Στην Ιεράπετρα οι 584 μετανάστες του «Μπάρις»

Στην Ιεράπετρα οι 584 μετανάστες του «Μπάρις»

Δείτε φωτογραφίες από τα συγκινητικά μηνύματα των 100 παιδιών που επέβαιναν στο πλοίο και κατέβηκαν ανακουφισμένα στις αγκαλιές των διασωστών - 5.500 ευρώ είχε δώσει ο καθένας στους δουλέμπορους - Δεν έχουν συμπτώματα Έμπολα οι μετανάστες που στην πλειοψηφία τους είναι Σύροι

Στην Ιεράπετρα οι 584 μετανάστες του «Μπάρις»
Με την ανακούφιση ζωγραφισμένη στα μάτια τους κατέβηκαν από το δουλεμπορικό στις αγκαλιές των διασωστών τα 100 παιδιά στην Ιεράπετρα.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 17:30 το απόγευμα, η μεταφορά και περίθαλψη 584 επιβαινόντων μεταναστών στην Ιεράπετρα, μεταξύ των οποίων 99 γυναικών και 100 παιδιών. 

Τα μικρά παιδιά που επέβαιναν στο πλοίο, ταλαιπωρημένα, αλλά χαρούμενα, κατεβαίνουν στην αγκαλιά των διασωστών στην Ιεράπετρα. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την αθωότητα στα βλέμματά τους και την ευγνωμοσύνη που αισθάνονται για τους ανθρώπους αυτούς που τα αγκάλιασαν, μετά τις δύσκολες ώρες που πέρασαν στο ακυβέρνητο δουλεμπορικό... Ένα μικρό αγόρι μάλιστα κατέβηκε κρατώντας ένα χαρτόνι, που πάνω κάποιος είχε γράψει στα αγγλικά: «Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση που έσωσε τα παιδιά στο πλοίο»... 

Κλείσιμο




Νωρίτερα δόθηκε σήμα "ebola free" από τους γιατρούς που επιβιβάστηκαν στο πλοίο και εξέτασαν εξονυχιστικά τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στιβαγμένοι στα αμπάρια, συμπεραίνοντας ότι κανένας δεν φέρει συμπτώματα του επικίνδυνου ιού.





Επίσης, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση όλων των παιδιών, τα οποία αύριο θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.




Ακολούθως επιβιβάστηκαν στο πλοίο τρεις ομάδες των πέντε ιατρών, από τους οποίους οι 5 είναι αραβόφωνοι, με την καθοδήγηση των οποίων πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση. Για τις ανάγκες της, αναπτύχθηκε Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στο λιμάνι της Ιεράπετρας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία του Λασιθίου (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Νεάπολη) με 110 διαθέσιμες κλίνες και το απαραίτητο προσωπικό.
 
Το ΕΚΑΒ ανέπτυξε 4 ασθενοφόρα και πραγματοποίησε 18 διακομιδές, από τις οποίες η μία αφορούσε γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.
 
Οι υπόλοιποι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, όπου έχει αναπτυχθεί πλήρες ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους.




Ένταση επικράτησε, το μεσημέρι, στο δουλεμπορικό «Μπάρις» όπου επέβαιναν οι βρίσκεται σε εξέλιξη η αποβίβαση των προσφύγων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive.gr, ομάδα Ιρακινών που βρίσκονταν στο πλοίο αρνήθηκε να επιβαστεί στο σκάφος του λιμενικού και να αποβιβαστεί στην Ιεράπετρα, ζητώντας να συνεχιστεί το ταξίδι προς την Ιταλία! Στο πλοίο επικράτησε ένταση καθώς οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να πείσουν και τους υπόλοιπους να μην αποβιβαστούν από το πλοίο, ενώ μέλη των Σαμαρειτών και του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με διερμηνείς, ξεκίνησαν διάλογο για να τους μεταπείσουν, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να βρεθεί μια λύση.

Στην περιοχή μετέβησαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γρηγόρης Ροκαδάκης καθώς και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Αντώνης Γρηγοράκης.





Το βίντεο από την συγκλονιστική διάσωση της εγκύου:







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης