Συγκίνηση για τον 11χρονο τυφλό σημαιοφόρο στον Πειραιά

Συγκίνηση για τον 11χρονο τυφλό σημαιοφόρο στον Πειραιά

Πηγαίνει σχολείο στον Πειραιά με τα παιδιά που δεν έχουν προβλήματα όρασης 

Πριν 11 χρόνια γεννήθηκε χωρίς την όρασή του, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να σηκώσει την 28η Οκτωβρίου τη σημαία του σχολείου του μιας και είναι αριστούχος. Ο Γιάννης Πολονύφης είναι ολικά τυφλός, παρόλα αυτά φοιτά στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, μαζί με παιδιά που δεν έχουν προβλήματα όρασης. 

Οι συμμαθητές του καθημερινά του «δανείζουν» την όρασή τους όπου χρειάζεται και εκείνος χάρη στη δύναμη της θέλησής του έγινε σημαιοφόρος και ετοιμάζεται να προοδεύσει και στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου.Δίπλα του, αθόρυβος εθελοντής ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος Ειδικής Αγωγής κ. Αλέξης Γκλίνος, ο πρώτος δάσκαλος που εφάρμοσε στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήλιος» που αφορά στην ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη.
«Πέρσι βγήκα στη σύνταξη υποχρεωτικά αλλά δε φεύγω από το σχολείο αν και ο Γιάννης μου δεν πάρει το απολυτήριο του», δηλώνει ο δάσκαλος και εξηγεί: «Τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκινήσαμε εκπαιδευτικά να εντάσσουμε παιδιά με προβλήματα όρασης στην κοινή σχολική τάξη, προετοιμάζοντας τα έτσι και για την ένταξή τους στην κοινωνία. Μετά το Γιάννη που φέτος τελειώνει τη Στ’ τάξη, από ότι φαίνεται το ιστορικό αυτό τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών εδώ στον Πειραιά θα σβήσει». Ο 11χρονος Γιάννης μένει στου Ζωγράφου και κάνει καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα για να παρακολουθεί αυτό το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Πειραιά.

           
«Την ίδια στιγμή που μόνο 2 στα 10 παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα καταφέρνουν να πάνε στο σχολείο, ο Γιάννης σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία της δύναμης, της θέλησης και της αισιοδοξίας, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών», δηλώνει ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, παλιός μαθητής διακριθείς και ο ίδιος στο ίδιο σχολείο με τον ίδιο δάσκαλο.«Η έλλειψη χρηματοδότησης, τα κενά στο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η απουσία υλικοτεχνικής υποδομής και η διαχρονική έλλειψη σωστού, ολοκληρωμένου και ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού από την πολιτεία για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, έκαναν και κάνουν καθημερινά τη ζωή μας δύσκολη. Τα χρωστάμε όλα στους γονείς μας και στις οικογένειες μας που έχουν μάθει να μη λυγίζουν και να μας δίνουν δύναμη για να τα καταφέρουμε», εξηγεί ο κ. Αυγουλάς.
           
Ο 11χρονος Γιάννης παίζει πιάνο από μικρός και την περασμένη εβδομάδα, με τις φωνητικές του ικανότητες συγκίνησε την Μαρίζα Κωχ, η οποία θέλησε να τον γνωρίσει και να τον ακούσει. Η γνωστή τραγουδίστρια του έπαιξε πιάνο και ο μικρός Γιάννης τραγουδώντας «Στο Περιγιάλι Το Κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη συγκλόνισε με την ερμηνεία του τους παρευρισκόμενους.Τον περασμένο Ιούλιο ο 11χρονος χάρισε τη φωνή του συμμετέχοντας αφιλοκερδώς σε φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση για το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», τραγουδώντας μαζί με τον Μπάμπη Στόκα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την «Ορχήστρα των Ονείρων» σε μεγάλη συναυλία στο Ίλιον. 
    
«Δεν το διάλεξα να γεννηθώ τυφλός. Αυτό που διάλεξα είναι να είμαι καλός μαθητής και ξέρω ότι όταν μεγαλώσω θα ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική που την αγαπώ πολύ και με ταξιδεύει. Γράφω και εγώ δικούς μου στίχους ενώ μπορώ ακούγοντας μια φορά ένα τραγούδι να επαναλάβω τη μελωδία του στο πιάνο. Μακάρι όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι μόνο χαρούμενα αυτά και οι οικογένειες τους και ας τους έχει τύχει κάποια δυσκολία στη ζωή τους», εύχεται ο μικρός Γιάννης Πολονύφης λίγο πριν την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του ’40 στον Πειραιά, με την οικογένειά του πάντα δίπλα του. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Ειδ. Εκπαιδευτικός Τυφλών

Καταρχάς συγχαρητήρια στο Γιάννη για την επιμέλειά τουκαι για τις σπουδαίες επιτεύξεις του σε όλους τους τομείς! Συγχαρητήρια στους γονείς του για την αισιοδοξία και την αξιοπρεπή στάση ζωής που έχουν εμπνεύσει στο παιδί τους! Μπράβο και στο σχολείο που σέβεται την προσπάθεια του Γιάννη, τον υποστηρίζει και τον προβάλλει. Κατά δεύτερον θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις σχετικά με την ένταξη τυφλών μαθητών στην Ελλάδα.: 1) Ειδ. Γυμνάσιο-Λύκειο δεν υπήρξε ποτέ. 2) Η ένταξη στο Δημοτικό ξεκίνησε με το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και δασκάλους από το Ειδ. Σχολ. Τυφλών Καλλιθέας, με πρώτη την κα Ρ.Χιουρέα το 1987 και 4 τυφλούς μαθητές στο 5ο Δημ. Σχ. Καλλιθέας. Συνεχίστηκε: 1989 με την κα Χ.Λυκοπούλου στο 2ο ΔΣ Μοσχάτου με τα ίδια παιδιά. Ακολουθεί το 1990 ο κ. Χ.Λουκατης με άλλους 4 τυφλούς μαθητές στο 2ο ΔΣ Μοσχάτου και το 1991 ο κ. Α.Γκλίνος με 4 παιδιά στο 35ο ΔΣ Πειραιά.(Εισαγωγή στην Εκπαίδευση των Τυφλών στην Ελλάδα-Λύχνος 1998 ISBN:960-70-63-7 σελ. 48-50, 58-61) 3) Το 2000 ο Ν.2817 καθιερώνει την Ένταξη παιδιών με ειδ. ανάγκες στα γενικά σχολεία, οπότε έκτοτε δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Πειραιά, αφού πλέον κι ο ισχύων σήμερα Ν.3699/2008 Άρθρο 7 ορίζει ξεκάθαρα: Οι τυφλοί μαθητές κι οι μαθητές με χαμηλή όραση χωρίς νοητική υστέρηση ή άλλης μορφής ειδικές εκπ/κές ανάγκες μπορούν να φοιτούν με βάση τη γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ, σε σχολ. τάξεις Γενικού Σχολ. υποστηριζόμενοι από τον εκπ/κό της τάξης και κατά περίπτωση με την υποστήριξη μέλους ΕΕΠ κλ. ΠΕ31 ή ΕΒΠ. Προϋπόθεση για την τοποθέτηση εκπ/κών κι ΕΕΠ σε προγράμματα Παράλληλ. Στήριξης τυφλών μαθητών, ορίζεται επιπλέον των άλλων προσόντων η πιστοποιημένη γνώση της γραφής Braille. Άρα, ο Γιάννης θα μπορούσε να φοιτήσει σε ΔΣ του Ζωγράφου στη γειτονιά του, με Παρ. Στήρ. από ειδ. δάσκαλο (όπως γίνεται σήμερα με όλα τα τυφλά παιδιά χωρίς άλλο πρόβλημα) αντί να κάνει καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα. 4) Από τους μαθητές του 1ου Προγράμματος Ένταξης: ο Ν.Αποστολίδης (σημ. Μουσικός) εγγράφεται το 1990 στο Μουσικό Γ/Σ Παλλήνης (για 1η φορά τυφλός μαθητής) ενώ 3 χρόνια μετά η Α.Καρρά (σημ. Δικηγόρος) αποφοιτά από το Γ/Σ Αρσακείου Ψυχικού με το μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου! 5) Το 1999 πρωτοάνοιξαν οι πόρτες του Μουσ. Γυμν. Αλίμου για 3 τυφλούς μαθητές απόφοιτους 2ου ΔΣ Μοσχάτου με 2ετές πρόγραμμα ένταξης από τον κ. Λ.Καπίδη.

ΔημήτρηςΑ

Μην το συζητάς πολύ καλό μου παιδί ότι είσαι άριστος. Δεν είναι καλό στα χρόνια μας.

Άλαλος

Ένα μεγάλο μπράβο στον Μαθητή και στον Δάσκαλο του!!!!Και φυσικά σε όλο το σχολείο που στηρίζει τον μαθητή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ να πάει να πει ο μαθητής και όλα τα παιδιά στην VIP πτέρυγα Κορυδαλλού και στους Πολιτικούς και στις οικογένειες τους που έχουν στερήσει τις υλικές υποδομές και το έμψυχο δυναμικό απο την σχολική τους ζωή.Γιατί αν ζούσαν σε ανεπτυγμένες χώρες που οι πολιτικοί σέβονται τους πολίτες τους το μέλλον θα ήταν πολύ διαφορετικό. Συμφωνώ με τους υπόλοιπους σχολιαστές ότι τέτοια θέματα έχουν μεγάλη βαρύτητα για να είναι απλά σε μια στήλη όπως οι υπόλοιπες.

KORINA TOKA

Μας δίνεις ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ. Μπράβο! Μπράβο για τη δύναμή σου. Μπράβο για τη δύναμη των γονιών σου. Θανάση, Κατερίνα, συγχαρητήρια! Να είστε καλά και να τον αγαπάτε. Η αγάπη σας του δίνει αυτή τη δύναμη.

Σοφία Ορφανιώτη

Σοφία Ορφανιώτη Χίλια μπράβο στο Γιαννάκη για το ταλέντο του στη μουσική αλλά και για την επιμέλεια στα μαθήματά του. Αναμφίβολα θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα παιδιά με προβλήματα όρασης, να προσπαθούν ώστε να έχουν μια ζωή που δεν θα υστερεί σε τίποτε από αυτή των άλλων. Είναι αληθινός μαχητής!!!!

Q

Ερωτηση: Γιατι παντα γινεται θεμα μονο οταν ενα παιδι ειναι διαφορετικο απο τα αλλα? Ειτε Αλβανακι ειναι αυτο, ειτε τυφλο... Απο την στιγμη που τοσο ενθερμα καποιοι καταδικαζετε τον ρατσισμο, δεν θα πρεπε ολα τα παιδια να αντιμετωπιζονται το ιδιο, ειτε ειναι ΑΜΕΑ ειτε αλλης εθνικοτητας? Να κανετε θεμα σημαιοφορου για ολα τα παιδια, οχι μονο οταν το παιδι εχει κατι το ιδιαιτερο που το κανει να ξεχωριζει απο τα αλλα. Αυτη η διακριση δεν μπορει να θεωρηθει ως αρχη ρατσισμου?

προς Q

προφανως δεν καταλαβες οτι το να μην βλεπει ενα παιδι και να ειναι αριστουχος σε σχολειο ΜΗ τυφλων.... ειναι ΑΘΛΟΣ.- διοτι δεν βλεπει... και συναγωνιζεται τους βλεποντες.- ΔΕΝ ειναι ρατσισμος.- ειναι ΕΠΑΙΝΟΣ τον οποιον αξιζει.

ΠΟΛΟΝΥΦΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Μπραβο Γιαννακη εχειs τα ομορφοτερα ματια στον κοσμο . Σε αγαπάμε Δωροθεα , Γιαννηs, Θανασακηs .

20.20@

να τον χαιρεστε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ειναι αξιοθαυμαστος !!!!!!!!!!!!

Σοφία

Κατερίνα, είμαι η Σοφία από τούς Οδηγούς τού Καρέα. Είχα δίκιο που έλεγα στον Θανάση ότι αυτό το παιδί μιά μέρα θα σάς κάνει πολύ περήφανους. Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό βήμα.

προς πρωτο θεμα

αυτην την αναρτηση επρεπε να την ειχατε 1η στην στηλη Ελλαδα-τωρα δεν την βλεπουμε.- επιπλεον γραψαμε τοσα σχολια και τα κοβετε? γιατι ?? γιατι δεν τα εμφανιζετε ολα ???- ελεος δηλαδη αν σας ενοχλουν και τα καλα λογια ?- και γιατι ανα τακτα χρονικα διαστηματα κανετε φραγη ?? αυτο ειναι κουραστικο, αδικο, παρανοικο και φασιστικο.- ασεβεια για τους αναγνωστες. το ξερει ο θεμος οτι εμφανιζετε λαθος εικονα της εφημεριδος μειωνοντας τα σχολια στο 1/3 ?

INVADER

Αυτη η Ελλαδα λειπει!!!!!!!!!!!!

+

αν ηταν ολα τα παιδια σαν τον Γιαννη, δεν θα υπηρχαν προβληματα στα σχολεια!!!!! δεν θα ειχαμε ουτε bullying ΟΥΤΕ τιποτα κακο.!!!!!!!!!!!!!!!! και η κοινωνια μας θα ηταν καλυτερη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης