LIVE

Κορωνοϊός

Αύξηση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα

Αύξηση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες ξεκινούν από απλή κριτική της πολιτικής του Ισραήλ, μέχρι τον σχηματισμό αρνητικών στερεοτύπων για όλους τους Εβραίους

Τα πορίσματα έρευνας για τις «προσλήψεις του Ολοκαυτώματος και του Αντισημιτισμού στην Ελλάδα», παρουσιάστηκαν την Πέμπτη στη βρετανική πρεσβεία, με κεντρικό συμπέρασμα την «ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού και των αντιλήψεων για το Ολοκαύτωμα, μεταξύ της ελληνικής κοινής γνώμης».

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας -επιλέγοντας να εκφωνήσει τον χαιρετισμό του στα Ελληνικά- ο αντισημιτισμός είναι «ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Παρά τις δυσκολίες» διαπίστωσε «στην Ελλάδα γίνονται σταθερά βήματα προόδου, όπως η επίσκεψη για πρώτη φορά το 2013 Έλληνα πρωθυπουργού στη συναγωγή της Θεσσαλονίκης, η ψήφιση το 2014 του νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας καθώς και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Η έρευνα έγινε τον Ιανουάριο του 2015 με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συγχρηματοδότηση των πρεσβειών της Βρετανίας, του Καναδά και της Ρουμανίας, ενώ η παρουσίαση έγινε υπό την αιγίδα της Βρετανικής προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Σκοπός της έρευνας είναι να απαντήσει σε δύο κύρια ερωτήματα: 1. Τι γνωρίζουν οι Έλληνες για το Ολοκαύτωμα και 2. θέμα ταμπού: πόσο αντισημίτες είναι οι Ελληνες, είπε ο επιστημονικός συνεργάτης της έρευνας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης -ο οποίος μίλησε μέσω skype στην εκδήλωση- προσθέτοντας ότι μας ενδιαφέρει να επηρεάσουμε μέσω της εκπαίδευσης τη νέα γενιά, να αλλάξουμε τα πράγματα και να μην μείνουμε μόνον στον προβληματισμό, σκεπτόμενοι πόσο σοκαριστικά είναι τα ευρήματα.

Στο ερώτημα «τι σας έρχεται πρώτο στο νου με τη λέξη Ολοκαύτωμα», γύρω στο 50% απάντησε την επιλογή «Αουσβιτς», ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν «Δίστομο, Ζάλογγο, Αρκάδι», που βγαίνουν από την ελληνική ιστορία. Επίσης στο ερώτημα, ποιό θέμα ιστορίας πρέπει να ενταχθεί υποχρεωτικά στην εκπαίδευση, μεταξύ της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Εμφυλίου πολέμου, της Ποντιακής Γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος, το Ολοκαύτωμα συγκέντρωσε τα μικρότερα ποσοστά.

Στο ερώτημα, αν το Ισραήλ κάνει στους Παλαιστίνιους ότι έκαναν οι Γερμανοί στους Εβραίους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 70% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, αν και είχε άλλες τέσσερις επιλογές απαντήσεων.

Το σχόλιο του επιστημονικού συνεργάτη της έρευνας Δρ Γ.Αντωνίου, ακαδημαϊκού συνεργάτη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, ο οποίος μαζί με τον αν. καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ηλία Ντίνα, παρουσίασαν τα πορίσματα της έρευνας, είναι ότι η κοινή γνώμη ξεκινώντας από μια θεμιτή κριτική στην πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, καταλήγει να αναπτύσσει αρνητικά στερεότυπα έναντι όλων των Εβραίων και ανεξαρτήτως των γεγονότων του παρελθόντος.

Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε την παρέμβαση της ισραηλινής πρέσβεως στην Ελλάδα, Ιριτ Μπεν Αμπα, η οποία τόνισε ότι είναι άλλο θέμα να επικρίνει κάποιος την πολιτική του Ισραήλ και άλλο να είναι αντισημίτης. Υπάρχουν επικριτές της ισραηλινής πολιτικής αλλά φιλικοί προς την ιστορία του Ολοκαυτώματος, την οποία και αναγνωρίζουν. Εξέφρασε επίσης ένσταση ως προς τη μεθοδολογία της έρευνας, λέγοντας ότι έπρεπε να γίνει άλλη για τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και άλλη για σήμερα, ώστε να μην υπάρξει σύγχυση, μεταξύ των ερωτηθέντων.

Σε άλλο ερώτημα, ως προς ενδεχόμενες επενδύσεις, μειωμένα ήταν τα ποσοστά μεταξύ αυτών που απάντησαν θετικά για επενδύσεις από το ισραηλινό κράτος, συγκρινόμενα με αυτά που αφορούν επενδύσεις από την ΕΕ ή τη Γαλλία.

Συνοπτικά, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η βασική παράμετρος που οδηγεί στις αρνητικές προσλήψεις για το Ολοκαύτωμα και σε αντισημιτικές θέσεις είναι η λογική της θυματοποίησης μέσα από την οποία λειτουργεί η ελληνική κοινωνία και μάλιστα με διπλή έννοια: Αφενός οδηγεί σε πιο εσωστρεφή και εθνοκεντρική θεώρηση των διεθνών γεγονότων και αφετέρου δημιουργεί ανταγωνιστικά συναισθήματα με άλλους λαούς -όπως οι Εβραίοι- που έχουν υπάρξει θύματα.

Για συγκλονιστικά στοιχεία που δείχνουν την άγνοια του ελληνικού λαού, μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εβραϊκών Κοινοτήτων Βενιαμίν Αλμπάλας, ο οποίος, όπως και άλλοι ομιλητές καταφέρθηκαν εναντίον της Χρυσής Αυγής, ότι λειτουργεί στη βάση πλατφόρμας ρατσισμού και αντισημιτισμού και ζήτησε να οριστεί Επίτροπος στην ΕΕ, γιατί τα φαινόμενα αυτά έχουν γίνει ανεξέλεγκτα.

Ο αντισημιτισμός συνδέεται με τον ρατσισμό και την ομοφοβία, τόνισε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Β.Γεωργιάδου, ενώ ο Δρ Τζόναθαν Μπόιντ από το Ινστιτούτο Εβραϊκής Πολιτικής της Βρετανίας, ανέπτυξε τις δράσεις και την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης έναντι των φαινομένων του αντισημιτισμού, πολιτικές οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «υποδειγματικές».

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής του αντιρατσιστικού νόμου Κ. Τριαντάφυλλος και παρακολούθησαν πρέσβεις, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Σπ

Γιατι νομίζετε ότι μαθαίνουν τα παιδια ιστορία στα σχολεία; Ενα τόσο ωραίο και σπουδαίο μάθημα και δεν γνωρίζουν πως να το διδάξουν. Οποίο παιδι και να ρωτήσετε ποιο μάθημα σιχαίνεται την ιστορία θα σας απάντηση. Τυχαίο;

ΕΛΕΟΣ

"ξεκινούν από απλή κριτική της πολιτικής του Ισραήλ..." Δηλαδή φίλοι Εβραίοι θα μας απαγορεύσετε και την κριτική; Είναι σαφές πως έχετε συμπεριφερθεί ως κράτος με απαράδεκτο τρόπο στους Παλαιστίνιους που μοιράζονται μαζί σας την ίδια πατρίδα, την ίδια γη. Δυστυχώς μερικοί από το λαό σας (που έχουν την εξουσία) συμπεριφέρονται σας να σας δόθηκε το "οικόπεδο" από το Θεό. Δεν είναι έτσι, και ας το πιστεύουν. Αν ήσασταν πιο ήπιοι και τους είχατε αποδεχθεί ως πολίτες, χωρίς ρατσισμό, δε νομίζω να είχατε αυτήν την κριτική. Καλόπιστα και φιλικά τα παραπάνω.

Ντινος

Πες μου την ερώτηση για να σου πω τι θα απαντήσει ο ερωτώμενος........πάντα βγάζουν οτι επιδιώκουν Με λίγα λόγια ΑΠΑΤΗ

Ενταξει πατριωτες

ειπαμε να κανουμε αυστηρη κριτικη στις σημερινες κυβερνησεις του Ισραήλ όχι και να φτασουμε στο σημειο να γινουμε και ρατσιστες, δεν εχουμε να χωρισουμε τιποτα με τον λαό του Ισραηλ ισα-ισα εχουμε πολλα να μας ενωσουν και ιδιαιτερα σημερα με οξυμενα και υπαρκτα τα γεωπολιτικα προβληματα στην περοχη μας.

wer

Μας τα 'χουν οι πρήξει οι εβαραίοι και οι υποστηρικτές τους. Να πάνε στα τσακίδια.....

Αγύριγο κεφάλι

Οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΝΑΖΙΣΤΕΣ-ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ τα καλλιεργούν όλα αυτά τα μίση. Αυτή είναι η "δουλειά" τους. Είναι και ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ και μισούν και τον Κύριο, που αν και ΘΕΟΣ, τον θεωρούν "Ιουδαίο"!.. Εμείς οι Έλληνες ΑΓΑΠΑΜΕ τους Ισραηλινούς καθώς και τους έχοντες καταγωγή Εβραϊκή. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους ανθρώπους.

@Αγυριστο κεφάλι

Όλα σωστα τα λες.Εκτός απο το αν ηταν Ιουδαίος.Ηταν Ναζωραίος δηλαδή απο την Ναζαρέτ η οποια ηταν πολη επαρχια της Ιουδαιας και μαλιστα ειχε υποβληθει και στο γνησιο Ιουδαηκο τελετουργικο της περιτομης .Παρολα αυτα ξεφυγε ομως απο τις δοξασιες και τα στερεοτυπα των Ιουδαιων αφου αμφισβητησε ευθεως τον νομο του Σαμουηλ που έλεγε " οφθαλομον αντι οφθαλμου και οδοντα αντι οδοντως" με το "" αγαπατε αλλληλους " τα έβαλε με τους τελώνες και φαρισαίους ,εδιωξε με το φραγγελιο δηλαδη με το βουρδουλα τους τοκογλυφους και τους εμπορους και αργυραβοιβους απο την ναο του Σωλομωντα λεγοντας τους οτι ο οικος του Κυριου μεταβληθηκε σε οικο εμποριου ( κάτι ανάλογο με τις κερδοσκοπικες επενδύσεις των δυτικών εκκλησιών βατικανου καθολικής προτεσταντικής αγγλικανικής σε πορνογραφικές ιστοσελιδες ,εταιρίες εμπορίου όπλων κλπ κρυφές τραπεζικές σκοτεινές συναλλαγές) .Και αν και ήταν ενας απο αυτπυς από την φυλή τους τον εκδικηθηκαν τον διέβαλαν και τον σταύρωσαν.Έχει επίσης γραφει και από Ισραηλινούς οτι πολλοί Ισραηλινοί έχουν μια ρατσιστική αντίληψη άρειας φυλής και ανωτερωτητας της φυλής τους σε σχεση με όλες τις υπόλοιπες γιατί λενε οτι αυτους διαλεξε ο θεος για να εμπιστευτεί τις δεκα εντος και οχι καποια αλλη φυλη γιατί η φυλη τους ειναι ανωτερη των υπολοιπων.Το μίσος των εθνικοσοσιαλιστών κατα των Ιουδαίων δεν ωφειλεται στα παλιά θρησκευτικα δυχαστικα στερεότυπα και στο στίγμα οτι σταύρωσαν τον Χριστό και στον ότι στην περίοδο της τουρκοκρατίας οι Ιουδαίοι διελυανβτις χριστιανικές θρησκευτικές τελετές και μαχονταν τον χριστιανισμο και γι αυτο οι χριστιανοι τους την φυλαγαν και οταν εφυγανβοι τουρκοι επεσε πολυβπαλουκι καιβοταν αρχισαν να τους μαζευουν οι γερμανοί για το αυσβιτς τους έδωσαν στεγνά δεν τους έκρυψαν ασε που πηγαίνανε τρεχοντας μόνοι τους γιατί παγιδεύτηκαν απο την γκεμπελικη προπαγάνδα οτι θα δούλευαν σε γερμανικά εργοστάσια.Τον μίσος των εθνικοσοσιαλιστών εχει σχετικα συγχρωνες βασεις και ωφείλεται κυριως στην ανάμιξη των Ισραηλιτών και στην συμετοχη τους στην κομουνιστικη εξέγερση του μοναχου στην καταπνιξη της οποίας ανελαβαν δραση τα φραη κορπς του αποστρατευμενου δεκανέα αδολφου χιτλερ και αλλες εμπορικες κλπ τοκογλυφικες δραστηριότητες του Ισραηλιτικού στοιχειου στη Γερμανία στην οποία οι Ισραηλίτες ειχαν τεραστιες εκτάσεις μεγαλες τραπεζες κλπ,όπως και στην δραστηρια συμμετοχή του Ισραηλιτικού στοιχείου στην ιδρυση και επικρατηση του κομουνισμου στη Ρωσια κλπ χωρες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης