LIVE

Κορωνοϊός

Το 62% του λογαριασμού της ΔΕΗ είναι «χαράτσια»

Το 62% του λογαριασμού της ΔΕΗ είναι «χαράτσια»

Αφορά χρεώσεις προς...τρίτους ή φόρους  - Δείτε αναλυτικά τί πληρώνουμε και για ποιους

Δεν είναι μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ οι χρεώσεις  που “φουσκώνουν” τους λογαριασμούς του ρεύματος, οι οποίες μάλιστα δεν αφορούν αποκλειστικά τις παροχές ηλεκτρικού, ενώ τα έσοδα κάποιων από αυτών δεν σχετίζονται με τη ΔΕΗ. Ποιες είναι αυτές οι χρεώσεις; Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, νοικοκυριού μέσης κατανάλωσης (περίπου 1028 κιλοβατώρες στο τετράμηνο) με αξία εκκαθαριστικού 157 ευρώ.

Από αυτό το ποσό το 62% αφορά χρεώσεις προς... τρίτους ή φόρους.

Μεταξύ αυτών των χρεώσεων είναι και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, η αύξηση του οποίου δημιούργησε μεγάλη πολιτική και όχι μόνο αντιπαράθεση, με τον υπουργό Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιρρίπτει ευθύνες στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανακοινώνοντας παράλληλα την επανεξέταση των αρμοδιοτήτων της, ώστε η κυβέρνηση να λαμβάνει όλες τις μείζονες αποφάσεις.

Αν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πήρε την απόφαση να ακυρωθούν οι εν λόγω αυξήσεις του τέλους, παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τις υπόλοιπες χρεώσεις, όπως είναι και το ανταποδοτικό της ΝΕΡΙΤ, που αποτελούν περίπου το 62% ενός λογαριασμού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον ίδιο, επικαλούμενος μελέτες που έχει κάνει η ΡΑΕ υπάρχει δυνατότητα για μείωση των τιμών που προκύπτουν από το κόστος Παραγωγής της Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα φτάνει από 20 έως και 40%. Το σκεπτικό είναι ότι η μείωση στις τιμές του κόστους παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στη μείωση των τελικών ενεργειακών τιμών στον καταναλωτή.

Πάντως, ο υπουργός αν και προανήγγειλε μειώσεις, διευκρίνισε ότι θα γίνουν σταδιακά. Βέβαια η κατάσταση της ΔΕΗ είναι δύσκολη, αν και η πτώση του πετρελαίου αποτελεί μία θετική εξέλιξη για την επιχείρηση. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη  ανέρχονται  σε περίπου 2 δισ. Ευρώ. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 είχε περίπου 330 εκατ. διαθέσιμη ρευστότητα, 1 δισ. ευρώ γραμμές χρηματοδότησης από την Ευρωπακή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 220 εκατ.(και 235 εκατ. για τον ΑΔΜΗΕ), αλλά και από την KfW ύψους 625 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες χρηματοροές ανέρχονται σε 900 εκατ. Ευρώ.Αυτά πληρώνουμε περισσότερο σε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ συνολικής αξίας 157 ευρώ:

 -Πρώτη χρέωση είναι 7,60 ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας.  Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β’ 1040/07κσι ΦΕΚ Β' 1614/10), οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών  β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές γ) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό "Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο" (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
 
-Δεύτερη χρέωση το πολυσυζητημένο ΕΤΜΕΑΡ αξίας 27,04 ευρώ. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος  αυτό προσδιορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων στη μείωση εκπομπών αερίων.

-Τρίτη χρέωση Ειδικό Τέλος 5‰ – ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰  αξίας 0,68 ευρώ. Η ΔΕΗ υποχρεούται  να συνεισπράτει με τους λογαριασμούς ρεύματος τη χρέωση για το Ειδικό Τέλος 5‰ και να την αποδίδει στο Κράτος. Η εκτιμώμενη μέση επιβάρυνση λόγω ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ είναι της τάξης των 0,5 ευρώ ανά 1.000 kWh.

-Τέταρτη χρέωση ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Το Κράτος με νομοθετική ρύθμιση επέβαλε σε όλους τους Καταναλωτές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΗ συνεισπράτει με τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τον αποδίδει στο Κράτος. Η επιβολή του (ΕΦΚ) ξεκίνησε από 2.5.2010. Τον ΕΦΚ χρεώνονται όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει. Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.

-Πέμπτη χρέωση είναι δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας ύψους 35,29. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει των Νόμων 25/75, 429/76, και 1080/80, να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα υπέρ τρίτων ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου και βάσει του Ν.2130/93 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και να διακόπτει την παροχή εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον πελάτη. Η χρέωση των Δημοτικών Τελών (Δ.Τ.) του Δημοτικού Φόρου (Δ.Φ.) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) γίνεται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου.

-Έκτη χρέωση είναι προς τη ΝΕΡΙΤ. Το ύψος του ανταποδοτικού τέλους ανέρχεται στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή 36 ευρώ το χρόνο) ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται σε κάθε λογαριασμό των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται.

-Έβδομο είναι η χρώση του ΦΠΑ 12,84 και τέλος,

-Διάφορες χρεώσεις/πιστώσεις 6,07 ευρώ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (73)

ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Ο,τι του φανει του λωλοστεφανη. :P Τα χαρατσια μια χαρα τα πληρωναμε εφ απαξ ή με δοσεις, μην τυχον σας κοψουν το ρευμα και δεν δουμε την Εισαγγελαταινα ή τον Αφτια... Οι Ρυθμιζομενες Χρεωσεις δεν ειναι κατι καινουργιο - σημερινο, υπαρχουν σε ΟΛΕΣ τις εταιριες - οχι μονον στο τσαρδι των εκλεγμενων συνδικαλιστων - που μας προσφερουν ηλεκτρισμο απο πολλα χρονια πριν! Παντως εαν ειναι να δειρουμε καποιον, ας προσπαθησουμε*** να βρουμε οσους διορισαν τα παιδακια μας, εσβηναν τις κλησεις ή εκαναν τα στραβα ματια για το αυθαιρετο στην Λουτ... εεε την Αρτεμιδα! *** καπου στην Εκαλη ή την Ελβετια θα εχουν το φτωχικο τους κυκλοφορουν με ελικοπτερο ή αλεξισφαιρα ΙΧ και διακοσιους μπραβους ουτε με μηχανακι ουτε στα Εξαρχεια σαν τον Γιανη!

Βαγγέλης

Δηλαδή οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι στο κανονικό ρεύμα απλά έρχονται αναλυμένες;

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΙΜΩΡΟΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΞΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΑ 620 ΕΥΡΩ ΣΕ 40 ΤΜ ΣΠΙΤΑΚΙ,311 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ,ΑΥΡΙΟ ΠΑΩ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ,ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΒΑΡΝΑΩ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΤΕΛΟΣ

Σταύρος

Καλησπέρα σας! Ονομάζομαι Σταύρος Μ. και σήμερα πήρα το λογαριασμό της ΔΕΗ που αφορά το τετράμηνο από 01/12/14 'εως και 01/04/2015. Το Σεπτέμβριο γέννησε η σύζυγός μου το μωράκι μας και όπως καταλαβαίνετε λόγω του σφοδρού χειμώνα που επικρατούσε αναγκάστήκαμε να ανάβουμε τα θερμαντικά όλη μέρα καθώς και μία φορά τη μέρα το θερμοσίφωνα για να του κάνουμε μπάνιο όπως επίσης και να βάζουμε κανένα πλυντήριο. Αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν να έλθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ 1133,00 ΕΥΡΩ εκ των οποίων τα 547,60 είναι Ρυθμιζόμενες χρεώσεις, 91,01 το ΦΠΑ, 25,38 χρεώσεις δήμου και ΝΕΡΙΤ, 17,33 διάφορες χρεώσεις (;). Ο μισθός μου είναι 1170,00 Ευρώ και η σύζυγός μου είναι άνεργη καθηγήτρια. Το σπίτι που διαμένω είναι ένα 2άρι 55τμ.

Tassos

αυτο σημαινει οτι το κρατος παιρνει περιπου 2/3 των εσοδων της δεη για αλλες αναγκες - που δεν εξυπηρετουν τα συμφεροντα της δεη. παρ οτι δεν εχει κατι μεμπτο νομικα ειναι σημαδι απολυτης αποτυχιας του κρατους - αυτου που δημιουργηθκε τα τελευταια 35 χρονια. Επισης δειχνει οτι η δεη μια χαρα επιχειρηση ειναι. αν δεν υπηρχαν τα χαρατσια θα ηταν ο φτηνοτερος παροχος ενεργειας στην ευρωπη. αν το κρατος πουλησει την δεη η παψει τα χαρατσια τοτε απο καπου αλλου θα πρεπει να βρει αυτα τα χρηματα - σε νεους φορους δηλαδη.

ρυθμιζομενες χρεωσεις

τι ειναι οι ρυθμιζομενες χρεωσεις ; ελεος λεμε ΕΛΕΟΣ

ΑΝΩΝΥΜΟΣ

γιατι να πληρωνω εγω τις πηγες ενεργειας των ιδιωτων?????? ο τσιπρας δεν ειναι αυτος που φωναζει για νταβατζηδες??? αρα και αυτος ειναι τσιρακι των εν λογο κυριων.ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.κατα τα αλλα δημοσια επιχειρηση.δημοσια αλητεια καλυτερα για να περνουν καλα οι συνδικαλες του απλυτου τσιριζα.

nik

Κατσε με τν Σαμαρα ζωο!

Σκεπτόμενος

Εμένα μου φαίνονται λογικές οι χρεώσεις. σταματειστε να γκρινιάζετε συνέχεια.

ΛΕΩΝ S

Σε λογαριασμό εκκαθαριστικό έχω ρεύμα 212.60 ευρώ και ρυθμιζόμενες χρεώσεις 196,15 ευρώ, δεν πάτε να γ@@@@@@@. Εγώ θα πληρώνω το ρεύμα των ξενοδοχείων στα νησιά και των στριπτιζάδικων, για να πάει το κάθε ξέκωλο να ξεφαντώνει.

nikos

test

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης