ΣτΕ: Νόμιμη, αλλά με παρατηρήσεις η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

ΣτΕ: Νόμιμη, αλλά με παρατηρήσεις η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Το πώς θα επιβάλλεται, σε ποιον και πώς θα καθορίζεται το ύψος του προστίμου, ζήτησαν να διευκρινιστεί οι ανώτατοι δικαστές

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που προβλέπει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα και πραγματική τους κατάσταση.

Ειδικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  που αφορά «την Ταυτότητα Κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 3843/2010».

Το Ε΄ Τμήμα με  την υπ΄  αριθμ. 298/2014 γνωμοδότησή του έκρινε κατ΄  αρχάς νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ενώ παράλληλα έκανε τρεις ουσιαστικές παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του διατάγματος. Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν και αρκετές νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Στην γνωμοδότηση του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο Πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης) επισημαίνεται ότι ναι μεν στο σχέδιο διατάγματος προβλέπεται η επιβολή προστίμων στους παραβάτες αλλά δεν διευκρινίζεται το πρόσωπο  στο οποίο θα επιβάλλεται το πρόστιμο. Και αυτό γιατί το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί ακόμη και σε βάρος του προσώπου που συμπλήρωσε ψευδώς τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου, όπως είναι ο μηχανικός.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για τα προβλεπόμενα πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ) δεν υπάρχουν κριτήρια για την κλιμάκωσή τους. Δηλαδή, δεν καθορίζεται το ύψος του προστίμου ανάλογα με την παράβαση, αλλά απλά προβλέπεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος ή το εξουσιοδοτημένο  πρόσωπο επιβάλλει τα πρόστιμα.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι πρέπει να διευκρινιστεί εάν έχει εκδοθεί ή όχι η προβλεπόμενη από το άρθρο 3 του νόμου 4178/2013 (αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης − περιβαλλοντικό ισοζύγιο) υπουργική απόφαση, καθώς από τα στοιχεία που συνοδεύουν το διάταγμα δεν προκύπτει. Και αφού διευκρινιστεί αυτό, τότε ανάλογα στην συνέχεια να διατυπωθεί η σχετική παράγραφος του άρθρου 6 του διατάγματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (δημόσιου και ιδιωτικού) αποτελεί τη βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, ενώ η  πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια.

Η ταυτότητα κτιρίου απαιτείται για τις  περιπτώσεις μεταβίβασης, έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Ως προς  τις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του της διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΑΓΡΟΙΚΟς

φοροτρομοκρατιας συνεχεια . καμια αυξηση φορων δεν θα γινη κατα την κυβερνηση , αλλα υπαρχουν απειροι τροποι αφαιμαξης των υπολοιπων τραπεζικων και αλλων αποταμιευσεων ! αλληλεγγυη, μειωσεις μισθων αλλα οχι το ιδιο απο ολλους και ειδικως για τους φυλακες του καθεστωτος ,ενεργειακη αναβαθμιση σπιτιων, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μηνιαιες συνταγες φαρμακων που εχουν 28 χαπια αντι για 30 ,πληρωμη του χαρτιου Της συνταγης απο τον ασφαλισμενο ,κληρωμη του γιατρου , εισοδος επι πληρωμη στα νοσοκομεια των ασφαλισμενων ,αλλα χαρατσια της εφοριας για το σπιτη που μενεις δλδ ενοικιο στο κρατος ,και αλλα πολλα που δεν θυμαμαι η που θα τα βρουμε αυριο μπροστα μας !!!!για 5 χρονια, και δεν γνωριζουμε ποτε θα σταματηση .οταν η καθαρη υποδουλωση της χωρας μας στην κατοχη με Τσολακογλου κρατησε ΜΟΝΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ !!!! ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ πια αυτη η κατασταση απο εναν δημοκρατικο λαο ακομα , και πως μπορει να αντιμετωπισθει με δημοκρατικα μεσα γιατι οπως βλεπω των εξωθουν στα ακρα ?

Κατοχη

Ψηφίστε σαμαροσυριζαιους και σε λίγο θα σας ελέγχουν για οτιδήποτε αφορά την ιδιωτική σας ζωή ολα ........

to

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΗΛ.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.

Καράντη Μαρία

Πάλι ετοιμάζουν νέα δωράκια στους μηχανικούς, με υποχρεωτικές πιστοποιήσεις έπειτα από εναρμονισμένα υψηλές αμοιβές;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης