Σκληρή γραμμή και σύγκρουση επέλεξε ο πρωθυπουργός

Σκληρή γραμμή και σύγκρουση επέλεξε ο πρωθυπουργός



Σε προσωπική του υπόθεση μετέτρεψε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής όπως φάνηκε από το χθεσινό του διάγγελμα μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Σε μία προσπάθεια να κάνει την προαναγγελθείσα «φυγή προς τα εμπρός» και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνησή του από την υπόθεση Ζαχόπουλου ο

Σκληρή γραμμή και σύγκρουση επέλεξε ο πρωθυπουργός



Σε προσωπική του υπόθεση μετέτρεψε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής όπως φάνηκε από το χθεσινό του διάγγελμα μετά την μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Σε μία προσπάθεια να κάνει την προαναγγελθείσα «φυγή προς τα εμπρός» και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνησή του από την υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Καραμανλής επέλεξε την σκληρή γραμμή στο ασφαλιστικό. Το νομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στην βουλή από την κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά περιλαμβάνει επώδυνες αλλαγές κυρίως για τις γυναίκες και για τους νέους που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων. Δείχνει έτσι ο κ. Καραμανλής ότι επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης με τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς που ήδη έχουν αρχίσει τις κινητοποιήσεις τους.

Με το χθεσινό του μήνυμα ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι στοχοποιεί ξανά τους ασφαλισμένους στα υγιή ταμεία που αντιδρούν στην ενοποίηση βαπτίζοντάς τους «λίγους προνομιούχους που λειτουργούν ως κατεστημένο». Με το ασφαλιστικό ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επαναφέρει στο πολιτικό πεδίο την ατζέντα της επικαιρότητας. Παράλληλα επαναφέρει την ρητορική των μεταρρυθμίσεων για να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης. Το μήνυμά του ξεκίνησε με προσωπικές αναφορές ότι το να αφήσει κανείς τα πράγματα όπως έχουν θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. «Μία τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη, είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, την διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο έστω και αν προσωρινά δεν είμαι αρεστός».

Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Καραμανλής παίρνει επάνω του το πολιτικό ρίσκο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι διότι εκρίθει ότι «εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης» και μόνο εκείνος μπορεί να αντέξει το βάρος της αντιπαράθεσης με πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς. Επιπλέον γιατί «με την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει ενισχύει το αρχηγικό του προφίλ που βγήκε πληγωμένο από την υπόθεση Ζαχόπουλου». Ο χειρισμός του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με το Σκοπιανό το οποίος επίσης έχει πάρει επάνω του ο πρωθυπουργός εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική του κυβερνητικού επιτελείου που για την ανάκαμψή της που αφενός λαμβάνει υπόψιν της τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και η άνοδος του Συνασπισμού και του κ. Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές που σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι στο τέλος της τετραετίας.

Με τις γενικές γραμμές του ασφαλιστικού που πρόβαλλε χθες ο κ. Καραμανλής διεκδικεί τον τίτλο του «μεταρρυθμιστή». Καταρχήν περιέγραψε με μελανά χρώματα την χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό σύστημα, την κακοδιαχείριση, την γραφειοκρατία, την εισφοροδιαφυγή που καθιστούν στο σύστημα μη βιώσιμο. Ακολούθως περιέγραψε τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος για να καταστεί βιώσιμο.

Πρώτος άξονας είναι η διοικητική μεταρρύθμιση για να μειωθούν οι ασφαλιστικοί φορεία από 133 σε 13 ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αφού είπε ότι το κριτήριο για τις συγχωνεύσεις είναι το ομοειδές των ταμείων ξεκαθάρισε ότι δεν εξαιρείται κανένα ταμείο.

Κλείσιμο

Δεύτερος άξονας σύμφωνα με τον κ. Καραμανλής είναι «στοχευμένες παρεμβάσεις για να διορθωθούν στρεβλώσεις δεκαετιών». Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να μιλήσει για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας που θα επιβληθούν σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, τα χα χαρακτήρισε «διορθωτικές κινήσεις σε κοινωνικά άδικες περιπτώσεις» και πρόβαλλε ότι δεν θα αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας.

Στον τρίτο άξονα ο κ. Καραμανλής μίλησε για «θεσμικές καινοτομίες». Ως τέτοιες περιέγραψε: Την δημιουργία Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των γενεών που θα προέλθει από το 10% των αποκρατικοποιήσεων, το 4% του ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου από τα ταμεία που διαθέτουν κοινωνικό πόρο. Προανήγγειλε ακόμη την θεσμοθέτηση Κεντρικού Ελέγχου όλου του συστήματος που θα περιλαμβάνει και την έκδοση κάρτας για κάθε πολίτη που θα είναι απαραίτητηα για να εργασθεί, να συνταξιοδοτηθεί και να έχει περίθαλψη. Τέλος μίλησε γενικώς και αορίστως για προστασία της μητρότητας.

Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις γενικές γραμμές αφήνοντας τις επιμέρους ρυθμίσεις που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων από τους ενδιαφερομένους στην κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης