεσαίωνας

Ζήστε στο μεσαίωνα σας και μετα αναρωτιέσται γιατί σας μισούν πια σχεδόν οι μισοί Έλληνες. Δεν έχετε καταλάβει τίποτα εκεί στην εκκλησία.

Bonaparte

δε μας χέ ρε τρα; ο κάθε ψυχοπαθής με τα άγια πνεύματα και τα πράσινα άλογα θα μας πει τι θα κάνουμε με το νεκρό μας σώμα; ρε ου ρε, εγώ θέλω να με φάνε τα σκυλιά, αναφορά θα σου δώσω;

Παπάς

Ρε δε πά να σε φάνε κι οι κορκόδειλοι,στα τέτοια μας...

υποστηρικτής του κοσμικού κράτους

Είμαστε μάρτυρες του μοναδικού φαινομένου η Εκκλησία, η οποία μισεί στην κυριολεξία το ανθρώπινο σώμα όσο είναι εν ζωή και ξορκίζει τη σεξουαλική πράξη ως το απόλυτο κακό (εκτός κι αν γίνεται εντός γάμου, σε ιεραποστολική στάση και με σκοπό την τεκνοποίηση), να τιμά το νεκρό σώμα με το να διατηρεί άταφα... λείψανα αγίων της για αιώνες ή και χιλιετίες και ενίοτε να τα περιφέρει σε Νοσοκομεία για να θεραπεύσουν αρρώστους (!), καλή ώρα όπως έκανε πέρσι ο απαράδεκτος Μητροπολίτης Μεσογαίας. Είναι επίσης τραγικό η Εκκλησία να ισχυρίζεται ότι η καύση νεκρών είναι αναξιοπρεπής διαδικασία για το νεκρό ενώ η εκταφή μετά από 3 χρόνια, ως είθισται στις μεγάλες πόλεις, και στη συνέχεια η πολτοποίηση μέσα σε ένα μεγάλο λάκκο σε ό,τι έχει απομείνει από το νεκρό με τη χρήση βιτριολιού, ως διαδικασία δεν την λες και αξιοπρεπή...

@

Είναι άλλο πράμα η καύση και άλλο πράμα αυτά που λες. Δεν σημαίνει ότι επειδή σήμερα γίνονται αυτά που δεν τιμούν κανένα πρέπει να πάμε στην καύση. Το ότι δεν αντιδρούν οι πιστοί με τέτοιες διαδικασίες απαιτώντας επαναχωροθέτηση των κοιμητηρίων και αλλαγές στις διαδικασίες είναι το πρόβλημα. Αυτό εκμεταλλεύονται οι Δήμοι και ορισμένοι από την εκκλησία και διαιωνίζεται αυτή η άθλια κατάσταση.

μητσος καρανικολας

η Εκκλησία, η οποία μισεί στην κυριολεξία το ανθρώπινο σώμα Έχει μπερδέψει δυτική και ανατολική Εκκλησία, Το υποστηρικτής του κοσμικού κράτους άλλαξε το σε αμόρφωτος απόφοιτος ελληνικού σχολείου.

Ρε που πάμε

Έτσι όπως το πάνε μερικοί, στο τέλος θα ζητήσουν να βγάζουν τους νεκρούς στο δρόμο και να τους μαζεύει η Δημαρχεία κάτι δηλ. σαν τα στρώματα που τα βγάζουν νύχτα. Πως καταντήσατε έτσι ρε, πως από άνθρωποι γίνατε χειρότεροι και από ζώα;

ΑΑΑΤΟΣ

ΤΑ ΣΥΝΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΛΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

@

Πρόσεχε ρε κακομοίρη μη δώσεις κανά φράγκο στην εκκλησία και φτωχύνεις. Μάλλον έχεις μάθει όλα να σου τα πληρώνουν οι άλλοι και συ να ζεις ως παράσιτο σαν τους φοροφυγάδες, να βαφτίζεσαι, να παντρεύεσαι, να πεθαίνεις, όλα δωρεάν, θα σου τάχουμε εμείς οι άλλοι πληρωμένα. Ο Θεός βλέπεις στέλνει λίρες στις εκκλησίες από ψηλά, μ' αυτές πληρώνεται η ΔΕΗ, η θέρμανση και η ψύξη, ο καθαρισμός, οι συντηρήσεις και ένα σωρό άλλα έξοδα. Εσύ πάντως όταν χρειαστείς την εκκλησία θα στην έχουμε τζιτζί για να βγάζεις αναμνηστικές φωτογραφίες. Ά και οι παπάδες, ψαλτάδες θα είναι στη διάθεσή σου όλο το 24ωρο όποτε τους χρειαστείς και κάνε το γάμο γύρω στις 9 το βράδυ για να πας απευθείας στην ταβέρνα γιατί εκεί έχεις κάνει κουμάντο και σου φτάνουν τα λεφτά σου, ενώ για την εκκλησία και τους παπάδες δεν διαθέτεις φράγκο είπαμε. Ρε συ, για να μην καταξοδευτείς εσύ και οι συγγενείς σου πάρε καλού κακού από τώρα κανά καταψύκτη να σε βάλουν μέσα άμα πεθάνεις, αλλά ξέχασα αυτός καίει ρεύμα και κανείς δεν θα δεχτεί να στο πληρώνει. Καλύτερα πάρε από τώρα χοντρό αλάτι που είναι και φτηνό να σε κουκουλώσουν μέχρι να γίνεις....... μούμια. Που να πληρώνουν οι άλλοι για κηδεία, μνημόσυνα και μνήματα. Αλλά και αυτά άστα όλα για τους άλλους, αφού πεθαμένος θα σούρθουν όλα .....τζάμπα!

ευθυμης βλαχαβας

Αν το πρόβλημα ήταν τα φράγκα, γιατί τότε να μην δεχθεί τότε να κάνει κηδείες και σε περίπτωση αποτέφρωσης ; Και μπράβο θα λέγανε όσοι είναι υπέρ της αποτέφρωσης και το παραδάκι θα το έπαιρνε ο παπάς, όπως λες.

th.gerodimos

Αφού τα κοιμητήρια τα λειτουργούν αποκλειστικά οι Δήμοι, ακόμα και ο Ναός ανήκει στον Δήμο, δεν παίρνει λεφτά η τοπική Μητρόπολη, άιντε όλο εξυπνάδες.

Laertis

Η "ανακύκλωση απορριμάτων" πάντως σεβασμιότατε είναι σαφώς ανώτερη της ταφής των απορριμάτων σε χωματερή. Κάποια στιγμή η γη θα δεσμεύει περισσότερο χώρο για τους νεκρούς της παρά θα διαθέτει χώρο στους ζωντανούς.

@

Την είπες την παπάρα σου.

ΛΑΜΠΡΟΥΚΟΣ ΜΠΑΛΑΝΤΈΡ

Εδώ που τα λέμε δίκιο έχει η Ιερά σύνοδος...

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του

Είναι απορίας άξιο πως ορισμένοι προτιμούν να καούν στον φούρνο αντί να ακολουθήσουν την χριστιανική μεγαλοπρεπή τελετουργία στην εκκλησία και στην ταφή. Η μεγαλοπρέπεια των Ναών, οι ψαλμοί, τα λόγια που διαβάζονται και όλη η διαδικασία τιμούν τον νεκρό και τον εξυψώνουν στον ουρανό, δίπλα στον Θεό και στους Αγίους και είναι βάλσαμο και παρηγοριά για τους συγγενείς, τους φίλους και όλους τους παρευρισκομένους στην τελετή. Και μετά την ταφή ο πόνος μαλακώνει έχοντας επαφή με το μνήμα του νεκρού. Δεν βρίσκω κανένα παράλογο και τίποτα μεμπτό στη διαδικασία αυτή. Αντίθετα δεν μπορώ να φανταστώ έναν φούρνο, γύρω από το οποίο θα μαζευτούν οι συγγενείς περιμένοντας να καεί ο νεκρός, τα υπολείμματα του οποίου θα κονιορτοποιηθούν σ' ένα μίξερ και θα δοθούν στους συγγενείς. Τι σχέση έχει αυτό με την μεγαλοπρέπεια της ταφής; Αντί λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος καλύτερης αξιοποίησης των κοιμητηρίων γιατί πρέπει να θεωρούμε την καύση ως μονόδρομο ή ως καθωσπρέπει τάχα μου επιλογή;

Λούλης

Δυστυχώς υπάρχουν ακετοί άνθρωποι που πιστεύουν ακόμη σε θρησκείες. Κι όλα αυτά έν έτη 2016!

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΕΤΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ !!

Λούλης

Γνωρίζω αρκετούς Γιώργηδες που σε λίγο καιρό είναι έτοιμοι να πάνε στα παγκάκια, αν αυτό είναι το μοναδικό (τρανταχτό) αντεπιχείρημά σου προς απάντησή μου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mafia-antikarkinikon

Η γιατρός του Λαικού Νοσοκομείου, η οποία συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών για τη μαφία των αντικαρκινικών αμέσως μετά την απολογία της, χθες, στην ανακρίτρια, κρίθηκε προφυλακιστέα - Στο υπόμνημα τής αναφέρει ότι το πρόσωπο που την εκβίαζε δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων της υπόθεσης

8
269265

Oι διευθύνσεις των σχολείων ζητούν από τους γονείς να προσκομίσουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους, προκειμένου τα συνεργεία ελέγχου να διαπιστώσουν εάν έχουν ολοκληρωθεί, οι δύο απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου

1