Από την Τουρκία στη Λεμεσό πλατφόρμα πετρελαίου για... επισκευή

Από την Τουρκία στη Λεμεσό πλατφόρμα πετρελαίου για... επισκευή

Απέπλευσε το απόγευμα από το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας και μεταφέρεται από δύο φορτηγά πλοία που πλέουν με πολύ χαμηλή ταχύτητα - θεωρείται ρουμανικής ιδιοκτησίας και θα επισκευαστεί με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από την Τουρκία στη Λεμεσό πλατφόρμα πετρελαίου για... επισκευή
«Συναγερμός» σήμανε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα έπειτα από πληροφορία ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν προς τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου εξέδρα γεωτρήσεων για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Τηλεόραση, η πλατφόρμα που έχουν ενοικιάσει οι Τούρκοι ήδη μεταφέρεται από δύο πλοία που απέπλευσαν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας προς την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ο απόπλους, έλεγαν στρατιωτικές πηγές, έγινε τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές η συγκεκριμένη πλατφόρμα που μετακινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα, περίπου 4 κόμβων την ώρα, τύπου «Jupiter» είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και δεν έχει τις προδιαγραφές για έρευνες σε ανοιχτές θάλασσες ή πολύ περισσότερο σε αβαθή.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο επικοινώνησε το protothema.gr, υποβάθμιζαν το θέμα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πλατφόρμα «Jupiter» της ρουμανικής εταιρίας EDT, η οποία μεταφέρεται για επισκευή στην Λεμεσό (πόλη της ελεύθερης Κύπρου) με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κλείσιμο

Αυτή είναι η πλατφόρμα GSP Jupiter που μεταφέρεται στη Λεμεσό για επισκευές


Όπως ανέφεραν στο protothema.gr πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, πρόκειται για πλοίο-γεωτρύπανο το οποίο έχει συμβόλαιο με κυπριακή εταιρεία για να κάνει επισκευή στη Λεμεσό και δεν υπάρχε η παραμικρή σχέση με τις έρευνες που κάνει το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Συμπληρωματικά, η Λευκωσία λέει ότι δεν είναι πλατφόρμα αλλά πλοίο-γεωτρύπανο. Το γεγονός ότι θα καταπλεύσει στο λιμάνι Λεμεσού καταδεικνύει ότι δεν έχει σχέση με τις τουρκικές έρευνες καθώς έχει ζητηθεί άδεια από τις κυπριακές αρχές τις οποίες δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Σε μερικούς ωστόσο η συγκυρία μεταφοράς της πλατφόρμας προκάλεσε συναγερμό. Είναι ενδεικτικό ότι η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ως έκτακτη είδηση την μεταφορά πλατφόρμας στην Κύπρο και στη συνέχεια διόρθωσε ότι πρόκειται για μεταφορά εξέδρας προς τη Λεμεσό με σκοπό εργασίες επισκευής. Σε δύο μέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» συνεχίζει τη διεξαγωγή παρανόμων σεισμογραφικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης