Μια λακούβα άφησε φυτό 36χρονο καθηγητή - Ο δικαστικός του Γολγοθάς

Μια λακούβα άφησε φυτό 36χρονο καθηγητή - Ο δικαστικός του Γολγοθάς

Μια λακούβα άφησε φυτό εφ όρου ζωής 36χρονο καθηγητή Μαθηματικών και η νομαρχία πλήρωσε εφάπαξ αποζημίωση 577.900 ευρώ, όπως και θα καταβάλει μηνιαία, ετήσια αποζημίωση, αλλά και ανά 4ετία και 8ετία

Η αδιαφορία και αμέλεια των νομαρχιακών  αρχών να συντηρήσουν στοιχειωδώς τους οδικούς άξονες είχε ως αποτέλεσμα μια λακούβα στο  Αγρίνιο να αφήσει εφόρου ζωής καθηλωμένο σε αναπηρικό κρεβάτι, 36χρονο καθηγητή μαθηματικών ο οποίος δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να αυτοεξυπηρετηθεί, ενώ παράλληλα  η νομαρχία θα καταβάλει εφάπαξ αποζημίωση 577.900 ευρώ, όπως και θα καταβάλει μηνιαία  και ετήσια αποζημίωση, αλλά και ανά 4ετία και 8ετία.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου 2004 ο 36χρόνος τότε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης (μαθηματικός),  με μεταπτυχιακό δίπλωμα οδηγούσε το αυτοκίνητο του πατέρα του σε επαρχιακό δρόμο του Αγρινίου, ο οποίος ήταν διπλής κατεύθυνσης. Ο δρόμος είναι πλάτους 5,6 μέτρων,   χωρίς διαγράμμιση και δεν  ήταν ηλεκτροφωτισμένος.

Ήταν περίπου 10 το βράδυ και έβρεχε συνεχώς. Ο άτυχος μαθηματικός λόγω της βροχόπτωσης δεν μπορούσε να δει μια λακκούβα που υπήρχε στο μέσον περίπου του δρόμου, καθώς είχε σκεπαστεί από τα νερά της βροχής. Η μοιραία λακούβα είχε βάθος 12 εκατοστά και πλάτος 75 εκατοστά.

Με το που έπεσε το αυτοκίνητό του στη λακούβα, αμέσως τα ελαστικά των δύο αριστερών τροχών του αυτοκινήτου έσπασαν  και εξετράπη της πορείας του. Αμέσως,  άρχισε μια τρελή ξέφρενη πορεία.  

Αφού επί 21,9 μέτρα πλαγιολίσθησε πάνω στο δρόμο, εξετράπη και έπεσε σε χωμάτινο αυλάκι και συρόμενο σταμάτησε αναγκαστικά πάνω σε ένα δένδρο σε απόσταση 31,5 μέτρων από το σημείο της εκτροπής.

Το αυτοκίνητο σχεδόν καταστράφηκε, ενώ ο οδηγός   παρά το γεγονός ότι φορούσε ζώνη ασφαλείας τραυματίστηκε πολύ  σοβαρά.

Ο καθηγητής μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Πατρών. Οι εξετάσεις αίματος που υποβλήθηκε ήταν αρνητικές στη χρήση αλκοόλ.

Όμως,  υποβλήθηκε σε σπονδυλοδεσία, σε γαστροστομία και τραχειοστομία, του τοποθέτησαν   αναπνευστήρα μηχανικής υποστήριξης    και παρέμεινε στην εντατική   επί 3 μήνες, όπου διαπιστώθηκε διατομή του αυχενικού μυελού.

Από εκεί μεταφέρθηκε με ειδικό ασθενοφόρο σε ίδρυμα αποκατάστασης αναπήρων στην Αθήνα και παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.   

Κρίθηκε ότι πρέπει να διακομιστεί σε κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού, προκειμένου με την βοήθεια της τεχνολογίας να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί  σε κάποιο βαθμό.

Τελικά, πήγε στο πατρικό του σπίτι.

Από την ημέρα του τραγικού τροχαίου ατυχήματος ο  μαθηματικός κατέστη ολικά ανάπηρος (τετραπληγία). Είχε πλήρη αδυναμία κίνησης και χρησιμοποίησης των άκρων, δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί στις βασικές και στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες. Οι γιατροί γνωμάτευσαν  ότι η κατάστασή του είναι οριστικά στάσιμη και απέκλεισαν κάθε περαιτέρω πιθανότητας βελτίωσης του.

Κατόπιν όλων αυτών των τραγικών εξελίξεων  ο καθηγητής προσέφυγε στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας όχι μόνο αποζημίωση, αλλά και  την οικονομική κάλυψη εφόρου ζωής   των ανθρώπων που θα τον βοηθούν   και των  αναγκαίων τεχνικών μηχανημάτων υποστήριξη που θα πρέπει να έχει, αφού μια λκκούβα  τον μετέτρεψε σε φυτό για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Ζήτησε να του καταβληθούν περίπου 11 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, υποστηρίζοντας   ότι οι   νομαρχιακοί φορείς όφειλαν να είχαν εντοπίσει τη λακούβα και να την είχαν επισκευάσει ή τουλάχιστον να είχαν τοποθετήσει προειδοποιητική πινακίδα.

Πράγματι, οι δικαστές εκτίμησαν ότι πλέον ο εκπαιδευτικός  είναι μόνιμα καθηλωμένος σε αναπηρικό κρεβάτι, δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, δεν μπορεί να παντρευτεί, να κάνει οικογένεια, και δεν μπορεί   να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Αποφάνθηκαν ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση  ήταν υπαίτια του τροχαίου  και είχε   ευθύνες για την μη συντήρηση του οδοστρώματος και ότι η   λακκούβα ήταν καλυμμένη πλήρως με τα νερά της βροχής και  δεν ήταν δυνατόν να γίνει αντιληπτή.

Παράλληλα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο  δέχθηκε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι συνυπεύθυνη του τροχαίου σε ποσοστό 70% και ο άτυχος εκπαιδευτικός   κατά 30%, καθώς η ταχύτητα με την οποία έτρεχε, κάτω από τις αρνητικές καιρικές συνθήκες (βροχή, κ.λπ.) εκείνης της ημέρας, δεν  ήταν η επιβεβλημένη.

Έρχεται στην συνέχεια  το Διοικητικό Εφετείο  και αντιστρέφει τα ποσοστά συνυπαιτιότητας. Ο άτυχος μαθηματικός θεωρήθηκε συνυπαίτιος    σε ποσοστό 70%  και νομαρχία κατά 30%.
 
Και αυτό γιατί  ο οδηγός   «δεν επέδειξε την επιβαλλόμενη επιμέλεια και προσοχή του μέσου συνετού οδηγού, την οποία όφειλε και μπορούσε υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και περιστάσεις να επιδείξει».

Αμελώς, σύμφωνα με τους Εφέτες, ο μαθηματικός «φερόμενος ανεπιτηδείως και επικινδύνως οδηγώντας, δεν είχε ρυθμίσει την ταχύτητα ανάλογα με τις κρατούσες δυσμενείς συνθήκες». Αντιθέτως,  «είχε αναπτύξει υπερβολική για τις περιστάσεις ταχύτητα  που είχε ως αποτέλεσμα με την πρόσπτωση του αυτοκινήτου του στην επίμαχη λακκούβα να αιφνιδιαστεί και να  μη μπορέσει να επαναφέρει το όχημα στην κανονική πορεία».

Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την εφετειακή  απόφαση που του επιδίκασε: αποζημίωση 150.000 ευρώ, αποζημίωση για ηθική βλάβη 60.000 ευρώ, για ιατρικά βοηθήματα 2.318 ευρώ, για δαπάνες 2.110 ευρώ, για αποκλειστικές νοσοκόμες 15.170 ευρώ, για αποκλειστική συνοδό 4.500 ευρώ, για μαξιλάρι κατακλίσεων κάθε 4 χρόνια 213 ευρώ   αναπροσαρμοζόμενο κατά 10% κάθε τετραετία (και αναδρομικά από  το 2009 που προσέφυγε στα δικαστήρια), για αναπηρικό καροτσάκι  και γερανό ανύψωσης 1.400 ευρώ κάθε 8 χρόνια αναπροσαρμοζόμενο κατά 12% κάθε 8ετία (και αναδρομικά από   2009), για βοηθητικό προσωπικό μηνιαίως 450 ευρώ, προσαυξανόμενο 3% ετησίως και  για   ειδική  διατροφή  ετησίως  800 ευρώ (από το 2009).

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Ioannis

Το καλοκαιρι βραδυ στην Πατρων - Αθηνων, κανω να αλλαξω σταθμο στο ραδιο και αφηρημενος παταω με την ακρη του λαστιχου την βαση σιδερενιας προειδοποιητικης πινακιδας (μια απο τις χιλιαδες που ειναι πανω στο οδοστρωμα) στα σημεια που γινονται τα εργα. Μου κοβει το λαστιχο αλλα ευτυχως δεν ετρεχα, φρεναρω και συγκρατω το αυτοκινητο μεχρι το επομενο ανοιγμα του δρομου οπου και σταματω. Απο τυχη δεν εγινε τιποτα χειροτερο. Δικια μου η ευθυνη καθως εχω περασει δεκαδες φορες απο το ιδιο σημειο ολα αυτα τα χρονια, αλλα ρε φιλε σιδερενιες πινακιδες με τσιμεντενιες βασεις σε αποσταση αναπνοης. Αν ειχανε τα πλαστικα/λαστιχενια κολωνακια δεν θα συνεβαινε τιποτα απο τα παραπανω αλλα εκει εμεις προτιμαμε τις μεταλικες σκοτωστρες μεσα στον δρομο εδω και μια δεκαετια... Σκεφτηκα να παω σε δικηγορο για το θεμα αλλα σκεφτηκα που να μπλεκεις τωρα.

Σχολιαστης

Για να φυγει 31-32 μετρα το αυτοκινητο και να καταστραφει και να παθει και ο ιδιος αυτη τη ζημια μαλλον θα ετρεχε σαν τρελλος μεσα στη βροχη. Προκαλεσε την τυχη του. Ναι μεν οι ελληνικοι δρομοι ειναι πολλες φορες σε χαλια κατασταση αλλα η οδικη συμπεριφορα των περισσοτερων οδηγων ειναι σε πολυ χειροτερη. Οσο για το οτι ηταν μαθηματικος δεν κανει καμμια απολυτως διαφορα, ισα ισα θα επρεπε να εχει και καλιτερη αντιληψη του πως οδηγουσε.

αν ήταν ξένος...

Μεγάλη τύχη για τον τόπο. Αν ήταν ξένος τουρίστας και έφτανε μέχρι το κοινοτικό Δικαστήριο, θα είχαμε άλλα δικαστηκά αποτελέσματα. Ποινικά και πολιτικά. Βλέπεις η αξία του Έλληνα έναντι του ξένου δεν μετράει. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνειδητοπίωσει του κακού που προξενούν οι πραγματικά υπεύθυνοι δεν υπάρχει, άρα η επανάληψη τέτοιων φαινομένων είναι αναμενόμενη.

πριν

διαβασω το κειμενο ημουν 100% σιγουρος οτι ηταν με δικυκλο.Μαλλον ειχε "καλο" δικηγορο.....

τακης

Γενικη παρατηρηση και οχι για τον φουκαρα τον συνανθρωπι μας: οι Ελληνικοι δρομοι ειναι σουρωτηρια διοτι ως γνωστον τα τρωνε οι εργολαβοι με τους βλαχονομαρχες και ολο το γνωστο συρφετο. Αφου λοιπον ολοι το ξερουμε αυτο, κανουμε το σταυρο μας και οδηγουμε με λογικες ταχυτητες. Τι να το κανω αν φταιει ο νομαρχης και δωσει και την περιουσια του. Ο ανθρωπος καταστραφηκε ηδη.

Συνηγορος

Ας μας πουν οι κ.κ. Δικαστές ,Εφέτες κ.λπ. τα ποσά που ΕΠΙΔΙΚΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΩΝ όταν δικάζονται αγωγές των για " αναδρομικά των ", ας πουν ΠΟΣΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ - ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ Η κ. ΘΑΝΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ .....και δεν έχουν χάσει την υγεια των. ΠΟΣΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΚΑΖΑΝ ΣΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΕΣΤΩ " ΕΝΑ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙ ΤΟΥΣ "?

Κώστας

Λυπηρό. Όλοι οι δρόμοι είναι σουρωτήρια. Είναι πλέον να κυκλοφορείς με τρακτέρ. Απορώ τι ρόλο παίζουν οι μηχανικοί. Οδηγείς σ άλλη χώρα και οι δρόμοι είναι αλφάδι. Στην Ελλάδα όλα κατεστραμένα. Ακόμη και τους υποφερτούς δρόμους έρχεται το φυσικό αέριο και τους καταστρέφει. Κανένας έλεγχος....

Γιάνννης Γ

Θλιβερό κυριολεκτικά να μένει κάποιος ανάπηρος και ειδικά σήμερα από τα ατιμα τα τροχαία.. Επειδή είμαι από το Αγρίνιο ένα εχω να πω σε ολο τον κόσμο. .... Ποτέ μην περάσετε από την περιοχή του Αγρινίου ειδικά την νύχτα . Και ποτε στον δρόμο γύρω από την λίμνη ειδικα στο κομμάτι από Αγρίνιο προς Θέρμο. ...... Αυτοί που οδηγούν εκει ειδικά την νύχτα μάλλον τους καβαλάει ολους ο "διάβολος" και τρέχουν και οδηγούν επικίνδυνα . ...... Τέλος πάντων δεν λέω ότι ο άτυχος μαθηματικός ηταν πιωμένος αλλά το πως πίνουν το τσίπουρο οι συμπατριώτες μου και μετά οδηγούν δεν λέγεται.

Dr.

@@@@@, αν κάποιοι σου έδιναν τα λεφτά που πρόκειται να πάρει ο τραγικός καθηγητής, και σε αντάλλαγμα ζητούσαν να σε καταστήσουν τετραπληγικό, δεν πιστεύω ότι θα θεωρούσες μεγάλο το ποσόν που του επιδικάστηκε.

@@@@@

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ , ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΩ. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Terlikia-Giagia

Η ηλικιωμένη γυναίκα την ίδια μέρα που έπεσε θύμα ληστείας της επιδόθηκε από την ΑΑΔΕ και βαρύ πρόστιμο επειδή δεν είχε κάνει έναρξη επαγγέλματος -Πρωτοβουλία του διοικητή της ΑΑΔΕ για «δίκαιη επίλυση του θέματος» - «Να τα βρείτε από τα έξοδα κηδείας μου ή να μου κατασχέσετε το φέρετρο», απαντά η γιαγιά

eksodos_ar

Φουλ... σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες τη Μ. Πέμπτη -Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Πρωτομαγιά -Καλές οι καιρικές συνθήκες την ημέρα του Πάσχα -Ξεκίνησε η έξοδος αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες -αυξημένη η κίνηση σε εθνικές οδούς, λιμάνια

smoirni0

Σε πλήρη εξέλιξη, από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, το θρίλερ σε οικία στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη - Ο 35χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία έχει νοσηλευθεί κατά καιρούς - Επί τόπου δυνάμεις της Αστυνομίας και ειδικός διαπραγματευτής