Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Σύρος πλαστογράφος

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Σύρος πλαστογράφος

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από το «Πρώτο Θέμα» και αφορά σε Αμερικανό πράκτορα ο οποίος ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και αγόρασε τέσσερα πλαστά διαβατήρια από τον αραβικής καταγωγής Η.Κ.

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Σύρος πλαστογράφος
Η αυλαία του δικαστικο-πρακτορικού θρίλερ που εξελίχθηκε στην Αθήνα και αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» την 1η Νοεμβρίου σε αποκλειστικότητα, κλείνει με την έκδοση του Σύριου Η.Κ. στις ΗΠΑ.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, δεχόμενο την εισήγηση του αντεισαγγελέα  του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκου Παντελή, απέρριψε την έφεση του Σύριου που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία είχε γίνει δεκτό το αίτημα του δικαστηρίου της Κολούμπια για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Κατά του Σύριου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές των ΗΠΑ.

Ο Σύριος θα εκδοθεί στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «δια­κεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πο­λιτειών».

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε από το «Πρώτο Θέμα» και την Βασιλική Κόκκαλη και αφορά σε Αμερικανό πράκτορα ο οποίος ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και αγόρασε τέσσερα πλαστά διαβατήρια από τον αραβικής καταγωγής Η.Κ.  

Το «Πρώτο Θέμα» έφερε στο «φως» την υπόθεση αυτή, έχοντας στα χέρια του τα έγγραφα των αμερικανικών δικαστικών αρχών.

Έτσι, από τα έγγραφα των ΗΠΑ, προκύπτει ότι Αμερικάνος πράκτορες έφτασε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Σύριο  Η.Κ.      
 
Η πρώτη συνάντηση έγινε  στις 29 Μαΐου 2015. Κατά την συνάντηση αυτή ο πράκτορας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει 4 πλαστά ή παραποιημένα αμερικανικά διαβατήρια για μέλη της «Daesh».

Πρόκειται για οργάνωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατατάξει ψηλά στη λίστα των   τρομοκρατικών οργανώσεων και είναι γνωστή ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIL), καθώς και ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» (ISIS). 

Ο Σύριος   υπόσχεται να παραδώσει   μέσα σε   4 μέρες τα   πλαστά διαβατήρια έναντι  των 10.000 ευρώ και έλαβε προκαταβολή 5.000 ευρώ, καθώς και 4 φωτογραφίες των υποτιθέμενων μελών της οργάνωσης, οι οποίες θα έμπαιναν στα πλαστά διαβατήρια.  

Στην συνέχεια ο Σύριος παρέδωσε τα πλαστά διαβατήρια και εκείνος με τη σειρά του τις υπόλοιπες 5.000 ευρώ που είχαν συμφωνήσει.

Ακολούθησε  δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών, κατά την οποία  ο Αμερικανός βιντεοσκοπεί και μαγνητοφωνεί  τις συναντήσεις.

Στο δεύτερο αυτό ραντεβού ο Η.K. παραδίδει στον μυστικό πράκτορα κατάλογο με λέξεις-κλειδιά για χρήση σε τυχόν μελλοντικές τους συναντήσεις, αλλά και οδηγίες για το πώς εκείνος θα έπρεπε να επικοινωνεί μαζί του. Αμέσως μετά ο άνδρας των αμερικανικών υπηρεσιών τον ενημερώνει ότι χρειάζεται ένα ακόμη διαβατήριο.  

Ο Σύριος δέχεται την δεύτερη παραγγελία και συμφωνεί να συναντηθούν ξανά. Όμως, ο Αμερικανός  πράκτορας προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Η.Κ. χωρίς αποτέλεσμα και αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή του. Την ίδια ημέρα δέχεται τελικά το τηλεφώνημα που περίμενε  και ο  Η.K. τον ενημερώνει ότι για αρκετές ημέρες δεν θα μπορούσε να συναντηθεί μαζί του.
Στην θέση του θα  του έστελνε έναν συνεργάτη του για να παραλάβει τα χρήματα και τις φωτογραφίες. Η συνάντηση, ωστόσο, αυτή δεν έγινε ποτέ. Ο Αμερικανός πράκτορας  δεν συναντήθηκε με κανέναν από τους δύο άντρες.  

Η συνάντηση  δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς τον περασμένο Ιούλιο ο Σύριος είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της διευκόλυνσης εισόδου - εξόδου μεταναστών από ελληνικό έδαφος κατ' εξακολούθηση.

Ο Σύριος βαρύνεται ότι πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα προσφύγων έναντι αμοιβής, χωρίς όμως να προκύπτει από τη δικογραφία η διασύνδεσή του με τρομοκρατικές οργανώσεις, διάσταση που έδωσαν όμως στη δράση του οι αμερικανικές αρχές. Έτσι, ο Σύριος οδηγήθηκε στις φυλακές  Κορυδαλλού.

Παράλληλα, οι Αμερικανικές αρχές είχαν ξεκινήσει την σύνταξη ενός άλλου, δικού τους,   κατηγορητήριου σε βάρος του Η.Κ. και το περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια εξέδωσε αίτημα για σύλληψη του Η.Κ. και έκδοσή του στις ΗΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στις Ελληνικές δικαστικές αρχές. 

Το δικαστήριο της Κουλoύμπια, αποδίδει στον Η.Κ. «συνωμοσία για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «δια­κεκριμένη υποκλοπή ταυτότητας» και «εξαπάτηση του κράτους των Ηνωμένων Πο­λιτειών».

Το αίτημα των Αμερικανών  δικαστικών αρχών συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Ο Σύριος παραδέχθηκε ότι έχει κατασκευάσει πλαστά και παραποιημένα διαβατήρια, τα οποία και πούλησε, στον Αμερικανό πράκτορα στις 3 Ιουνίου, ενώ   αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις και ανέφερε ότι η όλη δράση του περιοριζόταν στην έκδοση των πλαστών εγγράφων, πράξεις που διέπραξε αποκλειστικά για να εξοικονομεί χρήματα.

Το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Η.K. έγινε δεκτό από το δικαστικό συμβούλιο, ενώ στην συνέχεια ασκήθηκε έφεση ενώπιον το Αρείου Πάγου. Σήμερα, το Ποινικό Τμήμα απέρριψε την έφεση του Σύριου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης