Δίστομο: Εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από το ολοκαύτωμα

Δίστομο: Εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από το ολοκαύτωμα

Διατήρηση της μνήμης και συνέχεια στη διεκδίκηση αποζημιώσεων είναι τα μηνύματα των παρευρισκομένων φορέων

Δίστομο: Εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από το ολοκαύτωμα
Τη βούλησή τους ότι προχωρούν στην διατήρηση της μνήμης των ολοκαυτωμάτων υπογράμμισαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, στο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Δίστομο, από «οφειλόμενο καθήκον και τιμή προς τους εκτελεσθέντες» της περιοχής.

Το διοικητικό συμβούλιο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», που στόχο έχει και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, τόνισε τη συνεργασία με το Εθνικό συμβούλιο για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και υπογράμμισε τη στήριξη του στις σχετικές πρωτοβουλίες της Βουλής και της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μίλησε στο δ.σ. η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός, η οποία ενημέρωσε για την τελευταία και βασικότερη εξέλιξη που έχει υπάρξει στο θέμα αυτό και είναι η έκδοση απόφασης από το Συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης, με βάση την οποία «δημιουργείται βάσιμα η ελπίδα ότι οι ατομικές αποζημιώσεις που κατά κάποιον τρόπο θεωρούνταν παγωμένες, να επανεκκινηθούν». Η κ. Σταμούλη τόνισε επίσης ότι γίνεται μια κίνηση ώστε να βρεθούν κατατεθειμένες αγωγές από δημότες, ενώ τόνισε την ανάγκη επανασύστασης ενός τέτοιου αρχείου.

Εξάλλου ανέφερε ότι το θέμα των αποζημιώσεων «δεν το θυμηθήκαμε τώρα». «Οι πολεμικές επανορθώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα από τη Γερμανία είναι απαιτήσεις οι οποίες υφίστανται και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες από το 1946, έχουν δε, οριστικοποιηθεί με συνδιάσκεψη στο Παρίσι. [...] Είναι πράγματα τα οποία μας οφείλονται από το 1946, αλλά με μεγαλοθυμία και γενναιόδωρα η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα μαζί το 1953, "φιλοδώρησε" την Γερμανία με μια αναστολή, η οποία έληξε το 1990», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Παράλληλα, υπογράμισε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό: «Πρόκειται για μια ηθική οφειλή, η αναγνώριση της οποίας προηγείται της οποιαδήποτε υλικής καταβολής και υλικής αποζημίωσης, τη οποία ούτως ή άλλως το διεθνές δίκαιο μας αναγνωρίζει», είπε η κ. Σταμούλη.
Κλείσιμο

Την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Ιταλός δικηγόρος Γιοάκιμ Λάου, ο οποίος πρόσθεσε ότι και δικηγόροι στη Γερμανία επιχειρηματολογούν πια κατά του γερμανικού κράτους, με βάση το διεθνές δίκαιο. «Ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει αποζημιώσεις όταν έχει καταπατήσει το εθνικό δίκαιο. Το ότι το εθνικό δίκαιο έχει καταπατηθεί στο Δίστομο είναι περιττό να το συζητήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τις πόλεις Διστόμου, Βιάννου, Δελφών, Δωδώνης, Δωρίδας, Καντάνου, Κομμένου, Πέλλας, Πυλαίας, Σουλίου και Ζαγορίου. Παρευρέθηκε επίσης και ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς.

Εξάλλου, το απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών της σφαγής, στο μαυσωλείο του Διστόμου. 
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 71 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο θα κορυφωθούν αύριο, 10 Ιουνίου. Το «παρών» αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης