Τι λένε οι πολίτες για τα παράλογα με τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Τι λένε οι πολίτες για τα παράλογα με τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Οι νέες αυξήσεις θα μας κάνουν να σκεφτόμαστε ακόμα και το ψωμί που παίρνουμε, όμως είναι θυσίες που πρέπει να τις κάνουμε», τονίζουν μιλώντας στο protothema.gr

Τι λένε οι πολίτες για τα παράλογα με τον ΦΠΑ στα τρόφιμα
Eκατοντάδες βασικά είδη διαβίωσης από σήμερα, Δευτέρα, 20 Ιουλίου, πέρασαν από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν κατά 9% με τις ανατιμήσεις να είναι «τσουχτερές» για την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. 

Ενδεικτικά, στα είδη διατροφής που μετατάσσονται άμεσα κι ακριβαίνουν είναι το μοσχαρίσιο κρέας, η ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι, η ρίγανη, ο καφές, το κακάο, τα αλλαντικά, τα ζαχαρώδη και τα ζαχαρωτά, τα πατατάκια, το ποπ κορν,  τα γαριδάκια, οι τσίχλες, τα κράκερ, τα μπαχαρικά, το προψημένο ψωμί και το ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές-παξιμάδια, τα ηλιέλαια, τα σογιέλαια, τα καλαμποκέλαια,  οι λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες κ.λπ.), οι κονσέρβες, οι τοματοπολτοί, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα ποτά, αλλά και τα προμαγειρεμένα φαγητά. 

Από τον νόμο 4334/2015, όμως, δεν λείπουν τα παράλογα! Για παράδειγμα, όταν θα ζητάει κάποιος κιμά μισό από μοσχάρι και μισό από χοιρινό κρέας, από σήμερα το ζύγι είναι αυτό που θα καθορίσει αν θα το πληρώσει με ΦΠΑ 13% ή 23%! Με βάση το νόμο, αν ο κιμάς αποτελείται από πάνω από 50% χοιρινό κρέας, τότε ο ΦΠΑ είναι στο 13%, ενώ  αν είναι λιγότερο το ποσοστό του χοιρινού, ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%. Αν κάποιος, πάντως, πάρει μόνο μοσχαρίσιο κιμά ο ΦΠΑ είναι 23%.


Κλείσιμο


Άλλο παράλογο είναι και τα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια. Αν έχουν μόνο κρέας επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν έχουν και πιπεριές ή είναι αλατισμένα, τότε ο ΦΠΑ είναι 23% κι αυτό παρότι αν οι πιπεριές πουληθούν ξεχωριστά έχουν ΦΠΑ 13%! Τα μακαρόνια, από την άλλη, από σήμερα έχουν ΦΠΑ 13% ενώ τα τορτελίνια, που περιέχουν γέμιση, κοστολογούνται με 23%.

Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, επίσης, έχουν ΦΠΑ 13%. Αν, εντούτοις, είναι αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως και αλεύρια και σκόνες αυτών, ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%. Κι ο κατάλογος με τα παράλογα δεν σταματά εδώ.

Το protothema.gr επισκέφθηκε διάφορα σούπερ μάρκετ της Αττικής και συνομίλησε με τον κόσμο, που ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης έχει δει τον μισθό του ή τη σύνταξή του να μειώνεται δραματικά, κι όπως τόνισαν οι πολίτες «οι νέες αυξήσεις θα μας κάνουν να σκεφτόμαστε ακόμα και το ψωμί που παίρνουμε, όμως είναι θυσίες που πρέπει να τις κάνουμε».

«Σίγουρα θα κόψω από αυτά τα οποία αγόραζα πριν τις αυξήσεις, όμως, στα βασικά ήδη όσο κι αν πάνε δε μπορείς να κάνεις περικοπές», δήλωσε στο protothema.gr πολίτης, ενώ άλλος σχολίασε πως «έτσι που έκαναν πρέπει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Δεν γίνεται αλλιώς». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης