Φαρμακοποιοί Vs φαρμακαποθηκάριων για τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα

Φαρμακοποιοί Vs φαρμακαποθηκάριων για τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιού, οι φαρμακαποθήκες συνεχίζουν να βάζουν πλαφόν στον αριθμό των συσκευασιών που δίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς προκειμένου να προμηθεύσουν εγκαίρως - Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών αρνούνται κατηγορηματικά τις καταγγελίες φαρμακοποιών για πλαφόν στις παραγγελίες και απαίτηση μετρητών

Φαρμακοποιοί Vs φαρμακαποθηκάριων για τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα
Μετ´εμποδίων (συνεχίζει να) γίνεται η τροφοδοσία της αγοράς σε φάρμακα. 

Η διασφάλιση της επάρκειας αλλά και της ομαλότητας στη διαδικασία τροφοδοσίας παραμένει ζητούμενο τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και για τους φορείς του φαρμάκου, με τους φαρμακοποιούς να... πρωτοστατούν στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο προέδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος είχε το πρωί της Πέμπτης αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας -συγκεκριμένα με τον γενικό γραμματέα κ. Γιάννη Μπασκόζο, καθώς και με τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Μάλιστα, ο ΠΦΣ είχε συγκαλέσει σημέρα και σύσκεψη όλων των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων, δηλαδή τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιριών, στα γραφεία του, ωστόσο αποφασίστηκε η σύσκεψη να πραγματοποιηθεί τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αριστοτέλους, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον έλεγχο της τροφοδοσίας της αγοράς αλλά και οι αυστηρές προειδοποιήσεις προς πάσα κατεύθυνση ότι «θα τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνίδια με την υγεία και τη θεραπεία των Ελλήνων πολιτών» δεν αρκούν πλέον.

Φαρμακοποιοί: Προβληματικός κρίκος της αλυσίδας οι φαρμακαποθήκες

«Φαρμακαποθήκες συνεχίζουν να βάζουν πλαφόν στον αριθμό των συσκευασιών που δίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς προκειμένου να προμηθεύσουν εγκαίρως. Ο ΠΦΣ έχει συγκεκριμένα στοιχεία να καταγγείλει και φυσικά να παραδώσει στο υπουργείο Υγείας σχετικά με αυτο το ζήτημα που δυσχεραίνει σημαντικά την τροφοδοσία με φάρμακα» λεει στο
protothema.gr ο κ. Λουράντος.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη και τον Εθνικό Οργανισμό
Φαρμάκων (ΕΟΦ), διότι δεν τους δίνει στοιχεία σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων το κρίσιμο αυτο διάστημα.

«Εμείς ως φαρμακοποιοί εισπράττουμε όλη την αγωνία των Ελλήνων ασθενών σε αυτήν την κρίσιμη φάση και προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε. Τους καθησυχάσουμε, τους εξηγούμε γιατι δεν πρεπει να στοκάρουμε φάρμακα και κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να βρούμε τα φαρμακα που χρειάζονται. Δεν αρκεί όμως μονο αυτο. Εμείς είμαστε ο τελευταίος κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και οι άλλοι» λεει ο κ. Λουράντος.

Φαρμακαποθήκες: Δεν δημιουργούμε εμείς πρόβλημα στην τροφοδοσία

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών αρνούνται κατηγορηματικά τις καταγγελίες φαρμακοποιών για πλαφόν στις παραγγελίες και απαίτηση μετρητών και υποστηρίζουν πως «όποιος έχει στοιχεία συγκεκριμένα να τα καταγγείλει αρμοδίως, ειδάλλως μπορεί να του καταλογιστούν μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού».

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, με ανακοίνωσή του διαψεύδει «καταγγελίες για αίτημα πληρωμής των παραγγελιών φαρμακοποιών τοις μετρητοίς, καθώς στη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων, συμφωνήθηκε ταυτόχρονα η τήρηση των συνήθων όρων λειτουργίας της αγοράς τόσο ως προς τις πιστώσεις όσο και ως προς τις ποσότητες που παραδίδονται». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οι φαρμακαποθήκες είναι-ίσως- οι μόνοι που τήρησαν απαρέγκλιτα αυτή τη συμφωνία» και «δείχνει» ως υπαίτιο για τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τον άλλο κρίκο της, εκείνον που περιλαμβάνει τις φαρμακευτικές εταιρίες: «όταν η υπέρβαση ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο των παραγγελιών, τότε παρατηρείται πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω ανάλογων περιορισμών που δέχονται οι φαρμακαποθήκες από τη φαρμακευτική βιομηχανία».

Αναφορικά με τις παράλληλες εξαγωγές, οι φαρμακοποθηκάριοι υποστηρίζουν ότι από την επομένη της ανακοίνωσης για το δημοψήφισμα με κατεπείγουσα επιστολή του κλάδου προς ολα τα μέλη συστήθηκε άμεσος περιορισμός στις παράλληλες εξαγωγές, γεγονός που έγινε σεβαστό από τις φαρμακαποθήκες και τηρήθηκε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης