Καθολικό αίτημα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Καθολικό αίτημα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Ενημέρωσαν όλους τους εκπροσώπους των  κομμάτων

Το καθολικό αίτημα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, μετέφεραν  τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων που επισκέφθηκαν σήμερα το απόγευμα, ενώ αύριο θα καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος.

Ειδικότερα, η  συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αμέσως μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στη Βουλή, συνεκλήθη και συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Αφού μελέτησε το κείμενο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, η συντονιστική επιτροπή διέκοψε τη συνεδρίασή της και αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής το πρόεδρο της Ολομέλειας   Βασίλη Αλεξανδρή, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος επί του επίδικου νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της συντονιστικής συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ   Τάσο Κορωνάκη και τους εισηγητές-βουλευτές του κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή,  Αντ. Συρίγο και   Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ποταμιού   Στ. Θεοδωράκη, τον εισηγητή βουλευτή του Ποταμιού   Αλεξ. Χατζηδημητρίου και τον βουλευτή του κόμματος   Ιασ.Φωτήλα.

Ακολούθως η αντιπροσωπεία της συντονιστικής επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και είχε συνάντηση με την πρόεδρο του κόμματος   Φώφη Γεννηματά, παρουσία του εισηγητή στη Βουλή,   Ανδ. Λοβέρδου.

Η αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής επισκέφθηκε στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού   Δημ. Τζανακόπουλο, ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε και με τον εισηγητή της Ν.Δ στη Βουλή, βουλευτή Νικ. Δένδια.

Η συντονιστική πλέον του   αιτήματος για απόσυρση του   νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπέβαλε εναλλακτικά   συγκεκριμένες προτάσεις για διόρθωση των κραυγαλέων αστοχιών που περιέχει το σχέδιο και οι οποίες όχι μόνο δεν επιταχύνουν την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά τουναντίον, παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Αύριο η συντονιστική επιτροπή αφού παραστεί, το πρωί της   στη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Νομικός Κήρυξ vs Συριζοταλιμπάν

.........Διατηρείται σε ισχύ η διάταξη του 938 ΚΠολΔ που προβλέπει ξεχωριστή διαδικασία για την αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Εφόσον όμως η ανακοπή του αρ. 933 ΚΠολΔ δικάζεται με τα αρ. 686 επ. θα μπορούσε στα πλαίσια αυτά να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, και να καταργηθεί η παράλληλη αναστολή του 938 ΚΠολΔ και να αποφευχθεί η διπλή επιβάρυνση με δικαστικά έξοδα για την ανακοπή με την ίδια διαδικασία τόσο του αρ. 933 όσο και του αρ. 938.Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη στέρηση της δυνατότητας άσκησης ενδίκων μέσων έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 20, 87 παρ. 1 αλλά και 93 παρ. 3 (το οποίο προβλέπει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία) του Συντάγματος και προς τούτο εφόσον προκριθεί η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ως η ενδεδειγμένη για την εκδίκαση των ανακοπών θα έπρεπε κατεξαίρεση να προβλέπεται και η άσκηση του ένδικου μέσου της έφεσης.

Νομικός Κήρυξ vs Συριζοταλιμπάν

Άπασες οι ανακοπές οι οποίες περιλαμβάνονται στις διατάξεις της αναγκαστικής εκτέλεσηςεκδικάζονται πλέον αποκλειστικά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ούτως ώστε να συντημηθεί ο αναγκαίος για την έκδοση της απόφασης χρόνος να επιταχυνθεί και να είναι πλέον αποτελεσματική η επίλυση της διαφοράς, να περιοριστεί το κόστος προς όφελος του πολίτη. Στόχος είναι οι διαδικασίες να καταστούν ευέλικτες και να δοθεί η δυνατότητα στους δανειστές να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.Ένδικα μέσα δεν επιτρέπονταιμε την εξαίρεση όταν ο εκτελεστός τίτλος είναι συμβολαιογραφικό έγγραφο όπου εκεί λόγω του ότι δεν έχει δοθεί βήμα δικαστικής ακρόασης προβλέπεται η άσκηση ανακοπής ερημοδικίας και έφεσης.Όσον αναγκαία είναι όμως η επιτάχυνση της επίλυσης της διαφοράς εξίσου αναγκαία είναι η κατοχύρωση χωρίς εκπτώσεις, των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκομένων σε αυτήν. Με άλλα λόγια, ενώ για την επιδίκαση της απαίτησης του δανειστή, ο νομοθέτης έχει φροντίσει ώστε να τηρηθεί η προσήκουσα διαδικασία, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, για το σημαντικότερο στάδιο της εκτελεστικής διαδικασίας, ήτοι την ικανοποίηση της απαίτησής του από το πλειστηρίασμα, για την τελεσίδικη επιδίκαση της οποίας έχει προηγηθεί πολύχρονος και πολυδάπανος δικαστικός αγώνας, αρκείται στην πιθανολόγηση, δίχως δυνατότητα δευτεροβάθμιας κρίσης.Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ως γνωστόπροβλέπει πιθανολόγηση και λόγω της απουσίας του γραμματέα δεν τηρούνται πρακτικάενώ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να έχουν συνοπτική αιτιολογία. Περαιτέρω στο δικαιϊκό μας σύστηματα ασφαλιστικά μέτρα συναντώνται μόνο σε παρεμπίπτοντα διαδικαστικά θέματακαθώς στα ασφαλιστικά μέτρα των άρθρων 686 επ. ΚΠΟΛΔ με στόχο την εξασφάλιση του δικαιώματος ή την κάλυψη μίας επείγουσας ανάγκης μέχρις ότου επέλθει η οριστική επίλυση της διαφοράς.Πως λοιπόν είναι δυνατόν να μειωθεί το αποδεικτικό μέτρο, με τη θέσπιση πιθανολόγησης στην εκδίκαση των ανακοπών χωρίς τις εγγυήσεις της πλήρους διερεύνησης και απόδειξης των ισχυρισμών βάσει απλής πιθανολόγησης χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής σε ανώτερο δικαστήριο και κυρίως χωρίς την ενοποιητική και για αυτό κατευθυντήρια νομολογία του Αρείου Πάγου όταν εκεί θα έχουμε οριστική και μάλιστα αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς? Επίσης παρατηρείται το εξής παράδοξο από την πλευρά του νομοθέτη: Διατηρείται σε ισχύ η διάταξη του 938 ΚΠολΔ που προβλέπει ξεχωριστή διαδικασία για την αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας......

Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

(Συνέχεια κειμένου): που παρέχεται με τη δυνατότητα εκδίκασης της υποθέσεως, σε δεύτερο βαθμό, από ανώτερο από το δικάσαν δικαστήριο, το οποίο παρέχει αυξημένες εγγυήσεις για την προστασία του διαδίκου. Με την προτεινόμενη διαδικασίαστις δίκες των ανακοπών κατά το στάδιο της εκτέλεσης, όπου διακυβεύονται δικαιώματα περιουσιακής φύσεως σχετικά με το συνταγατικώς κατοχυρωμένοδικαίωμα στην κατοικία, παραβιάζεται κατάφορα η αρχή περί του κράτους δικαίου και η αρχή της δίκαιης δίκης, η οποία κατοχυρώνεται με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, (παν πρόσωπο έχει δικαίωμα όπως η υποθεσις του δικασθη δικαίως) διότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί ως δίκαιη η οριστική εκδίκαση που γίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό χωρίς τη δυνατότητα διόρθωσης ενδεχομένων λαθών με ένδικα μέσα και μάλιστα με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (!!!) η οποία προβλέπει πιθανολόγηση και δεν περιέχει διάγνωση του αμφισβητουμένου ουσιαστικού δικαιώματος, πόσω μάλλον ότανμε τις ισχύουσες διατάξεις, οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων έχουν συνοπτική μόνο αιτιολογία (στα όρια του αναιτιολόγητου). Σε κατακλείδα, ούτε ηθικό ούτε νόμιμο είναι να προβλέπεται το ένδικο μέσο της έφεσης για αστυνομικές παραβάσεις που τιμωρούνται με πρόστιμο, καθώς και για πταίσματα ή ιδιωτικές διαφορές αναφορικά με τους αγρούς (Σ 96 παρ. 2) ή για ασφαλιστικά μέτρα νομής και να μην προβλέπεται για τις δίκες των ανακοπών, στο ύστατο μάλιστα στάδιο, της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπου διακυβεύονται δικαιώματα περιουσιακής φύσεως σχετικά με το συνταγατικώς κατοχυρωμένοδικαίωμα στην κατοικία

Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις των διατάξεων του ΚπολΔ που προβλέπουν την εκδίκαση των ανακοπών που περιλαμβάνονται στις διατάξεις της αναγκαστικής εκτέλεσηςμε τη διαδικασία αποκλειστικά των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία προβλέπειπιθανολόγησηκαι δεν περιέχει διάγνωση του αμφισβητουμένου ουσιαστικού δικαιώματος και λόγω της απουσίας του γραμματέα δεν τηρούνται πρακτικάενώ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να έχουν συνοπτική αιτιολογία16 2 Ν. 4055/2012 ΚΠολΔ 691 5, Νόμος για τη Δίκαιη Δίκη, Αναιτιολόγητη η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, είναι φανερό ότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 20, 87 παρ. 1 αλλά και 93 παρ. 3 (το οποίο προβλέπει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία της απόφασης), αλλά και με τη διάταξη του άρθρου 6 παρ.1 εδ.α της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία κυρώθηκε για πρώτη φορά από την Ελλάδα με το Ν. 2329/1953 και εκ νέου με το Ν.Δ. 53/1974 και αποτελεί, κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού Ελληνικού Δικαίου και υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη εσωτερικού νόμου, κατά το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος. Περαιτέρω,το Σύνταγμα δεν παρέχει την εξουσία στον νομοθέτη να καταργήσειγενικά και αυθαίρετατα ένδικα μέσα και συνεπώς και την έφεση.Η εξουσία του αυτή περιορίζεται επί ορισμένου κύκλου διαφορών (ΣτΕ 3442/1978.ΝοΒ 27).Η κατάργηση του ενδίκου μέσου της έφεσης στις ανακοπές οι οποίες περιλαμβάνονται στις διατάξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης, οι οποίες εκδικάζονται αποκλειστικά με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, αποτελεί ουσιαστικά περιορισμό του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, δεδομένου ότι ο εν λόγω περιορισμός δεν συνάπτεται με τους σκοπούς της δίκης και δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και άρα δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου, της δίκαιης δίκης, της ισότητας, της αναλογικότητας και του σεβασμού της περιουσίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (Ε.Σ.Δ.Α.), στην έννοια της οποίας (περιουσίας)περιλαμβάνονται τα εμπράγματα δικαιώματα και όλα τα δικαιώματα περιουσιακής φύσεως όπως τα κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται στις δίκες των ανακοπώνοι οποίες περιλαμβάνονται στις διατάξεις της αναγκαστικής εκτέλεσης,με αποτέλεσμα να καταλύεται η αποτελεσματική άσκηση δικαστικής προστασίας που παρέχεται με τη δυνατότητα εκ

Θραξ

τι λετε τωρα ηρθαν και οι προστατες της δικαιοσυνης να διορθωσουν προσ οφελος των εργαζομενων τα κακως κειμενα.....ποιοι? οι δρακουλες της δικαιοσυνης που ειχαν δημιουργησει με τη βοηθεια ολων μια δικαιοσυνη λαστιχο για να εχουν να σου ρουφουν αιωνιως τα λεφτα σου.....δεν ξερω απο νομικα αλλα ξερω τους δικηγορους....οσα λεφτα εχεις τοσα πιο πολλα παραθυρακια σου βρισκανε....εαν δε τα δινεις με τη σεσουλα....την εχεις βγαλει καθαρη και συντομα....ειδαλλως σε εχει φαει η μαρμαγκα....οι δε δικες για να γινουν, εκει και εαν ειναι αστειο...εχεις ξεχασει και πως σε λενε...δεν ξερω αν το νομοσχεδιο ειναι καλο η κακο...αλλα για να αντιδρα αυτη η φαρα μαλλον καλο ειναι!

spyros

το νομοσχεδιο αυτο αν δεν εισαι δικηγορος ειναι δυσκολο να καταλαβεις ποσο κακο ειναι . ελπιζω να μην χρωστας σε τραπεζες γιατι θα το καταλαβεις συντομα.

ΙΩΑΝΝΑ

ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΡΕΞΑΝ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝ!!!!ΤΕΡΜΑ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΑΣ!!!

Δικηγόρος

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της συντονιστικής συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (...). ---> Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ποταμιού (...). ---> Ακολούθως η αντιπροσωπεία της συντονιστικής επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (...). Τώρα απάντησέ μου, άτομα με την δική σου νοημοσύνη είναι να λαμβάνουν αποφάσεις μαζί με τους υπόλοιπους ? Απλά τραγική

Kill Bill

Αν και δεν συμπαθώ την κάστα των δικηγόρων στη συγκεκριμμένη περίπτωση θα πω ότι έχουν δικιο. Η απονομή δικαιοσύνης κινδυνεύει και οι διατάξεις που προτάσσουν τις Τράπεζες έναντι Δημοσίου και εργαζομένων έχουν φτιαχτεί για να ωφελήσουν είτε τους κατόχους των τιτλοποιημένων δανείων (funds και ΕΚΤ) είτε τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Δεν είναι δυνατόν ΙΚΑ, Εφορία κλπ (που αφορούν το σύνολο του Ελληνικού λαού) να μπαίνουν μετά απο τα συμφέροντα των τραπεζών. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας αλλά εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς ιδιωτών.

Μητσακλας

ΟΟΟΟΟΟΟΧΙ... Θα χάσετε και εσείς παραδάκια αγαπητοί δικαστικοί!!! Αφου την αστική δικαιοσύνη, έτσι και αλλιώς, τυποποιημένα την ασκείτε.. Τώρα σας έπιασε ο πόνος;;;Α να χαθείτε

Κωστας

Να δουμε πως θα τους σταματησετε εαν ξεκινησουν αποχης διαρκειας.Θα έπρεπε ο νεος κωδικας να εχει διαταξη που απαγορευει την αποχη στους δικηγορους.Οπως δεν νοειται η απεργια στο δικαστη με την αιτιολογία οτι δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία του υπερτατου αγαθού της δικαιοσυνης, το ιδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους συλειτουργούς (οπως θέλουν να ονομάζονται) της δικαιοσύνης δικηγορους

Δικηγοράκος

Θα κάνουμε μία τρύπα στο νερό, όπως πάντα. Δεν βλέπεις οτι είμαστε ανύπαρκτοι συνδικαλιστικά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naxos

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται τόσο παλαιά πολιτισμική δραστηριότητα στο Κεντρικό Αιγαίο, κατά τη Μέση Πλειστόκαινο περίοδο - Νέα δεδομένα δείχνουν πως το Αιγαίο ήταν προσβάσιμο στους αρχαϊκούς και πιο σύγχρονους ανθρώπους δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως

6