Πράκτορες της Μοσάντ στην Αθήνα για το χτύπημα στην ισραηλινή πρεσβεία

Πράκτορες της Μοσάντ στην Αθήνα για το χτύπημα στην ισραηλινή πρεσβεία

Η ακτινογραφία της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής - Οι επιθέσεις στα λεωφορεία και τα δεκάδες καμένα ΑΤΜs - Ο ρόλος του κλιμακίου της Μοσάντ στις έρευνες

Πράκτορες της Μοσάντ στην Αθήνα για το χτύπημα στην ισραηλινή πρεσβεία
Δεκατρία χτυπήματα με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε ΑΤΜ τραπεζών, γκαζάκια σε δημαρχείο και αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, έξι καμμένα αυτοκίνητα, δύο επιθέσεις σε εν κινήσει λεωφορεία της ΕΘΕΛ γεμάτα κόσμο, μια βόμβα σε τράπεζα και το γάζωμα με δεκάδες σφαίρες από καλάζνικοφ της πρεσβείας του Ισραήλ, συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ όπου κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική του μορφή.  

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά από απραξία πολλών μηνών, καταγράφεται ένα μπαράζ τρομοκρατικών ενεργειών μικρής και μεγάλης έντασης σε όλη τη χώρα. Φαινόμενα, που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα. Όπως οι εμπρησμοί αστικών λεωφορείων που σημειώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από θαύμα στη δεύτερη περίπτωση δεν ανατινάχθηκε όλο το τετράγωνο αφού ρεζερβουάρ του βαρέως οχήματος ήταν γεμάτο με εκατοντάδες λίτρα φυσικού αερίου. 

Η εμφάνιση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών που ειδικεύεται σε υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου χτυπήματα και διαθέτει στο οπλοστάσιο της τουλάχιστον τέσσερα καλάζνικοφ και αντιαρματικές ρουκέτες RPG, ενισχύει την ανησυχία της Αστυνομίας που έχει απλώσει ένα τεράστιο δίχτυ για την αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος σε πιθανά σημεία και στόχους τρομοκρατών.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της Μοσαντ, συνδράμει στις έρευνες καθώς το χρονικό σημείο που επέλεξαν οι ένοπλοι αντάρτες να χτυπήσουν ισραηλινό στόχο ενισχύει τους φόβους για προβοκάτσιες από κύκλους που θέλουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Η ακτινογραφία της οργάνωσης και οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής 

Η πορεία της ένοπλης ομάδας Λαϊκοί Αγωνιστές, δείχνει ότι σχεδιάζουν προσεκτικά και με κάθε λεπτομέρεια τις ενέργειες τους, δεν αφήνουν πίσω τους κανένα ίχνος όπως επίσης δεν επιδιώκουν να χυθεί αίμα αφού οι ενέργειες τους έχουν δυνατούς συμβολισμούς και πραγματοποιούνται σε ώρες που τα κτήρια είναι άδεια. Όταν χτύπησαν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, οι εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής έλεγαν ότι τα μέλη της αποτελούν ένοπλους δορυφόρους του Νίκου Μαζιώτη. Ο ίδιος, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από την οργάνωση λέγοντας ότι τους χωρίζει ιδεολογικό χάος, όμως οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής είναι πεπεισμένοι πως υπάρχει σύνδεση και συνεργασία. 

Τα πέντε άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση οργάνωσαν με κάθε λεπτομέρεια το χτύπημα αποφεύγοντας λάθη στα οποία θα μπορούσαν να είχαν υποπέσει, παρακολουθώντας για ημέρες το στόχο τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι κάμερες ουσιαστικά δεν έπιασαν τις κινήσεις των δραστών ενώ μυστήριο καλύπτει τα οχήματα, μηχανές και αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν για την πραγματοποίηση του χτυπήματος και τη διαφυγή τους. 

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, φτιάχνουν το προφίλ των μελών της ΟΛΑ, όμως δεν μπορούν προς το παρόν να τους ταυτοποιήσουν. Πιθανότατα όπως λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές πρόκειται για πρόσωπα τύπου Σταμπούλου χωρίς παρελθόν και καθαρό ποινικό μητρώο που στρατολογήθηκαν στο αντάρτικο πόλης χωρίς όμως να είναι στιγματισμένοι στο χώρο των Εξαρχείων. 

Η Αστυνομία, τις τελευταίες εβδομάδες περίμενε ότι ίσως κάποιοι θα εκμεταλλεύονταν τις συγκυρίες για να πραγματοποιήσουν επίθεση. Για αυτό έδιναν σαφείς εντολές στους τρεις αστυνομικούς (δύο σκοπούς και έναν οδηγό στατικού οχήματος της ΕΛ.ΑΣ), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες αφού η μη αποστολή προκήρυξης ανάληψης ευθύνης ισοδυναμεί με παράταση αγωνίας για το φόβο ενός νέου πιο δυναμικού χτυπήματος. 

Οι επιθέσεις στα λεωφορεία και τα δεκάδες καμένα ΑΤΜ 

Την ίδια ώρα, μετά από σιγή πολλών μηνών, η «ανεξάρτητη ζώνη» των Εξαρχείων δείχνει να ξυπνά και πάλι… Την ώρα που  ο Νίκος Ρωμανός πραγματοποιούσε την απεργία πείνας, έντονη δραστηριότητα κυρίως τις νυχτερινές ώρες παρουσιαζόταν στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα να σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στην Ελληνική Αστυνομία.

Η επίθεση με βόμβα στην τράπεζα Eurobank Χαλανδρίου νωρίς το πρωί της περασμένης Τετάρτης, είχε την τυπολογία του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, όμως υπήρξαν και πολλές άλλες κινήσεις που φανερώνουν ότι τα Εξάρχεια «βράζουν». Μάλιστα, λίγες ώρες νωρίτερα, ομάδα 20 ατόμων σταμάτησε λεωφορείο της ΕΘΕΛ, έβγαλε επιβάτες και οδηγό και στη συνέχεια εκτόξευσαν βόμβα μολότοφ. “Βγείτε έξω! Θα σας κάψουμε!” φώναζαν στους επιβάτες και τον οδηγό οι νεαροί με τις κουκούλες που έδειχναν να μην αστειεύονται και στη συνέχεια πέταξαν μολότοφ που λίγο έλειψε να τινάξουν ένα οικοδομικό τετράγωνο στον αέρα.

Και αυτό γιατί, το λεωφορείο ήταν γεμάτο φυσικό αέριο και ήταν άμεσος ο κίνδυνος να προκληθεί έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η Αστυνομία, προσπαθεί να σταματήσει το φαινόμενο των επιθέσεων σε λεωφορεία καθώς εκτιμά ότι είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια και για αυτό έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα να εκπονήσει  σχέδιο αποτροπής τέτοιου είδους επιθέσεων. 

Παράλληλα ανησυχία προκαλούν και οι αλλεπάλληλες επιθέσεις με γκαζάκια σε ΑΤΜ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από μικρές αυτόνομες αναρχικές ομάδες  οι οποίες επιδίδονται κάθε νύχτα σε χτυπήματα δημιουργώντας μια τριτοκοσμική εικόνα χάους και αναρχίας. Μάλιστα παρατηρούνται και άλλου είδους επιθέσεις σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όπως αυτή που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Χανιά. Αναρχικοί σε ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, έβαλαν κόλλα στα 28 από τα 30 ΑΤΜ της πόλης μπλοκάροντας τα πληκτρολόγια και τις σχισμές των μηχανημάτων. Στη συνέχεια, έφτιαξαν και προκήρυξη την οποία ανέβασαν στο Indymedia. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης