Μαθητές από την Κέρκυρα έφτιαξαν εφαρμογή για να μη χάνεται ποτέ κανένα παιδί

Τι είναι το «Never Lost» και πώς λειτουργεί – Κίνητρό τους ήταν να βοηθήσουν μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του νησιού – Ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό για την συγκεκριμένη εφαρμογή

Τέσσερις καθηγητές Πληροφορικής και πολύ καλοί φίλοι, ο Νίκος Αλεξάκης, ο Σπύρος Θύμης, ο Ευάγγελος Σιώτος κι ο Σωτήρης Φωτίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα σχολεία στα οποία εργάζονται κι έφτιαξαν μαζί με τους μαθητές τους μία εφαρμογή, που βοηθάει τα παιδιά να ειδοποιήσουν τους γονείς τους σε περίπτωση που χαθούν.Η ιδέα για να φτιάξουν από κοινού με τους μαθητές τους ένα application γεννήθηκε όταν οι τέσσερις τους έπιναν καφέ στην παλιά πόλη της Κέρκυρας κι αντάλλαζαν απόψεις ως προς το πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, χρησιμοποιώντας ό,τι τελευταίο υπάρχει στο πεδίο της Πληροφορικής. Κάθε ιδέα, όμως, χρειάζεται κι ένα κίνητρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κίνητρό τους ήταν μέσω μίας εφαρμογής να βοηθήσουν τα παιδιά με ειδικές ικανότητες, νοητική υστέρηση και πολυαναπηρίες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κέρκυρας. Κάπως έτσι, με πολλή δουλειά και κέφι δημιουργήθηκε η εφαρμογή «Never Lost», που είναι δωρεάν και διαθέσιμη στο Google Play Store για συσκευές με λογισμικό Android με την ελπίδα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλα τα παιδιά της Ελλάδας.Οι καθηγητές Πληροφορικής Νίκος Αλεξάκης, Σπύρος Θύμης, Ευάγγελος Σιώτος, Σωτήρης Φωτίου

«Είμαστε τέσσερις καθηγητές Πληροφορικής που συνεργαστήκαμε μαζί με τα σχολεία και τους μαθητές μας, για να φτιάξουμε αυτή την εφαρμογή. Ο ένας από εμάς εργάζεται και στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κι η ιδέα ήταν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε καταρχήν με κάποιο τρόπο αυτά τα παιδιά. Εξηγήσαμε στους μαθητές μας ποια είναι η καθημερινότητα αυτών των παιδιών και πώς εμείς μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι, ώστε να βοηθήσουμε. Τα ίδια τα παιδιά κατέληξαν στην ιδέα του πώς να φτιαχτεί το “Never Lost” και στο τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η εφαρμογή», λέει στο protothema.gr ο Νίκος Αλεξάκης.

«Στην ουσία όλα τα έκαναν οι μαθητές μας. Για το “Never Lost” συνεργάστηκαν η Γ’ Γυμνασίου του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών Κέρκυρας, η Β’ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ. Κάτω Κορακιάνας κι οι τάξεις της Α’ Λυκείου στο 2ο και στο 4ο Γ.Ε.Λ. Κέρκυρας. Για να εντάξουμε το σχέδιο δημιουργίας της εφαρμογής στις διδακτικές ώρες του μαθήματος της Πληροφορικής κάθε σχολείο ανέλαβε κι ένα συγκεκριμένο ρόλο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να την φτιάξουμε κι από τις αρχές Μαΐου έχει τεθεί σε λειτουργία», προσθέτει ο κ. Αλεξάκης.Mαζί με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην παρουσίαση της εφαρμογής

«Είναι μία πολύ απλή εφαρμογή στη χρήση και δε χρειάζεται για να τη χρησιμοποιήσει κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κινητό να διαθέτει GPS κι Ίντερνετ. Το μόνο που έχει να κάνει ένας γονέας ή κηδεμόνας είναι να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του παιδιού και στις ρυθμίσεις να δώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, ώστε να λαμβάνει εκεί τις ειδοποιήσεις. Αφού κατεβάσει την εφαρμογή, δύο κλικ αρκούν. Το ένα για να ανοίξεις την εφαρμογή και το άλλο για να εκτελέσεις μία από τις έξι εντολές που δίνονται. Συγκεκριμένα, όταν ανοίγεις την εφαρμογή, εμφανίζονται έξι μεγάλα κουτάκια με μηνύματα σε κεφαλαία κι ευανάγνωστα γράμματα. Σε αυτά κανείς διαβάζει τα εξής: "πάρε τηλέφωνο", "στείλε μήνυμα", "δες τη θέση σου", "στείλε τη θέση σου με μήνυμα", "στείλε τον χάρτη της θέσης σου"», εξηγεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής ο κ. Αλεξάκης, προσθέτοντας πως, «όταν το παιδί πατήσει στην εικόνα "πάρε τηλέφωνο", μιλάει με τη μητέρα του. Αν πατήσει, "στείλε μήνυμα" θα σταλεί αυτόματα μήνυμα το οποίο είναι ήδη γραμμένο και αναφέρει "έχω χαθεί". Αν βρεθεί σε πανικό, πατώντας το εικονίδιο της θέσης, έρχεται στο κινητό των γονιών του, ένα χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του».Φυσικά, το «Never Lost» παρουσιάστηκε πρώτα στα παιδιά που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της εν λόγω εφαρμογής. Σε μία ιδιατέρως συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κέρκυρας γονείς, μαθητές και καθηγητές ενθουσιάστηκαν με την εφαρμογή. «Ήταν μια εκδήλωση που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ήταν πολύ χαρούμενα και τα δικά μας παιδιά είδαν από κοντά σε ποιους απευθυνόταν και χάρηκαν που βοήθησαν στο να γίνει έστω και λίγο η ζωή τους καλύτερη»¸ τονίζει ο κ. Αλεξάκης.Αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως, το «Never Lost»  παρουσιάστηκε σε συνέδριο Πληροφορικής στην Καστοριά και ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό για αυτή την εφαρμογή. Τέλος, σε μία περίοδο συνεχούς απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, το «Never Lost»  αποδεικνύει εμπράκτως ότι το Δημόσιο Σχολείο πραγματικά μπορεί και δημιουργεί.Η εφαρμογή αυτή, συνεπώς, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αλλά ένα απλό κίνητρο μακριά από τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της ελληνικής εκπαίδευσης, για να εμπνευστούν καθηγητές και μαθητές κι από κοινού να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο κι ιδιαιτέρως χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους, μετατρέποντας τη στείρα γνώση σε διασκέδαση και σε βαθιά εμπειρία μάθησης.


Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.epalkerkyras.com/neverlost/index.html
Facebook https://www.facebook.com
Twitter https://twitter.com/neverlostapp


Τι λένε οι μαθητές για την εφαρμογή που έφτιαξαν
Πώς λειτουργεί το «Never Lost»
ΣΧΟΛΙΑ (11)

Τα πραγματικά συγχαρητήρια

ανήκουν στο πρώτοθεμα, το οποίο είναι και το μοναδικό ειδησιογραφικό site που δεν τολμάει να αναφέρει ότι καθηγητής στην Κέρκυρα διδάσκει σε παιδιά ότι ο Κολοκοτρώνης έσφαξε γυναικόπαιδα. Φαίνεται ότι το γεγονός ότι γεμίσατε με δεξιούς πατριώτες εκεί στη ΝΔ, όπως ο Ταστόπουλος, σας έχει αγχώσει λιγο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ, ΜΑΘΗΤΕΣ & ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΕΞΥΠΝΑΔΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΘΕΛΗΣΗ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ !!!!! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΝΙΩΘΩ ΕΥΓΝΩΜΩΝ !!!!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΙΟΣ

Συγχαρητήρια για την ιδέα και ακόμα περισσότερο για την επιμονή και τη δουλειά σας να το υλοποιήστε. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιόνιο Πανεπιστημίου είναι δίπλα σας για υποστήριξη και βοήθεια στο μέλλον. Είστε κομμάτι της πραγματικής εικόνας της Κέρκυρας, αυτής που τόσα χρόνια κρύβεται. Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρα

DINA ZISOU

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ....ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ... ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ....ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!

Χρηστος

Μπράβο και στους καθηγητές και στους μαθητές για την συνεργασία και το αποτέλεσμα από πλευράς επιστήμης και μόνο. Μόνο δυο σχόλια. 1) είναι ανατριχιαστικό να παρακολουθείς το παιδί σου και να ξέρεις κάθε στιγμή που βρίσκετε. 2) Υπάρχει ήδη τέτοια εφαρμογή (family locator) που κάνει αυτή τη δουλειά. Την χρησιμοποίησα ο ίδιος και μόλις είδα πόσο ανατριχιαστικό είναι, την απεγκατέστησα και από το κινητό μου, και από τα κινητά των παιδιών μου.

Φωτίου Σωτήρης

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Όλα ήταν ιδέα των παιδιών μας. Να διευκρινίσουμε ότι το παιδί δε μπορεί να παρακολουθηθεί από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του. Μπορεί μόνο το ίδιο χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο να ειδοποιήσει τους δικούς του. Μόνο και εάν το ίδιο νοιώσει την ανάγκη.

Nikos

Δεν παρακολουθεί το παιδι. Απλως σε περίπτωση ανάγκης το παιδι ειδοποιεί τον γονέα του με sms. Και για να δει που ειναι το παιδι στέλνει το στίγμα του στον χάρτη.

Δημήτρης

Μπράβο και στους 4 νέους καθηγητές που ξεπέρασαν την Ελληνική κακομοιριά και μας θύμισαν τι θα πει έμπνευση, δημιουργία, φρεσκάδα και καλή πρόθεση.... Αυτούς τους πολίτες θέλουμε και όχι τους καρεκλοκένταυρους 50αρηδες και 60ρηδες που διέλυσαν τη χώρα από το 80 και μετά... και δεν άφησαν θέση ή ευκαιρία από την τελευταία δημόσια υπηρεσία έως τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή θέση....

Γ.Π

Συγχαρητήρια στους καθηγητές και σε ολόκληρη την ομάδα. Η δημιουργικότητα μπορεί να έχει ελληνική ταυτότητα.

πανος

Μπράβο!!!!!!!

Jota Tzivara-Karydis

Αγαπητοί Φαίακες να είστε πάντα πρωτοπόροι! Και τσ' αποδέλοιπες! (εννοώ πάντα επιτυχίες).

Νίκος Χ.Ν

εξαιρετικό! Μπράβο και στους μαθητές και στους καθηγητές που αποδεικνύουν πως δεν είναι απλά καθηγητές..... εξαιρετικό!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης