Αντιμέτωπο με την πείνα το 60% των μαθητών της Αττικής

Αντιμέτωπο με την πείνα το 60% των μαθητών της Αττικής

Αντιμέτωπα με μια από τις πιο σκληρές εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης, με την πείνα,  βρίσκονται στην καθημερινότητά τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα

Ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για σίτιση των μαθητών αποτελεί και ο τεράστιος αριθμός των αιτήσεων από σχολεία για συμμετοχή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Διατροφής 

Αντιμέτωπα με μια από τις πιο σκληρές εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης, με την πείνα, βρίσκονται στην καθημερινότητά τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής –ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έξι στους δέκα μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια, δεν έχουν δηλαδή πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής, ενώ σχεδόν το 25% των μαθητών πλήττεται από πείνα.
 
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αιτήσεων σχολείων για ένταξη στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Εφέτος εντάχθηκαν 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών /σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση.
 
Οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
 
Στο 61% των οικογενειών στα 64 σχολεία της Αττικής που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ο ένας από τους δύο γονείς δεν έχει  εισόδημα είτε από εργασία είτε από σύνταξη, ενώ σε ποσοστό 17% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα.
 
Επιπλέον, το 11% των παιδιών είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ 22% των οικογενειών έχει 3 ή περισσότερα τέκνα. Τέλος, σε ποσοστό 7% των οικογενειών υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, ενώ το 3% των οικογενειών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τη χρονική περίοδο που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.
 
Χωρίς φαγητό ένας στους 2 μαθητές δημοτικού και στην περιφέρεια
 
Δραματική είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Σύμφωνα με τα 42.727 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν γονείς των μαθητών από σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, το 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα. Στο 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.
 
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου Prolepsis σημαντική ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για σίτιση αποτελεί και ο αριθμός των αιτήσεων από σχολεία για συμμετοχή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Συνολικά έχουν υποβληθεί 1.053 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές, εκ των οποίων σήμερα σιτίζονται οι 15.520. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περσινή σχολική χρονιά, σιτίζονταν καθημερινά 61.876 μαθητές 406 σχολείων. Εφέτος, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
 
Με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια εντάσσονται τα σχολεία
 
Συνολικά, από το 2012 περισσότερα από 9,5 εκατ. γεύματα έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε δημόσια σχολεία όλης της χώρας, τα οποία επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Το Πρόγραμμα προσφέρει καθημερινά δωρεάν υγιεινά γεύματα στο σύνολο των μαθητών των σχολείων με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας, και παράλληλα τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών τους.
 
«Η κοινωνικοοικονομική κρίση αφήνει δυστυχώς έντονα τα σημάδια της και στην πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι τα παιδιά» τονίζει η καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η σίτιση να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών εξασφαλίζοντας τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Σε αυτό απαραίτητη είναι η παρέμβαση της Πολιτείας. Παράλληλα, απευθύνουμε έκκληση και προς τους ιδιωτικούς φορείς να συνδράμουν για την ένταξη περισσότερων μαθητών στο Πρόγραμμα».
 
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.diatrofi.prolepsis.gr και σχετικά με το Ινστιτούτο Prolepsis στην ιστοσελίδα www.prolepsis.gr.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

ΖΟΙ

πισω στα χωρια σας ολοι...που αφησατε και ερημωσαν τα σπιτια-χωραφια-νοικοκυρια...γιατι ολες οι ψωνισμενες δεν θελαν χωριο...αλλα αθηνα και δανειακι με το καλημερα οροφοδιαμερισμα 200.000 ε δανειο τβ 1500ε..και ολα αυτα χρεος με αντρα οχι δημοσιο υπαλληλο...δηλ οι αλβανιδες -βουλγαρες ειναι χαζες που πηγαν πηρανε αντρες στα χωρια και εχουνε και τρωνε;;;αλλα αυτες ειχαν δει πεινα....εσεις πεινα εννοειτε οτι κοψατε το πεντικιουρ...και οσο γιαυτα που λενε εγω βλεπω κατι ψωνισμενες που τα πανε ....καρατε-μπαλετο κοθνγ φου κλπ.....φτωχοι παντα υπηρχαν απλα τωρα το εχουνε σημαια γιατι ζοριστηκε η μεσαια ταξη....η οποια δεν θα ζοριζονταν αν καθε σπιτι δεν ειχε ΔΑΝΕΙΑ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΕς...οποια κυβερνηση και να βγαλετε εκει θα υπαρχουν ουτε ο συριζα θα σας τα μηδενισει...ψωναρες πληρωστε

αντικειμενικα

σιγουρα υπαρχουν ΔΥΣΤΥΧΩΣ φτωχες οικογενειες .....αλλά μερικοι πολιτικοι και κομματα ας ΜΗΝ υποτιμανε την νοημοσυνη μας----------Ξερουμε οτι εδω παιζεται παιχνιδι με χρηματα εταιρειες τροφιμα για τα σχολεια....και λοιπα ....

Καράντη Μαρία

Στη Δήμαινα Αργολίδας και σε εκατοντάδες παρόμοια ερημωμένα αγροτικά χωριά της Περιφέρειας, ακόμη ψάχνουν εργάτες, αλλά δεν παρουσιάζεται κανείς! Οι άνεργοι της Χώρας μας προτιμούν να στερήσουν το φαγητό από τα παιδιά τους, παρά να εργαστούν στα σπαρτά και στις κτηνοτροφικές Μονάδες.

vonzuchter

να πας εσυ για 300 ευρω 12 ωρες τη μερα... ο Ελληνας πακιστανος δε θα γινει. Προτιμαμε τη μεταναστευση. Εδω οι ιδιοι οι αγροτες δε πανε στα χωραφια τους θα παμε εμεις? και πως θα ζησω αμα παω στην Αργολιδα για 400 ευρω? νοικι? φαι? λογαριασμοι? και τι θα μενει να "ταισω" το παιδι μου? βουλωστε επιτελους το στομα σας

ΑΥΡΑ

ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ 200 ΑΠΟ 300 ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΑΝ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ Η ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΣΥΤΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ................

joker

Σκεψου ποσο ζωα εχουμε γινει

wtf

Ψεμματα, ο Αντωνης εχθες ειπε οτι κινδυνευει η σταθεροτητα. Αφου εχουμε σταθεροτητα, ποιος πειναει? Φαε σταθεροτητα μας λεει ο Αντωνης αλλα και ο Βαγγελης που διαρυγνηει τα ιματια του με το σλογκαν οτι ουτε ενα ευρω κουρεμα δεν προκειται να γινει. Εχει παρει και αυτος καλη γραμμη απο Μερκελ και Σοιμπλε!

Ιθύς

Απο τώρα και πέρα θα δείς πείνα. Εύχομαι να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα αυτοι που μας κάτσανε στο σβέρκο με τα ψέματα και την απάτη, και να βγώ ψεύτης.

Μ

Αυτό το ποσοστό φαίνεται αντικειμενικά πολύ υψηλό. Είμαστε σίγουροι ότι η βοηθητική αυτή σίτιση διανέμεται πραγματικά στα παιδια που έχουν ανάγκη η βρήκαν οι μαμάδες τροπο να σιτίζονται δωρεάν τα παιδια τους στο δημόσιο σχολείο με κόστος των Ελλήνων φορολογουμένων ; Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εισροή παιδιών στα δημόσια σχολεία απο τη μεσαία τάξη που πλήττεται απο τη κρίση αλλά οι προδιαγραφές που ειχαν συνηθίσει σε αντίστοιχα σχολεία του ιδιωτικού τομέα είναι διαφορετικές και σκέφτομαι πως ίσως προσπαθούν να βρουν τρόπους να εισάγουν ευκολίες τσάμπα στα δημόσια σχολεία .. Ελπίζω να μην είναι έτσι αλλά επειδή το ποσοστό αυτό φαίνεται πολύ υψηλό ακόμα και στο περιβάλλον κρίσης που βιώνουμε , καλό θα ήταν να ελεγχθεί .. Βέβαια δεν είναι άσχημο να παρέχεται φαγητό στα παιδάκια στο σχολείο αλλά ας περάσει ως δίκαιη παροχή και όχι να προσμετράται ως παιδια που πεινούν και υποσιτίζονται όπως στην Αφρική ....

κάτι ξεχασατε

να το μεταφράσετε στα γερμανικά το άρθρο. αμα θέλετε να βοηθησετε να κάνετε σωστη δουλειά

Λαμογισταν

Παπαριες. Τα iPhone και τα φρεντο πανε βροχη. Στο τζαμπα ολοι. Μαθαινουν απο τους γονεις.

Αγύριγο κεφάλι

Αμ θα ΚΟΠΟΥΝ "ΜΑΧΑΙΡΙ" οι ΜΕΓΑΛΟ-μισθοί και οι ΜΕΓΑΛΟ-συντάξεις των "ΓΕΡΩΝ" σας, που τα δίνουν εσάς των ΑΧΡΗΣΤΩΝ και κάθεστε όλη μέρα και θα ΔΟΘΟΥΝ στους ΦΤΩΧΟΥΣ και θα σας πω εγώ ύστερα γιά τα ... τηλέφωνα (τα ... τέλεφον) και τους καφέδες (τους ... φρίντο)!..

Χωριάτης

Ώστε πεινάει το 60% των μαθητών της Αττικής, ε; Ελάτε βρε, οι εκλογές τελειώσανε. Αν το εν λόγω ινστιτούτο που έκανε την μελέτη χρησιμοποιεί μόνο λεφτά του Νιάρχου ας πάει να τασει και τα πεινασμένα του Κολεγίου. Αν όμως παίρνει δημόσιο χρήμα ως ΜΚΟ, τότε....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης