Στις 7 Σεπτεμβρίου η πρώτη δίκη του Αλεξ Ρόντου

Στις 7 Σεπτεμβρίου η πρώτη δίκη του Αλεξ Ρόντου

Θα δικαστεί για απιστία σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ ύψους 9 εκατ. ευρώ -Στο εδώλιο ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, φερόμενος ως εμπνευστής του σχεδίου «ασημένια δραχμή» - Τι υποστηρίζει διπλωμάτης - συγκατηγορούμενος του Αλεξ Ρόντου, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ

Στις 7 Σεπτεμβρίου η πρώτη δίκη του Αλεξ Ρόντου
Μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που «χαρτογραφήθηκε» μάλιστα ως σκάνδαλο ολκής με έντονες πολιτικές διαστάσεις- αυτή που αφορά στις σκοτεινές και αμφιλεγόμενες χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην Ελλάδα - οδηγείται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις δικαστικές αίθουσες. Πρόκειται για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» με βασικό κατηγορούμενο έναν γνώριμο στις δικαστικές αρχές πρόσωπο: Τον κ. Άλεξ Ρόντο, άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου αλλά και εκ των βασικών εμπνευστών, σύμφωνα με το δια ταύτα  άλλης έρευνας της Δικαιοσύνης, του περιβόητου σχεδίου «ασημένια δραχμή».

Στο εδώλιο για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ συνολικού ποσού 9 εκατ. ευρώ θα καθίσουν επτά ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ένας μάλιστα εξ αυτών, ο κ. Νικόλας Τσαμαδός πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία, προσέφυγε στο Συμβουλίο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση με την οποία τέθηκε σε αργία, ακριβώς λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ήταν Φεβρουάριος του 20014 όταν η υπόθεση της «αμαρτωλής» ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Απονακροθέτησης» έβλεπε το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνες της οικονομικής αστυνομίας σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές.

Όπως διαπιστώθηκε πακτωλός τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκε παράνομα στη συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία είχε ως αποστολή της, την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο. Τα κονδύλια διατέθηκαν στην ΜΚΟ το διάστημα 2000 - 2004, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, που δικαιολογεί χρηματοδότηση 100% έργου από το ΥΠΕΞ μόνο όταν συντρέχουν προϋποθέσεις ανθρωπιστικής κρίσης.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εμπλοκή του κ. Ρόντου στην όλη υπόθεση έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκονταν στο υπουργείο Εξωτερικών την περιόδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διεύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (υπάγεται στο ΥΠΕΞ), της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ. Στο πλαίσιο της ανάκρισης πάντως ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη.

<Δεύτερο> όνομα στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, είναι αυτό του δημοσιογράφου προέδρου της ΜΚΟ Κωνσταντίνου Τζεβελέκου, ο οποίος μετά τη απολογία του στις ανακριτικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση είχε κριθεί προφυλακιστέος.

Οι κατηγορουμένοι και το ΣτΕ

Εκτός από τους Αλεξ Ρόντο και Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμη η σύζυγος του κατηγορούμενου δημοσιογράφου Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη, οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι τότε υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση, με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Επιπλέον, ο Κ. Τζεβελέκος και οι σύζυγός του θα δικαστούν για οπλοκατοχή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους εκτός από το αδίκημα της απάτης θα δώσουν ακόμη εξηγήσεις και για τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης.

Μάλιστα, ο Ν. Τσαμαδός με αίτηση που κατέθεσε στο ΣτΕ ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών με την οποία τέθηκε σε δυνητική αργία από τα καθήκοντά του ως πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλίας. Όπως υποστηρίζει, η υπουργική απόφαση είναι παράνομη και αντισυνταγματική καθώς ελήφθη ενώ το Ανώτατο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος να τεθεί σε δυνητική αργία.

«Εξάλλου» επισημαίνει ο Έλληνας διπλωμάτης μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα έως την εκδίκαση της υπόθεσης στις 7 Σεπτεμβρίου από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οπότε και θα αποφανθεί η ποινική δικαιοσύνη για το βαθμό της εμπλοκής του. «Τι νόημα έχει η γνώμη του πειθαρχικού συμβουλίου αν δεν γίνει σεβαστή η άποψη της πλειοψηφίας;» διερωτάται στην αίτησή του ο Ν. Τσαμαδός για να αναφέρει στη συνέχεια ότι έχει τρία παιδιά να σπουδάσει και ότι σε περίπτωση απόλυσης του από το διπλωματικό σώμα και μάλιστα στο παρά ..πέντε, όπως λέει, της συνταξιοδότησής του, ο ίδιος και η οικογένειά του θα χάσουν κάθε οικονομικό πόρο.

Ο Ρόντος και η «ασημένια δραχμή»

Πάντως η υπόθεση με την ΜΚΟ και την παράνομη χρηματοδότησή της με 9 εκατ. ευρώ, δεν είναι η μόνη που φέρνει αντιμέτωπο τον Άλεξ Ρόντο με την ελληνική δικαιοσύνη. Έπειτα από μαραθώνια έρευνα την οποία διενήργησε ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρη Φούκας για το θέμα των υποκλοπών μελών της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και το σχέδιο «Πυθία 1», ο Αλεξ Ρόντος εμφανίζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο περιβόητο σχέδιο «ασημένια δραχμή».

Όπως προέκυψε από την την καταγραφή των τηλεφωνημάτων ο κ. Ρόντος το 2012 συνομιλεί τακτικά με ένα πρόσωπο το οποίο τον ενημερώνει για τις ενέργειες του που είχαν ως αποτέλεσμα την έλευση στην Ελλάδα του μεξικανού επιχειρηματία Julio Salinas Price. Πρόκειται για σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργυρού που επισκέφθηκε τη χώρα μας «με σκοπό την προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης