Έξι ακόμη συλλήψεις γύρω από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και η κατάληψη συνεχίζεται
Έξι ακόμη συλλήψεις γύρω από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και η κατάληψη συνεχίζεται
Ανάμεσά τους και ένας Ισπανός - Σε ομηρία για 17η μέρα το κτίριο της πρυτανείας - Απλός παρατηρητής η ΕΛ.ΑΣ. παρά τις αγωνιώδεις και αλλεπάλληλες εκκλήσεις των πρυτανικών αρχών
UPD:
2
ΣΧΟΛΙΑ
Υπό στενό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται από χθες το απόγευμα η πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που τελεί υπό κατάληψη για 17η ημέρα. Από το μεσημέρι της Τρίτης μετά και τις προχθεσινές προσαγωγές που ακολούθησαν τη δραματική έκκληση των πρυτανικών αρχών στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το κτίριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ ενώ από χθες το μεσημέρι συνελήφθησαν άλλα έξι άτομα με συμμετοχή στην κατάληψη - πέντε Έλληνες και ένας Ισπανός - και προσήχθησαν ακόμη τρία άτομα. Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα, Τετάρτη, στον εισαγγελέα. Πάντως, παρά τις συλλήψεις στις οποίες έχει προχωρήσει από τη Δευτέρα η αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ. δεν επεμβαίνει ώστε να δοθεί τέλος στην κατάληψη.
Εν τω μεταξύ, μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης όταν περίπου 30 άτομα βγήκαν από το κτίριο και άρχισαν να πετούν φέιγ βολάν. Οι αστυνομικοί οπισθοχώρησαν και τοποθετήθηκαν αρκετά πιο μακριά, επί των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.
Τη Δευτέρα, οι αρχές προσχώρησαν σε 15 συλλήψεις έξω από το κτίριο της Πρυτανείας. Πρόκειται για δέκα Έλληνες, δυο Αφγανούς και έναν υπήκοο Πολωνίας σε βάρος του οποίου εκκρεμεί επιπλέον ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον προσήχθησαν ακόμα έξι άτομα.
Εν τω μεταξύ, μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης όταν περίπου 30 άτομα βγήκαν από το κτίριο και άρχισαν να πετούν φέιγ βολάν. Οι αστυνομικοί οπισθοχώρησαν και τοποθετήθηκαν αρκετά πιο μακριά, επί των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας.
Τη Δευτέρα, οι αρχές προσχώρησαν σε 15 συλλήψεις έξω από το κτίριο της Πρυτανείας. Πρόκειται για δέκα Έλληνες, δυο Αφγανούς και έναν υπήκοο Πολωνίας σε βάρος του οποίου εκκρεμεί επιπλέον ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον προσήχθησαν ακόμα έξι άτομα.
Η αστυνομική επιχείρηση ήρθε έπειτα από την ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών οι οποίες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως αν συνεχιστεί η κατάληψη στο κεντρικό κτίριο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν νεκροί μέσα στο πανεπιστήμιο, αφού «εξαρτημένα άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών»!
«Με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα», ανέφεραν, ενώ έκαναν επίσης λόγο για συγκρούσεις ανάμεσα σε «ξένες» ως προς το πανεπιστήμιο ομάδες.
Οι πρυτανικές αρχές υπογράμμισαν ακόμη πως η πολυήμερη κατάληψη ουσιαστικά οδηγεί το ΕΚΠΑ σε διεθνή απομόνωση, ενώ απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς να παρέμβουν ώστε να δοθεί λύση στην «ομηρία» του Πανεπιστημίου.
Φορτσάκης: Η κυβέρνηση ευθύνεται για την κατάσταση με τις καταλήψεις
Εν τω μεταξύ, ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, με αφορμή την επιστολή των Πρυτανικών Αρχών του Καποδιοστριακού για τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Πρυτανείας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Φορτσάκης έκανε λόγο για ανώμαλη κατάσταση και σημείωσε πως ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης έχει αποκοπεί από τις βασικές του λειτουργίες και σιγά-σιγά απαξιώνεται και στο εξωτερικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανοχή της κυβέρνησης ενθαρρύνει τους καταληψίες να αυξάνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους.
«Θα ήταν αρκετό να κλείσουμε το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και το Wi-Fi και σιγά-σιγά θα έβγαιναν τα παιδία», σχολίασε.
«Κραυγή» αγωνίας από το ΕΚΠΑ
«Καμπανάκι» χτυπά το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με μια άκρως περιγραφική ανακοίνωση καταδεικνύεται από τις πρυτανικές αρχές η κατάσταση που έχει περιέλθει το εμβληματικότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, ενώ γίνεται λόγος για «παγκόσμιο αρνητικό άθλο».
Συγκεκριμένα τονίζεται: «Σήμερα, 10η μέρα κατάληψης του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, οι βασικές λειτουργίες που το καθιστούν κέντρο ενός ζώντος εκπαιδευτικού οργανισμού έχουν νεκρώσει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-Η κεντρική διοίκηση είναι εντελώς αποκομμένη από τις κοσμητείες και τα 30 και πλέον τμήματα του Πανεπιστημίου.
-Η παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου του Ιδρύματος έχει επιφέρει την απόλυτη αδυναμία επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με τις δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Δήμους κ.τ.λ.), καθώς και με ιδιωτικούς και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επισημαίνεται ότι, εν όψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την επαναφορά των διαθεσίμων υπαλλήλων, οι περί τους 350 ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την προβλεπόμενη αίτηση μέσω κεντρικού πρωτοκόλλου για την επαναφορά τους στη θέση που κατείχαν πριν από τη διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία, να παρατείνεται η αγωνία των διαθεσίμων υπαλλήλων και να στερείται και εξ αυτού του λόγου το ΕΚΠΑ των υπηρεσιών τους.
-Επίσης λόγω της μη λειτουργίας του πρωτοκόλλου και των νομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος έχει διακοπεί η διαδικασία σύνταξης και υπογραφής των απαραίτητων συμβάσεων για θέματα που σχετίζονται με την πυρασφάλεια, τη συντήρηση ανελκυστήρων και γενικότερα τη φύλαξη και φροντίδα των κτηρίων του Πανεπιστημίου.
-Η λειτουργία της Συγκλήτου και των λοιπών συλλογικών οργάνων έχει ουσιαστικά αναβληθεί επ’ αόριστον, καθυστερώντας τη διευθέτηση επιτακτικών ζητημάτων ως προς την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
- Η φοιτητική μέριμνα, όπως επίσης όλες οι επιμέρους διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, στην πράξη υπολειτουργούν, εφόσον οι Πρυτανικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν ούτε καν σε επείγοντα θέματα, τα οποία χρήζουν συγκεκριμένης διοικητικής υποστήριξης (πρωτόκολλο, σφραγίδες, συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου κ.τ.λ.).
- Οι υπηρεσίες διεθνών σχέσεων, οι συνεργασίες επομένως με άλλα Πανεπιστήμια, τα προγράμματα Εrasmus για την ανταλλαγή των φοιτητών κ.τ.λ. έχουν επίσης αναγκαστικά αναστείλει τη λειτουργία τους.
-Οι ορκωμοσίες των φοιτητών -οι πλέον ξεχωριστές ημέρες σταδιοδρομίας, που οι ίδιοι οι φοιτητές μας επιζητούν ως ολοκλήρωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τους σπουδών-μετατίθενται ή αναβάλλονται διαρκώς, καθώς είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν στην υπό κατάληψη κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου.
-Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η εκ των πραγμάτων ακύρωση ή αναβολή από μακρού προγραμματισμένων εκδηλώσεων (διαλέξεων, αναγορεύσεων, συνεδρίων του Πανεπιστημίου) με προφανή ζημία κύρους και αξιοπιστίας των επιστημονικών προγραμματισμών του Ιδρύματος.
Κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ημερών, έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τερματισθεί η κατάσταση αυτή, χωρίς αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου, να αφήνεται σε κατάληψη και εγκατάλειψη ένα κεντρικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο για τόσες ημέρες. Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτόν τον αρνητικό άθλο σε παγκόσμιο επίπεδο».
UPD:
2
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα