LIVE

Κορωνοϊός

Ισως δεν είναι στο νέο πολυνομοσχέδιο η φορολόγηση των αγροτών, λέει ο αν. υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ισως δεν είναι στο νέο πολυνομοσχέδιο η φορολόγηση των αγροτών, λέει ο αν. υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

«Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου» σημειώνει ο κ. Αποστόλου 

«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου» σημειώνει ο κ. Αποστόλου και προσθέτει: «Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως μέχρι σήμερα. Βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό "ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία", καταλαβαίνετε ότι ήταν μονόδρομος. Ομως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν. Επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε τη φετινή χρονιά ούτε τη επόμενη επιπλέον θα υπάρξουν -από αυτές που μέχρι σήμερα υπάρχουν- δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο… 'Εχουμε τον χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν.'Ομως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία να κρατήσουμε έναν χώρο, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε».
   

Ο κ. Αποστόλου που βρίσκεται στη Νεάπολη Λακωνίας για να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στην αγροτική παραγωγή, τόνισε ότι έχουν καεί «γύρω στα 40 χιλιάδες στρέμματα δασικές εκτάσεις, γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα κυρίως με ελαιόδεντρα. …Οι πληγές είναι γενικότερες όμως, είναι περιβαλλοντικές, είναι αγροτικές βεβαίως έχουν και άμεση σχέση με τον τουρισμό».
   
«Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος για να ανακουφίσουμε αλλά και κυρίως για να δούμε και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει και να βρούμε λύση για τους κτηνοτρόφους και αφού εξατομικευτούν οι ζημιές που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, να δούμε το μεγάλο κομμάτι της προστασίας της Νεάπολης από τις αποψιλώσεις. Πρόκειται για καταστροφή μεγάλη στις δασικές εκτάσεις, να δούμε εκεί μέσα από διαδικασίες την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή ειδικών φραγμάτων στις πληγείσες δασικές περιοχές και το πως θα προστατέψουμε την περιοχή» σημειώνει ο κ. Αποστόλου.
   
   
Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
   
   
Ερ.: Κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Βρίσκεστε στη Νεάπολη Λακωνίας για να έχετε μια πρώτη εικόνα των καταστροφών από τις πυρκαγιές. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είχαμε περίπου 100 πύρινα μέτωπα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή;
   
Απ.: Κοιτάξτε, να σας πω ότι πανελλήνια εικόνα ακόμα δεν μπορώ να έχω, για τον απλούστατο λόγο ότι πάρα πολλές από τις φωτιές ακόμη δεν έχουν τελειώσει, είναι σε εξέλιξη, αλλά και δεν είναι εύκολο μέσα σε μία ή δύο μέρες να έχω την εικόνα. Στην περίπτωση της Λακωνίας, επειδή θα έλεγα είναι η χαρακτηριστικότερη όσον αφορά τον αγροτικό χώρο, έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα πρέπει -σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση- να έχουν καεί γύρω στα 40 χιλιάδες στρέμματα δασικές εκτάσεις, γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα κυρίως με ελαιόδεντρα. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ζήτημα με τις 20 κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν καταστραφεί ζωοτροφές, ένας στάβλος, δυο-τρεις αποθήκες, αλλά επειδή πρόκειται να επισκεφτώ και να έχω μια πιο λεπτομερή θα έλεγα προσέγγιση, να πούμε ότι στη Νεάπολη οι πληγές είναι γενικότερες, είναι περιβαλλοντικές, είναι αγροτικές, βεβαίως έχουν και άμεση σχέση με τον τουρισμό».
   
Ερ.: Είναι μια αγροτουριστική περιοχή…
   
Απ.: «Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος για να ανακουφίσουμε, αλλά και κυρίως για να δούμε και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει και να βρούμε λύση για τους κτηνοτρόφους και αφού εξατομικευτούν οι ζημιές που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, να δούμε το μεγάλο κομμάτι της προστασίας της Νεάπολης από τις αποψιλώσεις. Πρόκειται για καταστροφή μεγάλη στις δασικές εκτάσεις, να δούμε εκεί μέσα από διαδικασίες την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή ειδικών φραγμάτων στις πληγείσες δασικές περιοχές και το πως θα προστατέψουμε την περιοχή για τις επόμενες μέρες. Γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό».
   
Ερ.: Από πλημμύρες τον χειμώνα…
   
Απ.: Ακριβώς, επειδή είναι η γεωμορφολογία τέτοια και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχουμε τέτοιες καταστάσεις, πρέπει να τις προφτάσουμε.
   
Ερ.: Κύριε υπουργέ, χρήματα υπάρχουν για όλες αυτές τις αποκαταστάσεις των ζημιών;
   
Απ.: Και τα κοστολόγια αυτών που σας είπα δεν είναι μεγάλα, αλλά θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε και μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατευθύνουμε προς τα εκεί και αυτές τις ζημιές. Πιστεύουμε ότι και με συναίνεση για μερικά κονδύλια, κυρίως, που έχουν σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι δύσκολες καταστάσεις, με βάση και τις δημοσιονομικές ανάγκες όλοι καταλαβαίνουν -και οι αγρότες και όλος ο κόσμος- σε τι δύσκολη κατάσταση βρισκόμαστε, αλλά πρέπει όμως κάτι να κάνουμε για να ανακουφίσουμε τον κόσμο.
   
Ερ.: Κύριε υπουργέ, γενικότερα η χώρα από σήμερα έχει μπει σε μια νέα φάση μετά την πρώτη ψήφιση των προαπαιτοούμενων για τη συμφωνία. Την Τετάρτη έχουμε, επίσης, μια άλλη δύσκολη, θα έλεγα, για την κυβέρνηση ψηφοφορία στη Βουλή όπου θα τεθούν τα φορολογικά θέματα για τους αγρότες.
   
Απ.: Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Στη ρύθμιση της Τετάρτης, πολύ πιθανό να μην υπάρχει στο νομοσχέδιο αναφορά στο φορολογικό των αγροτών, δεδομένου ότι είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις, που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, να δούμε πως θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου. Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως μέχρι σήμερα. Βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι, μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό "ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία", ήταν μονόδρομος. Ομως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν. Επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε τη φετινή χρονιά ούτε τη επόμενη επιπλέον θα υπάρξουν -από αυτές που μέχρι σήμερα υπάρχουν- δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο… 'Εχουμε τον χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πως θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν.'Ομως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία να κρατήσουμε έναν χώρο, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε.
   
Ερ.: Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση. Θα καταθέσετε ή σχεδιάζετε να καταθέσετε το περιβόητο πια για όλους σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στην πρωτογενή παραγωγή;
   
Απ.: Βεβαίως, μέχρι τέλος Ιουλίου το έχουμε έτοιμο στα πλαίσια του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης γιατί είναι το μοναδικό έτσι, δεν έχουμε άλλο εργαλείο τουλάχιστον για τις επενδυτικές δραστηριότητες του χώρου, μακάρι να είχαμε δυνατότητα δημοσίων επενδύσεων, αλλά αυτό θα το έχουμε ολοκληρώσει και θα το έχουμε καταθέσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης