Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Πλεόνασμα εμβολίων για τη νέα γρίπη.Κάν’ το όπως η Γερμανία!
Την πεπατημένη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του πλεονάσματος των πανδημικών εμβολίων σκέπτονται να ακολουθήσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το μεγάλο στοκ εμβολίων για τη νέα γρίπη που έχουν πλέον οι περισσότερες χώρες (καθώς οι παραγγελίες γίνονταν το καλοκαίρι με το δεδομένο των δύο δόσεων ανά άτομο, ενώ τώρα απαιτείται μόνο μία δόση) αλλά και η μικρή προσέλευση των Ευρωπαίων στα εμβολιαστικά κέντρα οδηγούν σε επανεξέταση της διαχείρισης της π
Την πεπατημένη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του πλεονάσματος των πανδημικών εμβολίων σκέπτονται να ακολουθήσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το μεγάλο στοκ εμβολίων για τη νέα γρίπη που έχουν πλέον οι περισσότερες χώρες (καθώς οι παραγγελίες γίνονταν το καλοκαίρι με το δεδομένο των δύο δόσεων ανά άτομο, ενώ τώρα απαιτείται μόνο μία δόση) αλλά και η μικρή προσέλευση των Ευρωπαίων στα εμβολιαστικά κέντρα οδηγούν σε επανεξέταση της διαχείρισης της πλεονασματικής ποσότητας των πανδημικών εμβολίων.
Hδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να διαθέσει, είτε πουλήσει είτε δωρίσει, σε άλλες οικονομικά ασθενέστερες χώρες 2,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τη νέα γρίπη που περισσεύουν. Η γερμανική κυβέρνηση είχε παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου προκειμένου να εμβολιάσει 25 εκατομμύρια πολίτες, με δεδομένο ότι έπρεπε να χτιστεί τείχος ανοσίας για το 30% του πληθυσμού. Ωστόσο, οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ περί μιας δόσης το φθινόπωρο άλλαξαν τα δεδομένα: αρκούσαν τα μισά εμβόλια από το σύνολο της παραγγελίας. Επιπλέον, στα εμβολιαστικά κέντρα προσήλθε μόλις το 10% του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που προβλημάτισε τους αρμόδιους στα 16 γερμανικά κρατίδια. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν τα σχετικά συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως άλλωστε δεν μπορεί να πράξει καμία χώρα, αποφάσισαν σε πρώτη φάση να ξεκινήσουν τις διαδικασίες πώλησης και, εάν αυτό δεν επιτύχει, να συνεχίσουν με προσπάθεια δωρεάς των εμβολίων σε χώρες που τα έχουν ανάγκη, όπως π.χ. η Ουκρανία, η Μολδαβία ή το Αφγανιστάν.
Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις των Γερμανών ομολόγων τους δεδομένου ότι η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί την ίδια διαδρομή, καθώς αφενός μεν έχει παραγγείλει και πληρώσει μεγάλη ποσότητα εμβολίων, περίπου 8 εκατομμύρια, αφετέρου έχουν χορηγηθεί μόλις 230.000 δόσεις εμβολίου. Ειδικότερα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει αποθηκεύσει στα ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη 3 εκατομμύρια δόσεις, αξίας 24 εκατ. ευρώ, αλλά περιμένει έως τον Ιανουάριο άλλα 5 εκατομμύρια δόσεις, αξίας 40 εκατ. ευρώ.
Μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο εμβολιασμός θα είναι μονοδοσικός, προκύπτει ότι αρκούν 4 εκατομμύρια εμβόλια για να «θωρακιστούν» 4 εκατομμύρια Ελληνες, δηλαδή περί το 30% του πληθυσμού της χώρας. Τίθεται έτσι και για τη χώρα μας ζήτημα πλεονάσματος των εμβολίων. Στελέχη του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η παραγγελία έγινε με γνώμονα τη δημόσια υγεία των Ελλήνων και ότι δεν έχει επανεξεταστεί το θέμα του πλεονάσματος των εμβολίων. Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι τα εμβόλια τα οποία τώρα παραλαμβάνουμε έχουν δύο χρόνια «ζωής» αφού λήγουν το 2012, οπότε δεν αποκλείεται να διατηρηθούν στα «εθνικά» μας ψυγεία για παν ενδεχόμενο και μετά το πέρας αυτού του πανδημικού κύματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr