ΣΕΠΕ: Πρόστιμο σε πολυεθνική λόγω φυλετικής διάκρισης

ΣΕΠΕ: Πρόστιμο σε πολυεθνική λόγω φυλετικής διάκρισης

Ο Νιγηριανός εμφανίστηκε στην εταιρεία στην οποία είχε γίνει δεκτός μέσω mail, αλλά απορρίφθηκε λόγω χρώματος

ΣΕΠΕ: Πρόστιμο σε πολυεθνική λόγω φυλετικής διάκρισης
Νιγηριανός, νόμιμος κάτοικος Ελλάδας, έγινε επίσημα δεκτός, μέσω email, από πολυεθνική που λειτουργεί στη χώρα μας για θέση εργασίας/ επαγγελματικής κατάρτισης. Όταν παρουσιάστηκε, τη συμφωνημένη ημέρα και ώρα, για να αναλάβει υπηρεσία, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι τελικά ο ίδιος απορρίφθηκε για τη θέση.

Ο αλλοδαπός κάτοχος δελτίου Αιτήσαντος Άσυλο Αλλοδαπού, υπέβαλε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη και κατήγγειλε ότι ενώ επέδειξε στον υπεύθυνο την επιστολή αποδοχής του καθώς και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που του είχαν ζητηθεί, ο αναφερόμενος υποστήριξε ότι μόλις τον αντίκρισαν, δηλαδή εξαιτίας του χρώματός του, τον απέρριψαν χωρίς καμία εξήγηση. Παρά τις προσπάθειες του να λάβει από τον υπεύθυνο μια έγγραφη απάντηση ή σημείωμα που να αποδεικνύει ότι προσήλθε την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα για να αναλάβει υπηρεσία, αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρά τη σχετική παρέμβαση και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, στο οποίο επίσης είχε προσφύγει.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνοντας ότι η διαμαρτυρία του αναφερόμενου ήταν βάσιμη, υπό το πρίσμα του νόμου 3304/2005 περί μη διάκρισης για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, διαβίβασε την αναφορά του στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.), το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στον ιδιωτικό τομέα. Απαντώντας στο ΣΕΠΕ, η επιχείρηση αρνήθηκε ότι προέβη στην καταγγελλόμενη πράξη και ανέφερε ότι απέρριψε τον αλλοδαπό, όχι λόγω του χρώματος, αλλά επειδή καταργήθηκε η θέση. Ωστόσο, η απάντηση της επιχείρησης δεν συνοδευόταν από στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς της, σε αντίθεση με τα στοιχεία τα οποία είχε υποβάλει ο αναφερόμενος. Τελικά ο Συνήγορος του Πολίτη ενημερώθηκε από το ΣΕΠΕ ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 7.600 € στην επιχείρηση για παράβαση των διατάξεων του Ν. 3304/2005.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης